Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Ρώμη καίγεται. Η Ευρώπη χωρίς σχέδιο



Η Ιταλία κοιτά κατάματα την άβυσσο, καθώς με το κόστος δανεισμού της να ξεπερνά πλέον το 7%, έχει πρακτικά αποκλειστεί από τις αγορές ομολόγων, την ώρα που διαθέτει ένα χρέος ύψους 1,9 τρισ. ευρώ αλλά κανένα προστατευτικό δίχτυ από την ΕΕ ή το ΔΝΤ. 



Τρεις ημέρες αφότου η Σύνοδος του G20 απέτυχε να μοχλεύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, ώστε αυτός να έχει δύναμη πυρός 1 τρισ. ευρώ, οι αγορές επιτέθηκαν στα ομόλογα της Ιταλίας, ποντάροντας ακριβώς στο γεγονός ότι η χώρα είναι πλέον απροστάτευτη απέναντι στις διαθέσεις τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ιταλικά ομόλογα μέσω της δευτερογενούς αγοράς, όμως, προφανώς οι προσπάθειές της δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν τη βύθιση των τιμών και την εκτίναξη των αποδόσεών τους.
Η απόφαση του οίκου εκκαθάρισης LCH.Clearnet να αυξήσει το απαιτούμενο margin για τις συναλλαγές στα ιταλικά ομόλογα, αποτέλεσε τη χαριστική βολή.
Η απόδοση των ομολόγων ξεπέρασε χθες το όριο συναγερμού και βιωσιμότητας του 7%. «Διαβήκαμε τον Ρουβικώνα», δηλώνει η Capital Economics. Σύμφωνα με τον οίκο, η Ιταλία δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της, ύψους 300 δισ. ευρώ που λήγουν του χρόνου και θα βρεθεί σε μία άτακτη χρεοκοπία. Εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίσουν άμεσα την έκταση της κρίσης. «Πρόκειται για έναν πανικό. Η Ρώμη καίγεται. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν τη μετάδοση της πυρκαγιάς», είπε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Οι ενδείξεις της μετάδοσης της κρίσης είναι ήδη εδώ, καθώς το spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άγγιξε το ρεκόρ για την εποχή του ευρώ, των 146 μονάδων βάσης. Οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση 416 δισ. δολαρίων στην Ιταλία.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι μοναδική λύση είναι να γίνει η ΕΚΤ ο δανειστής έσχατης ανάγκης, να ρίξει απεριόριστα κεφάλαια στη μάχη κατά της αύξησης των spreads. Η International Monetary Research εκτιμά ότι θα πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 1 τρισ. ευρώ και να αυξήσει τη ροή χρήματος στην Ευρώπη, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να ανεχτεί πληθωρισμό 4-5% για ένα διάστημα.
Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κάτω από το 6,5%.
Βέβαια, τα δύο μέλη της ΕΚΤ από τη Γερμανία είναι κάθετα αντίθετα σε αυτή την ιδέα του πληθωρισμού του χρέους, του τυπώματος χρήματος.
Όπως όλα δείχνουν, στην Ευρώπη συζητιέται ήδη το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ευρωζώνης. Γνώστες των Βρυξελλών θεωρούν ότι τα σχέδια που ήδη επεξεργάζονται Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι ουσιαστικά στοχεύουν να πιέσουν τις χώρες του Νότου να αποδεχτούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα, υπό την απειλή της αποπομπής τους από το ευρώ.
Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη φάση, η Ευρώπη δεν έχει ένα πιστευτό σχέδιο για να αντιμετωπίσει το επικίνδυνο ντόμινο που πια έχει φτάσει στον πυρήνα του κοινού νομίσματος. 
Πηγή isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: