Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κίνδυνος απολύσεων από τις συγχωνεύσεις του δημάρχου Αθηναίων

Σε "κούρεμα" δημοτικών οργανισμών προχωρά ο Καμίνης

Έκλεισε τα αυτιά στην αγωνία των 1.200 εργαζομένων στον Πολιτισμικό Οργανισμό (ΠΟΔΑ), τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) και τα Μουσικά Σύνολα (ΔΑΜΣ) για το μέλλον τους η δημοτική πλειοψηφία Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και ψήφισε χθες τη συγχώνευση των τριών Νομικών Προσώπων σε ένα νέο. Ούτε οι έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και δύο δικών του δημοτικών συμβούλων -της Άννας Φιλίνη και της Κυριακής Μπιλιάνη- που έχει τοποθετήσει ο ίδιος επικεφαλής του ΠΟΔΑ και του ΔΑΜΣ αντίστοιχα, έκαμψαν τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος περιορίστηκε μόνο να υποσχεθεί πως "θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας



Με τη... βοήθεια, για άλλη μια φορά, των ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει την είσοδο του δημαρχείου απαγορεύοντας στους εργαζόμενους στους τρεις Οργανισμούς, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, να εισέλθουν στο κτήριο, ο Γ. Καμίνης ζήτησε και πήρε από την παράταξή του και μόνον "λευκή επιταγή" για τη συγχώνευση των τριών οργανισμών. Σε μια συνεδρίαση που έγινε σε τεταμένο κλίμα, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε "βαθύτατα πεπεισμένος" ότι η συγχώνευση "είναι προς όφελος του δήμου και των εργαζομένων", ενώ πρόσθεσε ότι το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση θα ξεκαθαριστεί στη συνέχεια. Στην εισήγησή του εκ μέρους του δήμου, ο γενικός γραμματέας Θ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του νέου οργανισμού θα γίνει μετά την υπερψήφιση της συγχώνευσης. "Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις ιδέες των εργαζομένων" είπε.
Ωστόσο, στο κενό έπεσαν οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των τριών οργανισμών που παρενέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από τη σπουδή της δημοτικής πλειοψηφίας να περάσει το θέμα, ενώ το προηγούμενο διάστημα τους καθησύχαζε ότι δεν θα προχωρήσει η συγχώνευση. Ζήτησαν δε να αναβληθεί η συζήτηση και να προηγηθεί ενημέρωσή τους, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας τους. Την αυτοτέλεια των τριών οργανισμών ζήτησαν τόσο η πρόεδρος του ΠΟΔΑ Άννα Φιλίνη, που απείχε τελικά από την ψηφοφορία, όσο και η πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων Κ. Μπιλιάνη, που καταψήφισε.
Αναβολή της συζήτησης ζήτησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δημιουργία διαπαραταξιακής με τη συμμετοχή και εργαζομένων, που θα συζητήσει το ζήτημα, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικ. Κακλαμάνης. Ως τον μόνο τρόπο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των προσφερόμενων υπηρεσιών χαρακτήρισε τη διατήρηση της αυτοτέλειας των οργανισμών ο Ν. Σοφιανός από τη "Λαϊκή Συσπείρωση".
"Δεν μας πείσατε ότι η συγχώνευση δεν εγκυμονεί κινδύνους απολύσεων, εφεδρείας κ.ά." τόνισε από την πλευρά της η Ελένη Πορτάλιου. Η επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" σημείωσε ότι το σχέδιο της δημοτικής αρχής είναι "απολύτως ανορθολογικό" και υπογράμμισε ότι "από μας δεν θα γίνει αποδεκτή καμία μεταβολή που θα θέσει εν αμφιβόλω έστω και μία θέση εργασίας". Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Π. Κωνσταντίνου από την "Ανταρσία".
Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: