Χθες, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο κινηματογράφο Τριανόν η συζήτηση-συνάντηση των νέων ελλήνων δημιουργών με τους έλληνες bloggers και blogs, ένα διαδικτυακό μέσο όπου το χαρακτηρίζει η ελευθερία.
Αυτή η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για μια γνωριμία με τους έλληνες σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους που είχαν ταινίες στο φετινό Φεστιβάλ της Δράμας και που προβάλλονται στο Τριανόν
· Η ανάγκη να υπάρξει κινηματογραφική παιδεία στην Μέση εκπαίδευση διαμορφώνοντας έγκαιρα ένα κοινό με γνώση και συνείδηση της κινηματογραφικής αφήγησης και αισθητικής.
· Να υπάρξει επιτέλους και μια Ακαδημία Κινηματογράφου, αίτημα χρόνων, πέρα από τον μηχανισμό εκπαίδευσης, μέσω του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , που γυρίζει όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
· Επισημάνθηκε το γεγονός, ότι ο κινηματογράφος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοχρηματοδοτείται μέσα από την επιστροφή του φόρου στα εισιτήρια, άραγε θα πρέπει η Πολιτεία να δίνει περισσότερα χρήματα αποκλειστικά για την παραγωγή ταινιών παρά σε ανούσιες φιέστες. ...
· Η ανάγκη στήριξης των θεσμών με έλεγχο όμως, ώστε να βελτιωθούν, με περισσότερη αξιοκρατία και ευκαιρίες για όλους.· Η προβολή μέσω διαδικτύου της ταινίας μικρού μήκους, χρησιμοποίηση έτσι των νέων τεχνολογιών για προβολή της ταινίας μικρού μήκους.
· Τρόποι στήριξης της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και άμεση αναζήτηση νέων τρόπων στήριξης της ανεξάρτητης παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, το μέλλον της Ευρώπης σήμερα.
Σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, τελειώνει το πρόγραμμα στο Τριανόν με τις εξής προβολές:
17:00-01:00 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ 34ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ, 17ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ & 5ου digi2011
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
17:00:
- “Nolya” 25’Cem Öztüfekçi Τουρκία – Γαλλία
- “Ενυδρείο” 17’ Bård Røssevold Νορβηγία
- “Αγρία οικογένεια” 20’Terry Gilliam Ιταλία
- “Οξυγόνο” 30’Adina Pintilie Ρουμανία
- “Να καταπιείς ένα βάτραχο” 10’Jurgis Krasons Λετονία
- “Τραγούδα μου να κοιμηθώ” 30’Magnus Arnesen Πολωνία
19:00:
- “Πίστομα” 18’Γιώργος Φουρτούνης
- “Η νύφη” 6’ Λευτέρης Χαρίτος
- “Musikhof” 10’ Θωμάς Κιάος
- “Τζαφάρ” 3’ Νάνσυ Σπετσιώτη
- “Ηγέτης” 28’ Γαβριήλ Τζάφκας -Έλληνες του κόσμου
- “Make up” 20’ Χρήστος Μασσαλάς-Έλληνες του κόσμου
- “If you have no place to cry” 11’ Αριστοτέλης Μαραγκός-Έλληνες του κόσμου
- “The fiddler” 16’ Στελάνα Κληρής
Βραβευμένες ταινίες 5ου digi2011
21.00:
- “Gran Partita” 15’ Αλέξανδρος Σκούρας
- “Under stress” 10’ Πάρης Πατσουρίδης
- “Flight at the museum” 4’ Δημήτρης Δεληνικόλας
- “Φαγάνας” 12’ Νίκος Χρονόπουλος
- “Human Nature” 3’ Νάσος Βακάλης
- “Dead on Time” 11’ Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας
22:00 HAPPENING – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ MELIOS BALKANA MAMA
και ΠΑΡΤΥ – προσφορά του Φεστιβάλ Δράμας και της ΕΕΣ.
Βραβευμένες ταινίες 34 ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
23:00:
- “Γεια σου Ανέστη” 18’ Δημήτρης Κανελλόπουλος
- “Toothbrushes” 5’ Νίκος Μπρανίδης, Γιάννης Μπουγιούκας
- “Το πατάρι” 18’Μίνως Νικολακάκης
- “Iris” 15’ Αλέξανδρος Σιπσίδης
- “Κόφ’ το!” 14’ Βασίλης Καλαμάκης
- “Κινητά στοιχεία” 17’ Ανδρέας Σιαδήμας
- “Ελένη” 13’ Στέργιος Πάσχος
- “Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ” 20’ Ρηνιώ Δραγασάκη
Σχόλιο: Η χθεσινή συνάντηση με τους νέους σκηνοθέτες στον κινηματογράφο "Τριανόν" ανέδειξε ένα μεγάλο πολιτιστικό πρόβλημα που είναι η πλήρης (ή σχεδόν πλήρης) αδιαφορία της πολιτείας και του υπουργείου πολιτισμού. Η συνάντηση με τους νέους δημιουργούς μας εξέπληξε θετικά. Είδαμε νέους ανθρώπους με κέφι και επαγγελματικό μεράκι να ασχοληθούν με ΄τον κινηματογράφο και να προσφέρουν σε αυτό το πολιτισμικό χώρο που η πολιτεία δυστυχώς και συγκεκριμένα το υπουργείο πολιτισμού έχει θέσει σε δεύτερη ίσως και σε τελευταία προτεραιότητα. Τα κονδύλια που διατίθενται είναι για μικρές παραγωγές και για "ξεκάρφωμα" ότι κάτι γίνεται.
Οι νέοι σκηνοθέτες χρειάζονται την βοήθεια της πολιτείας, υπάρχουν ανάμεσά τους νέα ταλέντα τα οποία εάν υποστηριχτούν θεσμικά (εύλογα αιτήματα από το παραπάνω "δελτίο τύπου") τότε ίσως δούμε μια νέα περίοδο αναβίωσης του καλού ελληνικού κινηματογράφου.
Οι φτηνές παραγωγές έχουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Εδώ χρειάζεται να θεσμοθετηθούν νέα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια με διαφάνεια και επάρκειας κινηματογραφικής τέχνης και όχι των ίδιων προσώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω το πως κινείται η επιδότηση των κινηματογραφιστών, ζω στην Ελλάδα και η εμπειρία μας λέει ότι οι γνωστοί και οι εκλεκτοί φίλων των φίλων τα έργα (τις περισσότερες φορές) προωθούνται έναντι των άλλων, αλλά αυτό δύσκολα αποδεικνύεται και απλώς αιωρείται ισοπεδωτικά για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Η πρώτη επαφή μαζί τους (εικοσιπέντε νεαρά παιδιά), ήταν προσωπικά για μένα μία αχτίδα φωτός στο πολιτισμό μας. Ο κινηματογράφος αργοπεθαίνει, όπως το θέατρο και το τραγούδι. Το υπουργείο πολιτισμού μπορεί να ξαναδει το θέμα και να συνομιλήσει σοβαρά μαζί τους.
Μέσα από αυτούς σίγουρα υπάρχουν ταλέντα που πρέπει να αναδειχθούν, οι φτηνές (οικονομικά εννοώ) ταινίες που γυρίζονται κατά καιρούς περιέχουν μέσα τους μία οικονομική παράμετρο (χρηματοδότησης) η οποία επηρεάζει το όλο αποτέλεσμα. κ. Γερουλάνο μην βάζετε ταφόπετρα στην τέχνη του κινηματογράφου, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να τον αναδείξουν και πάλι. Είναι λυπηρό να εισάγουμε ασιατικά ή νοτιοαμερικανικά υποπροϊόντα τα οποία είναι ξένα στην κουλτούρα του Έλληνα...
Νάσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου