Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ενα ακόμη «βαρύ» όνομα φοροοφειλέτη στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

Ενα ακόμη βαρύ όνομα στα δίχτυα του ΣΔΟΕ


Πηγές από το ΣΔΟΕ τόνιζαν ότι οι συλλήψεις για φοροαδικήματα, όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ, η φοροδιαφυγή και η έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους, επειδή στις περιπτώσεις αυτές σχηματίζονται δικογραφίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.




Ενα ακόμη «βαρύ» όνομα φοροοφειλέτη αναμένεται να πέσει στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, καθώς ο επικεφαλής του Σώματος εισαγγελέας Γιάννης Διώτης, όπως και οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Χρήστος Μουζακίτης, με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας εντείνουν τις προσπάθειές τους στο φορο-σαφάρι με στοχευμένες κινήσεις. Στο στόχαστρο έχουν μπει για ακόμη μία φορά επιχειρηματίες, που οφείλουν τεράστια ποσά από ΦΠΑ, καθώς οι υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των διωκτών του οικονομικού εγκλήματος και αποτελούν άμεση προτεραιότητά τους.

Στον χάρτη δράσεων που καταρτίζουν κάθε βδομάδα στο ΣΔΟΕ οι υποθέσεις ΦΠΑ βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, καθώς η μη καταβολή ΦΠΑ είναι αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρει βαριές ποινές, ενώ υπάρχει και η απειλή της προφυλάκισης για τον συλληφθέντα κατηγορούμενο. Ελεγκτές του σώματος κάνουν φύλλο και φτερό οικονομικά στοιχεία προσώπων και εταιρειών που παρουσιάζουν μεγάλο τζίρο, ενώ αξιοποιούν και σχετικές καταγγελίες.
Πηγές από το ΣΔΟΕ - σύμφωνα με το Εθνος- τόνιζαν ότι οι συλλήψεις για φοροαδικήματα, όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ, η φοροδιαφυγή και η έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους, επειδή στις περιπτώσεις αυτές σχηματίζονται δικογραφίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Είναι η απειλή της προφυλάκισης ο μοχλός πίεσης προς τον συλληφθέντα στον οποίο ποντάρουν οι διωκτικές αρχές, προκειμένου να καταφέρει το κράτος να συγκεντρώσει τα ιλιγγιώδη ποσά που του οφείλονται, αφού η είσπραξη των οφειλομένων είναι και το ζητούμενο.
Πηγές του ΣΔΟΕ επεσήμαναν την ανάγκη να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες -διωκτικές και δικαστικές- σαν κρίκοι σε μία αλυσίδα, προκειμένου να έχουν και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα οι συλλήψεις, που γίνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και να μην εξελίσσονται σε επικοινωνιακά σόου?
Νέες δικογραφίες για μη καταβολή ΦΠΑ, αλλά και για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, βρίσκονται στα σκαριά του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας εναντίον προσώπων, η σύλληψη των οποίων είναι θέμα ημερών. Επίκεινται νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος όχι μόνο για το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ, που ούτως ή άλλως είναι προτεραιότητα του ΣΔΟΕ, αλλά και για υποθέσεις που αφορούν επίσης κακουργηματικού τύπου πράξεις, όπως είναι οι υποθέσεις της επιστροφής ΦΠΑ με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, που επίσης επισύρει ποινές κάθειρξης.
Νέα επιχείρηση είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, για τον εντοπισμό επιχειρηματιών, που προσπαθούν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια να ξεγελάσουν το κράτος και να εισπράξουν ποσά από επιστροφή ΦΠΑ που δεν τους οφείλονται.
Οι 300 ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην Αττική και άλλοι 400 στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεσκονίζουν τιμολόγιο - τιμολόγιο όλες τις υποθέσεις και πραγματοποιούν καθημερινά διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ επίκεινται και νέες συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Οι φορολογικοί έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- πληθαίνουν και οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες Αρχές. Εκτός από τα παραπάνω, το ΣΔΟΕ θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του το επόμενο διάστημα και σε στοχευμένες δράσεις. Οπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» παράγοντας του ΣΔΟΕ, «θα συνεχιστούν οι έφοδοι σε ενεχυροδανειστήρια και σε ανταλλακτήρια χρυσού, που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με τη συνδρομή αστυνομικών.
ΠΗΓΗ imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: