Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Εν μέσω έντασης οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο

Εν μέσω έντασης οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο

Χιλιάδες Αιγύπτιοι σχηματίζουν ουρές από τα ξημερώματα έξω από τα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ψηφίσουν στις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ και ενώ δεν έχει καταλαγιάσει η ένταση των τελευταίων ημερών.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, που θα διαρκέσει δύο ημέρες, αφορά στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Λούξορ, στις οποίες καλούνται να ψηφίσουν 17,5 από τα 40 εκατ. των ψηφοφόρων. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη γύροι, με την εκλογική διαδικασία για την εκλογή των 508 μελών της Λαϊκής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) να ολοκληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου του 2012.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Σούρα, της Ανω Συμβουλευτικής Βουλής, η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου.
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του νέου κοινοβουλίου θα είναι η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, με στόχο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.
Οι κάλπες στήνονται εν μέσω των νέων ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο, μια επονομαζόμενης «δεύτερης επανάστασης» ενάντια στον στρατό αυτή τη φορά, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία καθυστερώντας την μετάβαση σε μία πολιτική κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, παρά τις προειδοποιήσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.
Την παραμονή των εκλογών, ανώτατος αξιωματούχος άφησε μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς για «ξένο δάχτυλο» πίσω από τις νέες ταραχές, θυμίζοντας σε πολλούς τους ανάλογους ισχυρισμούς του Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την εξουσία.
Σημαντική μερίδα του Αιγυπτιακού λαού φαίνεται να ενστερνίζεται τις ανησυχίες του στρατού, επιλέγοντας να τον στηρίξει «σιωπηλά» μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών, προκειμένου να μη διακυβευτούν η σταθερότητα και ο εκδημοκρατισμός της χώρας.
Οι βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους, ενώ στις διαδηλώσεις δεν συμμετείχαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός που αναμένεται να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στις εκλογές.
ΠΗΓΗ imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: