Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Λαοθάλασσα οργής κατά του Στρατού στην Αίγυπτο

Λαοθάλασσα οργής κατά του Στρατού στην Αίγυπτο


Με πανό και συνθήματα οι διαδηλωτές αξίωσαν να δοθεί ένα τέλος στις κυβερνήσεις που ελέγχονται από τον Στρατό. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για να τιμήσει, όπως ανέφερε, τους 41 μάρτυρες της εξέγερσης




Ποτάμια λαού συνέρρεαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ μετά τις προσευχές της "Παρασκευής της τελευταίας ευκαιρίας", όπως ονομάστηκε η χθεσινή μέρα από τους διαδηλωτές του Καΐρου. Στόχος τους να ρίξουν το στρατιωτικό καθεστώς του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παρά τις όποιες ελεγχόμενες πολιτικές εξελίξεις, όπως ο σχηματισμός νέας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Καμάλ Γκανζουρί και οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ που αναμένεται να διεξαχθούν τη Δευτέρα.
Χιλιάδες άνθρωποι ξεκινώντας από τα τζαμιά, αλλά και από κάθε γωνιά του Καΐρου γέμισαν και πάλι την πλατεία Ταχρίρ, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρέθηκε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για να τιμήσει, όπως ανέφερε σε μήνυμά του στο Tweeter, τους 41 μάρτυρες της εξέγερσης!
Συνολικά 30 πολιτικές οργανώσεις καλούσαν στη χθεσινή τεράστια διαδήλωση, κατά τις πρώτες ώρες της οποίας δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, παρά την ανησυχία που εξέφρασε το υπουργείο Εσωτερικών πως η σημερινή κινητοποίηση απειλεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών καθώς τεστάρει με τον πιο σκληρό τρόπο τις αντοχές του κράτους.
Οι ρωγμές που οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει στην αιγυπτιακή κοινωνία έγιναν χθες εμφανείς για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και την εισβολή παρακρατικών στην πλατεία Ταχρίρ με άλογα και καμήλες στις 30 Ιανουαρίου, καθώς περίπου 5.000 υποστηρικτές του στρατιωτικού καθεστώτος συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Αμπασίγια ζητώντας την εκκένωση της πλατείας, κρατώντας πανό με το σύνθημα: "Η πλατεία Ταχρίρ δεν μπορεί να κυβερνάει την Αίγυπτο".
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο της επανάστασης ένα τεράστιο πανό έγραφε, "Αρκετά με τις κυβερνήσεις που ελέγχονται από τον στρατό" και τα πλήθη τραγουδούσαν "Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς. Κάτω ο Στρατηγός".
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο απασχολούν εκ νέου εδώ και μια εβδομάδα τη διεθνή κοινότητα και χθες Λευκός Οίκος και Ευρωπαϊκή Ενωση με ανακοινώσεις τους δήλωσαν ξεκάθαρα ότι στηρίζουν μια ταχεία και δίκαιη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.
ΑΕΡΙΟ
Εκρηξη σε αγωγό
Εκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου που τροφοδοτεί με αιγυπτιακό αέριο το Ισραήλ σημειώθηκε χθες λίγο έξω από την πόλη του Αλ Αρίς της Αιγύπτου. Πρόκειται για την 7 φορά που ο εν λόγω αγωγός ανατινάζεται από το ξέσπασμα της εξέγερσης στις 11 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο, και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη μιας ένοπλης οργάνωσης που είχε πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις-σαμποτάζ στο παρελθόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΟΣ 26/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: