Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος δεν ξεχνούν…


Σαν σήμερα, πριν 66 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1945, ξεκινούσε στη Νυρεμβέργη η δίκη των Ναζιστών. Η Λουκία Παπαναστασίου, κόρη του Άγγελου Παπαναστασίου, που έμεινε στην ιστορία γνωστός σαν ο πρώτος «πολεμικός ανταποκριτής» της Κατοχής, έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Νόρα Ράλλη:

«Στη δίκη της Νυρεμβέργης δύο άνθρωποι ήταν αρκετοί για να φανεί η αλήθεια την οποία έκρυβαν οι Γερμανοί και δεν παραδέχονταν, ότι δηλαδή είχαν διαπράξει τρομερά εγκλήματα πολέμου εναντίον της χώρας, της Ελλάδας: Ο ένας ήταν ο πατέρας μου, με το βίντεο – ντοκουμέντο που με ρίσκο τη ζωή του κινηματογράφησε τα χρόνια της Κατοχής και ο δεύτερος ήταν ένας κάτοικος των Καλαβρύτων…»
«Όταν ήρθε η ώρα για τη δίκη της Νυρεμβέργης σε βάρος των ναζί εγκληματιών πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον πατέρα μου το φιλμ. Στη δίκη, οι ναζί υποστήριζαν ότι είχαν σεβαστεί την Ελλάδα, αφού δεν είχαν πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς στην Αθήνα, δήθεν για να προστατεύσουν την Ακρόπολη. Όταν προβλήθηκε το φιλμ του Παπαναστασίου στη μεγάλη αίθουσα του δικαστηρίου, όλα τους τα επιχειρήματα κατέρρευσαν. Οι εικόνες ήταν ο απόλυτος μάρτυρας του τι είχε συμβεί..
Στο άρθρο της κ. Ράλλη αναφέρεται ότι ενώ η διάρκεια του ντοκιμαντέρ ήταν 45 λεπτά, όταν το 1978 η κόρη του Άγγελου Παπαναστασίου, Λουκία, επέτρεψε στο Πολεμικό Μουσείο να πραγματοποιήσει μία και μόνη προβολή, παίρνοντάς το πίσω, διαπίστωσε ότι από το υλικό είχε αφαιρεθεί τμήμα 18 λεπτών, με πρόσωπα βασανισμένων, τραγικές σκηνές, πορείες διαμαρτυρίας αλλά και Έλληνες συνεργάτες των ναζί…
Ακολουθεί ένα βίντεο, από το you tube, με αρκετές σκηνές από αυτό το ντοκουμέντο.
Γιατί, ειδικά σήμερα, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνούν
ΠΗΓΗ: gnathion

Δεν υπάρχουν σχόλια: