Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εθαψαν στη Σαχάρα τον Καντάφι


Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως η σορός του πρώην Λίβυου ηγέτη θάφτηκε βαθιά μέσα στην έρημο. Στο φως επιστολή του συνταγματάρχη στις 5 Αυγούστου προς τον Σ. Μπερλουσκόνι, στον οποίο απηύθυνε δραματική έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί





Σε άγνωστη τοποθεσία στην έρημο Σαχάρα έγινε η ταφή του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι
Σε άγνωστη τοποθεσία στην έρημο Σαχάρα έγινε η ταφή του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι
Σε μυστική τοποθεσία, βαθιά στην έρημο Σαχάρα, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης έθαψε χθες τον Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και τον γιο του, Μουτασίμ.
"Η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε στην έρημο Σαχάρα χθες το πρωί και ετάφη μαζί με τον γιο του" δήλωσε ο διοικητής Αμπντέλ Ματζίντ Μλέγκτα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Στην επικήδεια προσευχή παραβρέθηκαν δύο ξαδέλφια του Καντάφι. Η σορός του παραδόθηκε σε δύο πιστούς της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, οι οποίοι ανέλαβαν τον ενταφιασμό του.
Λίγες ώρες μετά την ταφή του το γαλλικό περιοδικό "Paris Match" αποκαλύπτει την τελευταία -πιθανότατα- προσπάθεια του πρώην ηγέτη της Λιβύης να επικοινωνήσει με τη Δύση. Στις 5 Αυγούστου ο Καντάφι έστειλε επιστολή στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σύμφωνα με το περιεχόμενό της ο Λίβυος συνταγματάρχης απηύθυνε έκκληση στον καβαλιέρε να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί.
"Αγαπητέ Σίλβιο ... εξεπλάγην από τη στάση ενός φίλου με τον οποίο είχα συνάψει συμφωνία φιλίας, ευνοϊκή για τους λαούς μας. Ηλπιζα ότι τουλάχιστον εσύ θα ενδιαφερόσουν και θα προσπαθούσες για μια διαμεσολάβηση πριν προσφέρεις τη στήριξή σου σε αυτόν τον πόλεμο" γράφει ο Καντάφι, αναφερόμενος στη συμφωνία φιλίας και οικονομικής συνεργασίας που είχε υπογράψει η Ιταλία με τη Λιβύη το 2008.
"Σταμάτα αυτούς του βομβαρδισμούς που σκοτώνουν τα αδέλφια μας, τους Λίβυους και τα παιδιά μας. Μίλα με τους... φίλους και τους συμμάχους, ώστε να σταματήσει αυτή η επίθεση στη χώρα μου" γράφει απελπισμένος ο Καντάφι.
Στο μεταξύ, ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Σαΐφ αλ Ισλάμ, βρίσκεται στα περίχωρα της μεθορίου με τον Νίγηρα, επιβεβαίωσε χθες ένας Τουαρέγκ, τοπικός αξιωματούχος στον βόρειο Νίγηρα.
Την ίδια ώρα η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί την παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ για τουλάχιστον έναν μήνα, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου και Οικονομικών, Αλι Ταρχούνι.
Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η Δύση υποστήριζε τον Καντάφι όταν αυτό τη συνέφερε και τον βομβάρδισε όταν πλέον δεν της ήταν χρήσιμος, με στόχο να λεηλατήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
"Καμπανάκι"
Διάσπαρτα βαρέα όπλα
Μεγάλος αριθμός όπλων, περιλαμβανομένων φορτηγών πυραύλων εδάφους-αέρος, βρίσκονται διάσπαρτα και αφύλακτα στη Λιβύη, περίπου δύο μήνες μετά την πτώση του Καντάφι, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι έχει εντοπίσει δύο περιοχές κοντά στη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, στις οποίες βρίσκονται πύραυλοι εδάφους-αέρος, βλήματα όλμων και αρμάτων μάχης, πυρομαχικά και χιλιάδες κατευθυνόμενοι και μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι. Στο μεταξύ, χθες σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στη Σύρτη, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: