Όταν οι αναγνώστες της στήλης θα διαβάζουν αυτό το άρθρο θα γνωρίζουν τι ακριβώς αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα. Θα γνωρίζουν δηλαδή πόσο θα είναι το ποσοστό του «κουρέματος» (haircut), ποιοι θα το υποστούν, πως θα γίνει η ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ.
Εμείς την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο γνωρίζουμε ότι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, δηλαδή ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να καταλήξει η σύνοδος κορυφής σε κάποια απόφαση με αβυσσαλέο κούρεμα κλπ.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του Συνολικού Δημόσιου Χρέους των χωρών της Ευρωζώνης είναι περίπου 2%. Άρα το πρόβλημα είναι μικρό, η λύση του σχετικά εύκολη και οι επιπτώσεις από τυχόν αδυναμία εξεύρεσης λύσης εύκολα θα ελεγχθούν ώστε να μην προκαλέσουν συστημική κρίση.
Γιατί λοιπόν γίνεται τόση φασαρία;
Γιατί όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα;
Γιατί όλοι συζητούν και συμφωνούν σε μία λύση η οποία την άλλη ημέρα αποδομείται από τους ίδιους τους συντάκτες της;
1. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Ο πόλεμος μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων είναι εμπορικός με δέλεαρ τις παγκόσμιες εμπορικές αγορές. Σε αυτή την φάση, αυτός ο εμπορικός πόλεμος βρίσκεται στο στάδιο του νομισματικού πολέμου. Η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση είναι μία πρώτης τάξεως επικοινωνιακή ευκαιρία για την διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Δηλαδή οι Βόρειο-Ευρωπαϊκές Βιομηχανικές χώρες επιδιώκουν μέσω εξάρσεων της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα τους αποκτούν φθηνή δολαριακή τιμή και πωλούνται φθηνότερα άρα και ευκολότερα στις δολαριακές αγορές. Απλά, όταν υπογράφηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου (οπότε οι αγορές θεώρησαν ανοήτως ότι η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση έμπαινε σε τροχιά επίλυσης) η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφθασε να κυμαίνεται στο 1,46. Σήμερα μέσα από τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα έχει πέσει στο 1,38. Δηλαδή ένα αυτοκίνητο BMW που στοιχίζει 20.000 ευρώ, το καλοκαίρι πουλιόνταν στην αγορά των ΗΠΑ περίπου 29.000 δολάρια και τώρα πουλιέται 27.500 δολάρια. Δεν είναι ανόητη η φράου Μέργκελ να λύσει την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση (όπως θεώρησαν οι αγορές το καλοκαίρι) για να ακριβύνει εκ νέου αυτό το αυτοκίνητο BMW. Θα συνεχίσει να τορπιλίζει την οποιαδήποτε συμφωνία και να διαιωνίζει το πρόβλημα για να πέσει και άλλο η τιμή του.
2.
Ένα από τα πολλά εγκλήματα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ότι με το μνημόνιο η Ελλάδα αποδέχθηκε ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους της να μετατραπεί από αυστηρά ιδιωτικό σε κρατικό. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ενώ μέχρι την υπογραφή του μνημονίου η Ελλάδα χρωστούσε για τα έτη 2010 έως περίπου 100 δις ευρώ (περίπου το 33 % του συνολικού Δημόσιου Χρέους) σε εγχώριες και διεθνείς τράπεζες, τώρα με το μνημόνιο χρωστάει αυτά τα χρήματα σε Κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αν πέρσι πριν την υπογραφή του μνημονίου ήταν εύκολο ένα κούρεμα αυτού του τμήματος του χρέους, σήμερα είναι πρακτικά αδύνατον. Πέρσι με αντίδικο τις τράπεζες μία πατριωτική κυβέρνηση θα έβρισκε την άκρη, έστω εκβιάζοντας και απειλώντας, για να περάσει χωρίς πολλούς κραδασμούς ένα γενναίο κούρεμα. Εφέτος με αντίπαλα τα Κράτη δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο του κουρέματος του τμήματος αυτού του χρέους. Ουσιαστικά εάν στο προαναφερόμενο τμήμα του χρέους που δεν είναι δυνατόν λόγω μνημονιακής σύμβασης να κουρευτεί προσθέσουμε και το τμήμα του χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και το οποίο επίσης αυτονόητα δεν κουρεύεται, τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τα οποία είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν σε διαδικασία κουρέματος και τα δάνεια των κρατικών ΔΕΚΟ, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι το όφελος από το κούρεμα θα είναι περίπου 30 δις ευρώ. Πέρσι που ωρυόμαστε να αποφασιστεί κούρεμα το όφελος θα ήταν τουλάχιστον 100 δις ευρώ για κούρεμα 50%, ενώ εφέτος 30 δις ευρώ και πολλά λέμε. Οικονομική σκέψη του Γιώργου Παπανδρέου κατ’ ευθεία στην καταστροφή.3. Η διόγκωση της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο κακών πολιτικών επιλογών. Ένα τεράστιο χρηματιστηριακό παιχνίδι παίχτηκε από την μία άκρη έως την άλλη του πλανήτη. Τα καταραμένα CDS, οι υποθέσεις των Τ+10 και της αλλοίωσης των στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων, η απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου άρα και των τιμών των υποψήφιων προς πώληση ΔΕΚΟ, είναι γεγονότα που έγιναν και τα οποία πάντα μα πάντα έφερναν την Ελλάδα πιο κοντά στην καταστροφή. Σήμερα με την χώρα μας ένα τεράστιο πωλητήριο σε τιμές πάρα πολύ κάτω του κόστους όλα έχουν γίνει πιο κατανοητά. Το έγκλημα της πώλησης του εθνικού πλούτου πρέπει κατά τους εμπνευστές του οπωσδήποτε να τελειώσει.
Συνοψίζοντας. Η οποιαδήποτε έξαρσή της Ελληνικής Δημοσιονομικής κρίσης υποτιμά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Γεγονός που χαροποιεί και συμφέρει αφάνταστα την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Ποιος τρελός θα θέλει να απολέσει μία τόσο καλή και ανέξοδη επικοινωνιακή αιτία. Κανένας! Ταυτόχρονα έως ότου τελειώσει η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα, τα οποία θα προστατεύονται από τις μνημονιακές συμβάσεις και το ΔΝΤ, κανένας τραπεζίτης δεν έχει την ιδιομορφία να θέλει να έχει στο χαρτοφυλάκιο του ομόλογα «σκουπίδια» αντί εγγυημένων είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη της ευρωζώνης. Άρα μεγάλο γεγονός θα πρέπει να αποκλειστεί. Και τέλος όσο τα διαμάντια του στέμματος, οι καλύτερες και πιο κερδοφόρες Ελληνικές ΔΕΚΟ δεν πουλιούνται, λύση δεν θα υπάρχει.
Η λύση στην Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση δεν πρόκειται να έρθει από όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αλλά από τους δρόμους. Από τις μεγάλες και παλλαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα ανακόψουν τον ρυθμό επέκτασης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, θα περιορίσουν και θα ανατρέψουν τα προγράμματα λιτότητας. Στους δρόμους μυρίζει σήμερα το άρωμα της νέας πατρίδας και της νέας κοινωνίας που έρχεται. Εκεί έντιμοι άνθρωποι, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί χτίζουν μία νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία.
Την συμμαχία των καλών ανθρώπων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου