Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ξαναζωντανεύοντας το "Εμπρός"



Μια διακαλλιτεχνική ομάδα με αυτουργούς τον Ανέστη Αζά, την Γκίγκη Αργυροπούλου, τον Κώστα Κουτσουλέλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Βασίλη Νούλα και την Αργυρώ Χιώτη, έδωσαν την Παρασκευή που μας πέρασε ραντεβού στου Ψυρρή, που στόχο είχε να δώσει και πάλι ζωή στο εγκαταλειμμένο θέατρο “Εμπρός”.


Η δράση αυτή, κατά δήλωση των διοργανωτών της, υπαγορεύτηκε από την απουσία χώρου παραστατικών τεχνών, απεγκλωβισμένου, όμως, από τις αναγκαιότητες της αγοράς και τους συνεπαγόμενους συμβιβασμούς που ορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο. Στόχος κι επιθυμία τους είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας πολιτιστικού χώρου, γι' αυτό και η υλοποίηση της πρότασης που ξεκίνησαν περιλαμβάνει προγραμματισμό 12 ημερών με καίριες δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα από καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και θεωρητικούς.
“Εστιάζουμε στη διαδικασία της δημιουργίας και όχι στο αποτέλεσμα, στην ανταλλαγή και συνάντηση καλλιτεχνών, στην έρευνα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ευελπιστούμε, σε βάθος χρόνου, στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη ενός σύνθετου πολιτιστικού τοπίου. Με αυτά τα δεδομένα, αποκλείουμε καταρχάς την όποια χρηματική συναλλαγή, καθώς και την υποχρέωση παρουσίασης ολοκληρωμένου -κατά την τρέχουσα νοοτροπία και τα καθιερωμένα κριτήρια- παραστατικού αποτελέσματος. Βασικά χαρακτηριστικά του σκεπτικού της ενέργειάς μας είναι η συλλογική ανάληψη αποφάσεων, η συνεργασία σε οργανωτικό επίπεδο καλλιτεχνών, η αμφισβήτηση πεπατημένων προσεγγίσεων σε σχέση με τη καλλιτεχνική δημιουργία και τη λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού. Ευελπιστούμε στη δημιουργία ενός κέντρου συνάντησης, ανταλλαγής, ελεύθερων προτάσεων, από κοινού διαμόρφωση ερωτημάτων και ελεύθερων πολιτικών δράσεων μέσω της τέχνης. Στον δωδεκαήμερο αυτό προγραμματισμό θα συμμετέχουν, εκτός από τις ομάδες της κίνησης Μαβίλη, καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των εικαστικών, με το έργο τους, την έρευνα και τις δράσεις τους, καθώς και θεωρητικοί από διαφορετικά πεδία. Αντιδρούμε στην παντελή απουσία μιας στοιχειώδους πολιτιστικής πολιτικής σε επίπεδο εκπαίδευσης, παραγωγής, εργασίας και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου ως εθνικού προϊόντος. Αντιδρούμε στη γενικευμένη καθίζηση σκέψης και δράσης της κοινωνίας μας με το αναγκαίο και βασικό: τη συλλογική συνάντηση, σκέψη και δράση υπέρ της ελεύθερης και ξεχωριστής δημιουργίας, ενεργοποιώντας έναν παρατημένο από το κράτος ιστορικό χώρο στο κέντρο της πόλης”.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 12ημέρου αναζητήστε το στη διεύθυνση www.kinisimavili.blogspot.com

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: