ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι Ιταλοί στρατιώτες έσπαζαν κομμάτια μαρμάρων για αναμνηστικά. Χάραζαν τα ονόματά τους πάνω στους κίονες, άναβαν φωτιές ανάμεσα στα μνημεία, τα βρώμιζαν με πετρέλαια και μηχανέλαια. Χρησιμοποιούσαν τα απόμερά τους σημεία ως αποχωρητήρια και...
δε δίστασαν να καταστήσουν και το χώρο του Ερεχθείου ως τόπο συνεύρεσης με τις ερωτικές τους συντρόφους.»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΒΔΟΥΛΟΣ: «Δε σεβάστηκαν τίποτα εδώ αρχαιολογικά. Ό,τι μπόρεσαν να ληστέψουν το λήστεψαν!»
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΜΑΝΟΣ: «Από εκεί αρπάξανε ότι βρήκανε και τα κάνανε δώρα. Το ‘χαν συνήθεια. Πήγαινε ο τάδε διοικητής στη Γερμανία, πήγαινε στο Χίτλερ, στο Χίμλερ, στον άλφα στο βήτα, σε όλους αυτούς τους εξέχοντες ας πούμε, και τους πήγαινε ένα άγαλμα, κανονικό όχι απομίμηση.»
Δείτε συγκλονιστικές μαρτυρίες για την αρχαιοκαπηλία την περίοδο της κατοχής. Την παρασκευή στη μια το μεσημέρι στην πρώτη εκπομπή της ΜτΧ με θέμα «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»
ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Αμέσως μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η διάλυση των μουσείων και η εξασφάλιση των ευρημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν ούτε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά ούτε και από περιπτώσεις λεηλασίας αν η χώρα καταλαμβανόταν από τον εχθρό.»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: «Σε όλα τα μουσεία της χώρας ή τα πιο σημαντικά, στους Δελφούς, στην Αρχαία Ολυμπία, με βεβαίως ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οι έλληνες αρχαιολόγοι - και είναι προς τιμήν τους - έκαναν μια ολόκληρη επιχείρηση, να σκάβουν λαγούμια, να κατεβάζουν τους θησαυρούς των μουσείων στα υπόγεια, να τους κρύβουν σε σακιά, να τους προστατεύουν από τους πιθανούς και πραγματικούς, όπως απεδείχθη, φόβους βομβαρδισμών και λεηλασίας.»
Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την κατοχή, στη «Μηχανή του Χρόνου, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στη 13:00 το μεσημέρι, στη ΝΕΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου