Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

CNN:''Αυτό που έκανε η Αργεντινή πρέπει να κάνει και η Ελλάδα''


CNN:Αυτό που έκανε η Αργεντινή πρέπει να κάνει και η Ελλάδα

Η ιστοσελίδα του CNN αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι
προτείνουν να ακολουθήσει η Ελλάδα την πεπατημένη της Αργεντινής για να αποφύγει το γκρεμό.

Το 2000 η χώρα της Λατινικής Αμερικής χρωστούσε περίπου 100 δις δολάρια, άλλαξε πέντε προέδρους σε δύο εβδομάδες, χάθηκαν πολλά χρήματα από τις καταθέσεις, υπήρχε έλλειψη τροφίμων, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στις ταραχές που ακολούθησαν.

Αρκετοί αναλυτές βλέπουν πολλές ομοιότητες της σημερινής κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα με αυτή της Αργεντινής και προτείνουν τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής ανέκαμψε από το χείλος του γκρεμού λόγω της υψηλής ζήτησης προϊόντων από την Κίνα και των μεταρρυθμίσεων οι οποίες βοήθησαν την Αργεντινή να ξεφύγει από την οικονομική δυσπραγία.

Η ανάπτυξη της χώρας από το 2001 φτάνει το 8% ετησίως και το 2012 θα φτάσει το 10%. Η οικονομική εκτόξευση της χώρας έχει ένα μελανό σημείο. Τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός είναι περίπου στο 9% αλλά οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από 25%. Οινοκομολόγοι, επενδυτές και ΔΝΤ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δίνει πλαστά στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού με σκοπό το πολιτικό όφελος.

Η κυβέρνηση περνόντας στην αντεπίθεση υποστηρίζει ότι ψεύδονται όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω και μάλιστα επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις και δημοσιογράφους αναρτούν πίνακες με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 28%.

Και ένω οι Ευρωπαίοι σφίγγουν το ζωνάρι, οι κάτοικοι της Αργεντινής βλέπουν την ποιότητα ζωής να βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό επίπεδο.

Όταν ο Νέστορ Κίρχνερ έγινε πρόεδρος της χώρας το 2003 εφάρμοσε οικονομικές πολιτικές που εξόργισαν την Ουάσινγκτον, την Wall Street και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με οργανισμούς-πιστωτές για ανεξόφλητα χρέη ύψους 16 δις δολαρίων.

Ίδια πολιτική ακολούθησε και η σύζυγός του Κριστίνα και ένανε ένα βήμα παρακάτω όταν το 2010 περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές με σκοπό να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή και να τονωθεί η τοπική οικονομία. Πρόσφατα μείωσε κατά 20% τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Κάτι ανάλογο έκανε και στα κινητά τηλέφωνα, στις κούκλες Barbie και στα ιατρικά είδη.

Παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών, την έλλειψη ξένων επενδύσεων, τη συρρίκνωση των αποθεμάτων, τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό η Κριστίνα Φερνάντεζ κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές και η πολιτική της σχετικά με τις εισαγωγές-εξαγωγές και την ανάπτυξη (μείωση συντελεστών φόρων για επιχειρήσεις) μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για χώρες όπως η Ελλάδα.

Πηγή blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: