Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Καταθορυβημένος ο Σαρκοζί από την απόφαση Παπανδρέου- Ο Ξένος Τύπος για το δημοψήφισμα




Καταθορυβημένος είναι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που έγινε προς έκπληξη όλων, από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι είχε ρυθμίσει την κατάσταση της ελληνικής χρεοκοπίας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να ενισχυθούν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και παράλληλα να εξασφαλιστεί ότι ο ιός της κρίσης δεν θα άγγιζε την Ιταλία. «Ξαφνικά όλα ξεκινούν από την αρχή», γράφει η «Le Monde» στην ηλεκτρονική της έκδοση. 

«Η κίνηση των Ελλήνων είναι παράλογη και οι απόψεις τους επικίνδυνες» εκτιμά συνεργάτης του Γάλλου προέδρου.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι έπεσε θύμα ανταρσίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ελληνικό δημοψήφισμα, το οποίο θα ερχόταν να εγκρίνει το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης θα γινόταν το Φεβρουάριο, αποκαλύπτει η εφημερίδα.
Στο εξής, συνεχίζει το δημοσίευμα, το σχέδιο που εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει: «Πως να σκεφτούμε ότι οι διεθνείς τράπεζες θα αποδεχθούν το "κούρεμα" εάν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα αποφασίσουν το αντίθετο. Πως να φανταστούμε ότι η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε ό, τι αφορά τη Γαλλία, το ερώτημα που πλανάται είναι πως θα καταφέρει να επιβιώσει η Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα εάν αυτό διενεργηθεί».
Μία απόρριψη του πακέτου βοήθειας των Βρυξελλών από την ελληνικό λαό θα σήμαινε, σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, θα σήμαινε ότι πρέπει να πάμε πιο πέρα από το κούρεμα του χρέους των Αθηνών και να ανακοινώσουμε μία χρεοκοπία για την Ελλάδα, καταστροφική για όλη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, οι Γερμανοί είναι κατάπληκτοι από τις τελευταίες εξελίξεις, το ίδιο και το ΔΝΤ.

«Τολμά δημοψήφισμα» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», η οποία αναρωτάται αν «ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να πέσει ένδοξα».
«Ουδέν σχόλιο. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε σχετική ερώτηση.
Αιφνιδιασμός και στο Βερολίνο από την απόφαση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε πως «εξοργίστηκε» όταν άκουσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ζητεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. «Μου ακούγεται σαν να προσπαθεί κάποιος να ξεγλιστρήσει από όσα συμφωνήθηκαν, πρόκειται για περίεργη συμπεριφορά», ανέφερε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.
Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μόνο μια λύση: «Ένα πράγμα μπορεί να γίνει: να γίνουν οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο που η χρηματοδότηση θα διακοπεί».

«Τότε θα έχουμε χρεοκοπία και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει από αυτήν», συμπλήρωσε ο Μπρούντελε.

Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ρόχολ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σχολής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Βερολίνου, δήλωσε στην γερμανική κρατική τηλεόραση ότι η υπαναχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει πως οι άλλες χώρες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωσή της.

«Είναι μια απόφαση που προκαλεί έκπληξη και μπορεί να θεωρηθεί θαρραλέα...γιατί αν δεν λειτουργήσει -και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί τώρα αφού υπάρχει σημαντική αντίθεση από τον ελληνικό λαό- θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», πρόσθεσε ο Ρόχολ.
Ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή συμφωνία θα είναι ψήφος για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας. «Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που στην ουσία θα πρόκειται για ψήφο σχετικά με τη συμμετοχή τους στο ευρώ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV3.
«Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν ξαφνικά ψηφίσουν εναντίον αυτών των μεταρρυθμίσεων, τότε η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει οικονομική βοήθεια, εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις.
Πρώτες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.«Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι λόγοι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Θεωρώ ότι θα προκαλέσει ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα», δήλωσε στον θήνα 9.84 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, προσθέτοντας πως «προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της 6ης δόσης και η οριστικοποίηση της δανειακής συμφωνίας». Ο κ. Καρτάλης σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να πάμε σε εκλογές εφόσον καταψηφιστεί από το λαό το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αν αυτό τελικά προκύψει».
«Το δημοψήφισμα δεν διχάζει το λαό, ο λαός τοποθετείται. Αυτό που διχάζει το λαό είναι η μικροπολιτική» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μιλώντας σε συνέδριο για τον τουρισμό

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για το πώς θέλει η χώρα να συνεχίσει την πορεία της, ώστε να βγει από την κρίση και να πορευτεί ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια απόφαση ανάμεσα στο ευρώ ή τη δραχμή, την έξοδο ή όχι της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ηλίθιοι είναι αήττητοι». 
Εκτάκτως συνεδριάζει στη μία το μεσημέρι η ΚΟ του ΛΑΟΣ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
«Τινάζει στον αέρα τη συμφωνία ο πρωθυπουργός. Είναι αυτοκαταστροφικό το δημοψήφισμα. Αυτοκτονούμε με πρωτότυπο τρόπο», δήλωσε στον σταθμό μας ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Σαφώς και μπορεί να κρίνει ο λαός, με την προϋπόθεση ότι θα εκτεθούν όλες οι απόψεις. Ωστόσο είναι καθυστερημένη χρονικά η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε στον Αθήνα 984 ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της δανειακής σύμβασης.

«Η κυβέρνηση προκαλεί αναστάτωση βάζοντας ένα εκβιαστικό δίλημμα το οποίο θα επιτείνει την αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές, θα υπάρξει καθυστέρηση στην επενδυτική δραστηριότητα και δεν θα μπορούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις καθώς θα είναι υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος. Κι αν υπάρξει αρνητική απάντηση σε αυτό θα βγούμε από το ευρώ», δήλωσε επίσης στο σταθμό μας ο καθηγητής οικονομικών στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών Τρύφων Κολίντζας.

«Το δημοψήφισμα υποχρεώνει στη δημιουργία δύο πόλων . Στον ένα θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν το όχι της Χρυσής Αυγής, της Αριστεράς και των κινημάτων κατά της δανειακής σύμβασης. Ωφελημένο θα είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο με αυτή την κίνηση καταφέρνει να αλλάξει την ατζέντα μετατρέποντας το κοινωνικό ζήτημα σε εθνικό», τόνισε στον Αθήνα 984 ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

«Η  απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα βάζει τους εαυτούς μας σε περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας και τη χώρα σε μία πορεία εκτός ευρωζώνης», δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος.
Είχε προϊδεάσει Σαρκοζί και Μέρκελ ο πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, στο ΒΗΜΑ FM.

Ανέφερε πως το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ήταν αυτό και ο πρωθυπουργός του απάντησε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι "μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας".
Ο Ξένος Τύπος για το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. "
Frankfurter Allgemeine : «Ασαφείς οι επιπτώσεις μίας αρνητικής ετυμηγορίας» - τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως ένα "ΟΧΙ" θα προκαλούσε «τουλάχιστον» δισταγμό στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων -και σημειώνει τις αναφορές τους πως «είναι άσκοπο να προχωρήσει ένα πακέτο στήριξης σε μία χώρα, ο λαός της οποίας το απορρίπτει».

Το περιοδικό "Focus" αναφέρει ότι "πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελλάδα μετά το 1974".

Financial Times Deutschland
: «Η Αθήνα διακινδυνεύει την ευρω-διάσωση»  -  σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντίθεση στη νέα συμφωνία, και αναφέρει πως απόρριψη του πακέτου θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης».

Σήμερα το περιοδικό "Der Spiegel" κυκλοφορεί με τίτλο "Ο Παπανδρέου αιφνιδιάζει το λαό του". Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός θα αφήσει το λαό τελικά να αποφασίσει και ότι "Όλη η Ευρώπη πρέπει να περιμένει την Ελλάδα", ενώ γίνεται λόγος για "γενικότερη σύγχυση στο εσωτερικό της χώρας και πολλαπλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που δηλώνει ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο".

Στην εφημερίδα "Die Welt", αλλά και σε πολλές άλλες γίνεται λόγος για την τελευταία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 60% του ελληνικού λαού κρίνει αρνητικά τις αποφάσεις της Συνόδου της προηγούμενης Τετάρτης.

"Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν αντέδρασε ουσιαστικά , κάνοντας απλά μία δήλωση ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας", αναφέρει η εφημερίδα Bild, σημειώνοντας τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η είδηση περί δημοψηφίσματος.
Η Ελλάδα έδειχνε ότι σώθηκε με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, αλλά η ριψοκίνδυνη επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να τινάξει την εφαρμογή της στον αέρα", τονίζει ο ανταποκριτής της Handelsblatt.
BBC Business: "Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τζογάρει με δημοψήφισμα - η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα επί των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από την ΕΕ, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει τη συμφωνία για την κρίση χρέους του ευρώ".

Financial Times: "Η Ελλάδα προχωρεί σε δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση - ο Παπανδρέου αναζητεί λαϊκή στήριξη, καθώς η λαϊκή οργή διογκώνεται".

Wall Street Journal
: "Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα απειλεί τη δανειακή σύμβαση - εξέπληξε την Ευρώπη ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος - τζογάρισμα υψηλού κινδύνου που μπορεί να υπονομεύσει τη διεθνή συμφωνία για την προστασία του ευρώ".

Sky News: Μιλώντας στο Sky Νews ο βραβευμένος με Nobel  Οικονομίας, καθηγητής Οικονομικών, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δηλώνει ότι η δανειακή σύμβαση και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι η μόνη λύση για την επίλυση του προβλήματος της κρίσης χρέους. "Εάν απορριφθεί με το δημοψήφισμα", τονίζει, "αυτό θα αποτελεί καταστροφή για την Ελλάδα. Θα έχει, βεβαίως, πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ και ειδικά στην Ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα για την Ελλάδα. Προσθέτει ότι μια πλειοψηφία του "ΟΧΙ" θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει χρεωκοπία και να φύγει από την Ευρωζώνη. Κι ότι, σαφώς, ο Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί.

Guardian: "Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει ότι εμπιστεύεται τον λαό του. Οι αγορές, πάλι, ίσως όχι...".

Times
: "Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκαλεί νέα τρικυμία στην Ευρώπη -  h απόφαση αυτή που προκάλεσε κατάπληξη στους ευρωπαίους ηγέτες υψώνει ξανά το φάσμα του οικονομικού χάους στην Ευρώπη, εάν οι Έλληνες απορρίψουν τη δανειακή σύμβαση. Ο Dow Jones έπεσε κατά 2,3%, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου".

Το ερώτημα είναι παρόμοιο, του να ρωτάς τις γαλοπούλες, αν θέλουν να ψηθούν τα Χριστούγεννα", ήταν το σχόλιο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.
New York Times: "Η ανησυχία ανακινείται καθώς η Ελλάδα ανακοινώνει δημοψήφισμα για την τελευταία συμφωνία οικονομικής στήριξης". Η κίνηση Παπανδρέου αιφνιδιάζει τους ευρωπαίους. Και σημειώνεται: "Το ρίσκο είναι εξαιρετικά υψηλό. Μια πλειοψηφία του ΟΧΙ θα μπορούσε να σπάσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, που απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές και σκληρή λιτότητα".
 Πηγή athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: