Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δημιουργείται διατροφικός Τειρεσίας

Δημιουργείται διατροφικός Τειρεσίας
Ρεπορτάζ Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις - τις μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας - οι οποίες σε σημαντικό βαθμό οφείλονται στην παρατεταμένη ύφεση καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους, καταγράφουν οι έλεγχοι τους οποίους υλοποίησε ο Ενιαίος Φορέων Ελέγχου Τροφίμων. Στο κόκκινο ειδικότερα βρίσκονται οι επιχειρήσεις που προωθούν την ιδιωτική τους ετικέτα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, παρόντος του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Δυστυχώς δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι παραβάσεις αλλά και το ποσοστό της παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, πέρυσι και πρόπερσι ήταν στο 10,24%, ενώ εφέτος έχει ανεβεί στο 16%.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, εφέτος έχουν επιβληθεί 487 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.813.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα σε ύψος πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και έπονται βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας τροφίμων. Εκτός από το πρόστιμο των 500.000 ευρώ στο σουπερμάρκετ Carrefour, το οποίο υπέγραψε ύστερα από απόφαση του ΔΣ ο ίδιος ο υπουργός και ανακοινώθηκε χθες, εφέτος έχουν επιβληθεί δύο ακόμη μεγάλα πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ, το ένα στην ίδια πολυεθνική αλυσίδα σουπερμάρκετ και το άλλο σε βιοτεχνία νωπού βουτύρου που έχει την έδρα της στον Βοτανικό.

Επίσης, ύστερα από ελέγχους των υπηρεσιών το τελευταίο δίμηνο, ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας δύο επιχειρήσεων (Ζαχαρόπουλος Κων/νος, Βιοτεχνία Νωπών Βουτύρων και Πηγές Κωστηλάτας ΑΕ Eurowaterland) που με τη λειτουργία τους συνιστούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ίδια κύρωση θα επιβληθεί εντός των επόμενων ημερών σε ακόμη μία επιχείρηση στη Νότια Αθήνα (Ψωμάς & Σία ΕΕ).

Ο διατροφικός Τειρεσίας
Ο κ. Μίχας ανακοίνωσε την εφαρμογή του διατροφικού Τειρεσία, το οποίο θα είναι ένα Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου των παραβάσεων και των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ. Στόχος μας, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί μία black list και μία white list. H πρώτη θα καταγράφει όσες επιχειρήσεις παρανομούν προκειμένου να τις γνωρίζει ο καταναλωτής, ενώ όσες επιχειρήσεις θα βρίσκονται στη δεύτερη, ύστερα από μία σειρά ενδελεχών ελέγχων, θα λαμβάνουν από τον ΕΦΕΤ ένα ειδικό σήμα ποιότητας.

Με δική μας πρόταση επίσης, συνέχισε ο κ. Μίχας και με στήριξη του υπουργού, ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων. Αντί για το 20% που πλήρωναν μπροστά οι επιχειρήσεις, όταν αυτές προσέφευγαν σε ένδικα μέσα, εφεξής θα πληρώνουν το 80% του προστίμου και αργότερα το 20% όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Ακόμη δημιουργήθηκε ένα νούμερο, το 11717 που ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει μία ανοικτή επικοινωνία με τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: