Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: «Διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη»

thumb

«Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας και εγώ αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης , χαρακτηρίζοντας την απόφαση των τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ως «δείγμα συναίνεσης και συνεννόησης».

«Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού», τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος.
«Η δημοσιονομική κρίση, έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί, σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά και σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει» πρόσθεσε.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν στη χώρα τους. «Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.
«Οι σημαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες» υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος, διευκρινίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό δύο προϋποθέσεις: «Να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων προς εμάς, καθώς και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».
Παράλληλα, επισήμανε πως η χρονική περίοδος κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη της διαχείρισης δεν θα αποτελέσει παρένθεση, αλλά «γέφυρα που θα βοηθήσει τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».
«Η Ελλάδα, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος.
«Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται διότι, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.
Σχετικά με το έλλειμμα ανέφερε πως αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.
Κατά την ομιλία του ο Λ.Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην «πέραν του προβλεπόμενου» ύφεση που επέφερε η δημοσιονομική εξυγίανση, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια κρίση επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας στη νεότερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ» τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με το Λουκά Παπαδήμο είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και ακολουθεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας.
«Κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: