Με στίχους από τους «Πρώτους Νεκρούς» του Αλέκου Παναγούλη, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε η «Σπίθα» να περάσει το μήνυμά της για τη σημερινή επέτειο.
"Για να βρουν ανάπαυση οι πρώτοι νεκροί. Αντίσταση. Ανυπακοή. Ο αγώνας συνεχίζεται", αναγράφει το πανό που ανήρτησαν μέλη του κινήματος του Μίκη Θεοδωράκη στο "Ακροπόλ" για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ξεπερνάει το συμβολικό της χαρακτήρα η σημερινή 38η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου καθώς οι πολίτες όχι μόνο βρίσκονται αντιμέτωποι επί δύο χρόνια με σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και με έναν επιβεβλημένο από την τρόικα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση με μέλος της, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ένα ακροδεξιό κόμμα. Σήμερα με την κορύφωση των τριήμερων εθιμοτυπικών εκδηλώσεων αναμένεται το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο ο λαός καλείται για άλλη μια φορά να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που του έχουν επιβάλει οι «αγορές» και οι εκπρόσωποί της και να διεκδικήσει και πάλι το δίκιο του φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
Οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν στη 1 μ.μ. και στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Η σημερινή επέτειος έχει και μια άλλη διάσταση καθώς το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Μνημονίου κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Η πολυτεχνειακή κοινότητα έχει διαμηνύσει πως θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και θα περιφρουρήσει και φέτος τους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. Περίπου 700 άτομα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί έχουν αναλάβει να περιφρουρήσουν τους χώρους του ιστορικού ιδρύματος μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι πύλες.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επιστρατεύσει περίπου 7.000 αστυνομικούς, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Με εντολή της αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 1 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 3 το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια.
Δεν καταθέτει στεφάνι η Διαμαντοπούλου!
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που, με χθεσινή της δήλωση, αντί στεφάνου τόνισε ότι προτιμά να καταθέσει την... "αλήθεια". "Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι - με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών.", ανέφερε στη δήλωσή της.
"Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία"
Στη διακήρυξή της για τη σημερινή επέτειο η ΟΛΜΕ αναφέρει: "Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να πάει χαμένη και να μείνει μια στεγνή ανάμνηση επετειακού χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει η ανάγκη για Πολυτεχνεία. Ειδικά στις μέρες μας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζητάει δικαίωση ιδίως σήμερα:
- που το ψωμί λείπει από χιλιάδες οικογένειες,
- που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού,
- που η δημόσια παιδεία εκτελείται από τα «τανκς» των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών,
- που οι ελευθερίες μας περιστέλλονται, η δημοκρατία τσεκουρώνεται και τα δικαιώματα μας καταργούνται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών,
- που πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και λαϊκής συγκατάθεσης προκύπτουν κυβερνήσεις ετερόκλητης σύνθεσης με μια αποστολή: να παραδώσουν τη χώρα για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια ―και όχι μόνο― στους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες και μεγαλοκεφαλαιούχους τύπου Σόρος κ.λπ.,
- που φτάσαμε στο σημείο να ορίζουν καθοριστικά, ανοιχτά και χωρίς μάσκες, την εσωτερική και εξωτερική μας πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Τρόικα.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 38η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών, που ξεκινούν σήμερα. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, προσθέτει, όχι απλά παραμένουν επίκαιρα, αλλά αποτελούν και σύγχρονα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται από τα απίστευτα άδικα οικονομικά μέτρα που έχουν εξοντώσει τον κόσμο της εργασίας».
Σε ανακοίνωσή της για την σημερινή επέτειο η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. "Την ώρα που τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη και καλούνται να σηκώσουν και πάλι στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων της τρόικας και της κυβέρνησης, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα διεκδικούμενα και αιτούμενα για τους εργαζόμενους και τη κοινωνία. Η ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εντολές και απαιτήσεις των Βρυξελλών και των οικονομικά ισχυρών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη γι’ αυτό και το αίτημα για 'ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ' καθίσταται διαχρονικό", αναφέρει η ΓΣΕΕ.
Να συνεχίσουν τους αγώνες τους ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου καλεί η ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. "Τριανταοκτώ χρόνια μετά την εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας που οδήγησε στην ανατροπή της 7χρονης δικτατορίας, το κεντρικό σύνθημα "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" που σφράγισε τους αγώνες του λαού μας, για Δημοκρατία - Ελευθερία - Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο. Σε μια εποχή, γενικευμένης πλέον οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε ένα παγκοσμιοποιημένο και απολύτως ελεγχόμενο από τις τράπεζες και τις αγορές, Σύστημα Διακυβέρνησης, αιχμαλωτίζοντας κυβερνήσεις και χώρες, το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί αφετηρία για νέους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας με σκοπό την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη", τονίζει η ΑΔΕΔΥ και "καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στο Δημόσιο μέσω της εφεδρείας, στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και στην περαιτέρω φτωχοποίηση όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται υπό το βάρος των περικοπών που εμπεριέχονται στο νέο Μισθολόγιο - Φτωχολόγιο, των νέων δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων και χαρατσιών".
Ακινητοποιημένα για ένα λεπτό μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ
Με ενός λεπτού σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα τιμήσουν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στις 12:30 το μεσημέρι, οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ θα ακινητοποιηθούν στους σταθμούς και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή. Οι διοικήσεις των Σωματείων καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, καθώς όπως τονίζουν μετά από 38 χρόνια τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα, αφού τα σκληρά και άδικα μέτρα λιτότητας, η ανεργία, οι περικοπές μισθών & συντάξεων, μαστίζουν την ελληνική κοινωνία με τρόπο βάρβαρο, αυταρχικό και ανεξέλεγκτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου