Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Ολοι στο σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία- Στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια



Ως βήμα προετοιμασίας για την επιτυχία της μεθαυριανής πανεργατικής απεργίας πρέπει να αξιοποιηθεί το σημερινό συλλαλητήριο, το οποίο οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, που οδηγεί σε τεράστια μείωση προσωπικού και χιλιάδες απολύσεις, καλούν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Το αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα έχει οριστεί στην Ομόνοια, στις 4 μ.μ.
Στην ανακοίνωσή τους απευθύνονται στα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, και τους καλούν «χωρίς καμιά καθυστέρηση σε έκτακτα ΔΣ, σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, σε Γενικές Συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, να πάρουν αποφάσεις, ούτως ώστε: να προχωρήσουν αυτόματα σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, Υπουργείων, Οργανισμών, Διοικήσεων. Να εμποδίσουμε εφεδρείες - απολύσεις. Ολοι μαζί, μια φωνή - μια γροθιά. Στην ενότητα και στην αλληλεγγύη βρίσκεται η δύναμή μας!». Ακόμα, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου να κάνουν εκβιαστικά δηλώσεις προϋπηρεσίας επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει δηλώσεις.
Στο μεταξύ, την τήρηση των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της εργασιακής εφεδρείας ζητεί με χτεσινή εγκύκλιό του προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Βάσει της εγκυκλίου, μέχρι χτες οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού θα έπρεπε να έχουν αποστείλει στα ασφαλιστικά ταμεία «αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία».
Τέλος, ο Δ. Ρέππας με προσωπικό μήνυμα που απέστειλε χτες προς όλους τους υπουργούς, τους καλεί να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον» για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας της εφεδρείας.
Αντιδράσεις
Η χτεσινή μέρα σηματοδοτείται από την έναρξη εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας κυρίως σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Σε μια σειρά χώρους στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην εφεδρεία και στην κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών.
Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ σήμερα και αύριο θα συνεχίσουν με καταλήψεις σε άλλους χώρους. ΣτηνΥπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία στο Ελληνικό, ενώ στο Εθνικό Τυπογραφείο έχουν χτες και σήμερα 48ωρη απεργία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, ότι με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών προβάλλονται σε μια σειρά κλάδους καθαρά συντεχνιακά αιτήματα (εξαίρεση από την εφεδρεία ή την κατάργηση) ενάντια στην ανάγκη συντονισμού της δράσης και ενιαίας αγωνιστικής απάντησης.
Επίσης σε ανακοίνωση του Συντονιστικού των συνδικάτων σε δημόσιους φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται αναφέρεται ότι μέχρι τώρα η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δράση «μπλοκαρίσματος» της εφεδρείας και προχωρούν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Εφέδρων - Απολυμένων, δίνοντας τη μάχη και για την απεργία στη 1 Δεκέμβρη. Δηλώνουν τη στήριξή τους στους απεργούς της «Χαλυβουργίας» και ότι αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια.

Τους αφήνουν με εισοδήματα ... 100 ευρώ!
Αποδεκατισμένοι οι μισθοί εργαζομένων στο Δημόσιο μετά από τις περικοπές
Ακόμη και 50 ευρώ για ολόκληρο το δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη ήρθε η μισθοδοσία των εργαζομένων στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ, μετά τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων στο Δημόσιο και επειδή ενσωματώθηκε αναδρομικά το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. Χθες, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το 3ο, 6ο και 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ έκαναν κινητοποίηση στη διοίκηση του ΙΚΑ απαιτώντας να γίνει κάποιος διακανονισμός, έτσι ώστε να μοιραστούν τουλάχιστον οι δόσεις. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις δεδουλευμένες υπερωρίες, που τους χρωστούν από τον Ιούλη. Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το ζήτημα του χαρατσιού, αλλά οι απλήρωτες υπερωρίες θα αρχίσουν σταδιακά να καταβάλλονται.
Η Χριστίνα είναι ακτινολόγος στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Για το Α' δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη θα πληρωθεί με 50 ευρώ, ενώ ο άντρας της - εδώ και 29 χρόνια υπάλληλος σε εταιρεία - δουλεύει εκ περιτροπής 4ήμερο για 800 ευρώ το ανώτερο. Η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς φτάνει τα 572 ευρώ και μαζί με ένα δάνειο που έχει πάρει, ο τελικός μισθός Δεκέμβρη ανέρχεται στα 100,69 ευρώ. «Πληρώνουμε σε δάνεια, για να φτιάξουμε ένα σπίτι, 1.400 ευρώ το μήνα. Πριν ενάμιση χρόνο ήταν άλλοι οι μισθοί μας και μόλις τελειώσαμε το σπίτι άρχισε αυτή η λαίλαπα. Τα παιδιά λένε, τουλάχιστον να προλάβουμε να κοιμηθούμε ένα βράδυ στο σπίτι μας, πριν μας το πάρει η τράπεζα... Οταν είναι να κόψουν τους μισθούς μας, κράτος και εργοδότες πάνε με όλους τους νόμους. Εμείς που δεν έχουμε να πληρώσουμε, μας απειλούν ότι θα μείνουμε χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα. Είχαμε πάρει ένα αυτοκίνητο και το έχουμε αγκυροβολημένο... Πόσα να κόψουμε πια; Εξαμελής οικογένεια είμαστε».
«Δεν φτάνει που μας βάζουν να πληρώνουμε ενώ δε χρωστάμε τίποτα, τώρα μας ζητούν να ζήσουμε και με μερικά ευρώ! Είναι χυδαίο αυτό που κάνουν. Πώς θα βγάλουμε έτσι το μήνα;», λέει στο «Ρ» η Ευγενία, η οποία θα πληρωθεί για το Α' δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη με 69 ευρώ! Αυτό το μήνα της παρακρατώνται572 ευρώ και τον προηγούμενο 144 ευρώ για την έκτακτη εισφορά.
Να σημειωθεί δε, ότι από την αρχή του έτους οι μισθοί των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 30% - 40% και με το ενιαίο μισθολόγιο η μείωση θα φτάσει και το 50%. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε αυτή την αθλιότητα, να αντιπαλέψουν τα χαράτσια και να διεκδικήσουν όλα τα δεδουλευμένα τους.


ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΚΡΕΚΗΣ
Στοχοποιεί όποιον αντιδρά στα αντεργατικά της σχέδια
Καταγγελία της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα και στον κλάδο των Λιθογράφων. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η εταιρεία ΓΚΡΕΚΗΣ, προχώρησε στην εκδικητική και συνδικαλιστική απόλυση πέντε πρωτοπόρων εργατών, εκ των οποίων ο ένας ήταν εκλεγμένος στην εργοστασιακή επιτροπή. Η εργοδοσία το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να στήσει Ενωση Προσώπων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και στόχευε στη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν υπέκυψαν και αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιοδήποτε χαρτί.
Η εργοδοσία, λοιπόν, προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, αλλά και να εκδικηθεί τους πρωτοπόρους εργάτες, προχώρησε στις παραπάνω πέντε απολύσεις. Οπως τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση, «η εργοδοσία του ΓΚΡΕΚΗ θα βρει απέναντι στα αντεργατικά της μέτρα σύσσωμο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη που θα απαντήσει στην εταιρεία με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρώτο βήμα θα είναι η συμμετοχή όλων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο χώρο». Ταυτόχρονα, σήμερα το πρωί η Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου, μαζί με την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων προχωρούν σε σύσκεψη στο χώρο εργασίας, με θέμα την οργάνωση του αγώνα στην εταιρεία.
«Η πολιτική αυτή της εργοδοσίας είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής, που στόχο έχουν να γυρίσουν την εργατική τάξη στο μεσαίωνα. Μόνος δρόμος για μας είναι μια άλλη ανάπτυξη που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες του, χωρίς την πλουτοκρατία και τα κέρδη της», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
Επιπρόσθετα, άλλες 39 απολύσεις έγιναν στην πολυεθνική FIRST DATA, στο πλαίσιο της απόφασής της να προχωρήσει στο κλείσιμο των εκτυπώσεων «offset» της επιχείρησης στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: