Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Oι ευρωπαίοι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις...


Από το sofokleous10.gr μέσω press-gr

Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιούν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μία συνολικής λύσης, ο ιός της δημοσιονομικής κρίσης λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και χτυπά απειλητικά την πόρτα της Ιταλίας. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις έχασαν πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η απόδοση του...
10ετούς ιταλικού ομολόγου σκαρφάλωσε πάνω από το 6%. Δηλαδή αν η Ιταλία δανειζόταν με αυτούς τους όρους για 10 χρόνια θα έπρεπε να πληρώσει 6% επιτόκιο. Σε αυτό το ύψος είχε βρεθεί πρόσφατα το ιταλικό spead πριν τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, που αγόραζε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακόψει την αύξηση τους.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις θα έχει μία μετάθεση της κρίσης χρεών στην Ιταλία έχουν χτυπήσει επανειλημένως οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Ειδικότερα η Merrill Lynch προειδοποιεί πως η περαιτέρω επιδείνωση της ιταλικής αγορές ομολόγων θα προκαλέσει μία σοβαρότατη παγκόσμια κρίση, καθώς θα απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη και θα οδηγήσει τις αγορές σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια. Οπως επισημαίνει ο οίκος, η ιταλική αγορά ομολόγων είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά την Ισπανία και τις ΗΠΑ, κι έτσι ο συστημικός κίνδυνος από την κρίση στη χώρα είναι τεράστιος. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις στην Ιταλία θα έχουν τέτοιο αντίκυπο που ο κίνδυνος θα βγει κι εκτός των συνόρων της Ευρωζώνης. «Εάν η Ιταλία δεν λύσει τα πολτικά της προβλήματα και δεν υιοθετήσει ένα πιο αξιόπιστο δημοσιονομικό πρόγραμμα, με φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις, η εκτόξευση στα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα οδηγήσουν με μορφή χιονοστιβάδας σε τεράστια κρίση την παγκόσμια οικονομία, και φυσικά στην κατάρρευση του ευρώ» τόνιζε η Μerrill Lynch.
Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πέρυσι, οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης προσπάθησαν να την περιορίσουν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που μέχρι τώρα έχουν λάβει δάνεια διάσωσης συνολικά 273 δισ. ευρώ- ποσό συγκριτικά χαμηλό με τους χρηματικούς πόρους της ευρωζώνης συνολικά. Η Ισπανία, που συχνά θεωρείται το επόμενο θύμα του ντόμινο της κρίσης, κατάφερε να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές μέσω δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας, η πίεση στην ευρωζώνη θα αυξηθεί δραματικά, σε περίπτωση που αυτές οι χώρες χρειαστούν τελικά χρηματική βοήθεια.
Και επειδή αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι και φοβούμενη μήπως η Ιταλία γίνει δεύτερη Ελλάδα, εξετάζουν την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να υποστηριχθεί η χώρα στις αγορές με λογικούς όρους εξετάζει η Ευρωζώνη. Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. Το συγκεκριμένο εργαλείο προβλέπει είτε να χορηγούνται πιστωτικές διευκολύνσεις, είτε να επιτρέπεται στο ΕΤΧΣ να επαναγοράζει το δημόσιο χρέος μιας χώρας από τη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μην αυξάνονται υπερβολικά τα επιτόκια στις αγορές. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το ΕΤΧΣ θα αντικαθιστούσε επομένως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αναλάβει από τον Αύγουστο να στηρίζει τη χώρα, προειδοποιώντας όμως ότι δεν θα το κάνει εσαεί. Nα σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 4,49 δισ. ευρώ, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου οι αγορές κρατικών ομολόγων είχαν διαμορφωθεί στα 2,24 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η Ιταλία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης. Στις 7 Οκτωβρίου η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Α+ , με αρνητικό outlook. Είχε προηγηθεί τρεις μέρες πριν η Moody’s, η οποία υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την ιταλική οικονομία, στο A2 από Aa2, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να μειώσει το χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά το ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: