Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι γράφει για τη Σύνοδο Κορυφής ο ευρωπαϊκός Τύπος



Πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης είναι οι αποφάσεις της πλέον κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ιστορίας της ευρωζώνης.  

«Η πιο συναρπαστική Σύνοδος Κορυφής έληξε μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων και αποφασίστηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, εκφράζοντας την αισιοδοξία της Καγκελαρίου Μέρκελ για το αποτέλεσμα της Συνόδου

«Μετά από 10 ώρες διαβουλεύσεων η Ευρώπη αποφάσισε για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”

Περισσότερο συγκρατημένος ο γαλλικός Τύπος αναφέρεται με μακροσκελή ρεπορτάζ στις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών έπειτα από την «εθελοντική» μείωση του χρέους. «Η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι άλλο από την ΕΚΤ, από το να συνεχίσει ο νέος της Διοικητής Μάριο Ντράγκι να αγοράζει ομόλογα προβληματικών κρατών» γράφει η εφημερίδα “Le Monde”. 

Με τίτλο «Η Ευρώπη έλαβε απόφαση» η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” φιλοξενεί δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για μια «φιλόδοξη και αξιόπιστη λύση στην κρίση χρέους». 

Για μια επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο και η αυστριακή εφημερίδα “Der Standard” που φιλοξενεί δηλώσεις του Αυστριακού Καγκελαρίου Βέρνερ Φέιμαν ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου. 

Για μια ιστορική απόφαση στις Βρυξέλλες κάνει λόγο και η εφημερίδα του Λουξεμβούργου “Wort”. Στο κεντρικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στην ικανοποίηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. 

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: