Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση

Στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση
Οι εσωκομματικές αντιθέσεις και οι δημοσκοπικές ενδείξεις υπαγορεύουν την αντιπολιτευτική γραμμή του Αντ. Σαμαρά


Του Δημήτρη Τσιούφου
«Η ΝΔ βρίσκεται με την ψήφο του ελληνικού λαού στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επισήμαναν με έμφαση, χθες, τρία κορυφαία στελέχη της Λ. Συγγρού κάνοντας εμφανή πλέον την πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να κινηθεί σε αντιπολιτευτικές γραμμές απέναντι στην κυβέρνηση, επιλέγοντας την α λα καρτ στήριξη του Λ. Παπαδήμου.

Τα τρία στελέχη της Ν.Δ. (Γ. Μιχελάκης, Μαξ. Χαρακόπουλος και Ανδρ. Λυκουρέντζος) με τρεις σχεδόν ταυτόσημες και προφανώς συντονισμένες συνεντεύξεις τους, επέμειναν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και στην 19η Φεβρουαρίου (αν και όχι «φανατικά») ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ενώ κράτησαν σαφείς αποστάσεις από την οικονομική πολιτική του Ευάγγ. Βενιζέλου.
Ταυτόχρονα η Λ. Συγγρού κατήγγειλε την κυβέρνηση...Παπανδρέου ότι «μεθόδευσε σχεδίο απολύσεων με τον μανδύα της εφεδρείας» και χαρακτήρισε το μέτρο « ανήθικο, άδικο και ουσιαστικά παράνομο».
Η επιλογή του Αντ. Σαμαρά να διαμορφώσει - σχετικά σύντομα- ένα πλαίσιο αντιπολιτευτικής γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι υπαγορεύεται από δύο κυρίως γεγονότα. Πρώτον, οι εσωκομματικές αντιθέσεις που δεν λένε να κοπάσουν, αφού οι «σκληροί» της λαϊκής δεξιάς και σημαντικό μέρος του στελεχικού δυναμικού του κόμματος εξακολουθούν να μιλούν για υποχωρητική στάση και να πιέζουν για... επαναφορά στο αντιμνημονιακό μπλοκ. Δεύτερον, ο ορατός κίνδυνος να ανακοπεί (λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου) η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος και να καταστεί ανέφικτη η κυβερνητική αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές.
ΕναδιαπραγμάτευσηΚάτω από αυτά τα δεδομένα, ο Γ. Μιχελάκης υποστήριξε χθες (σε ραδιοφωνική του συνέντευξη) ότι «η αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου μπήκε και επίσημα στο τραπέζι, από τη στιγμή που το ΔΝΤ αποδέχθηκε επισήμως την επιστολή του Αντ. Σαμαρά που μιλά για τροποποιήσεις». Στον επόμενο προϋπολογισμό, πρόσθεσε «ο οποίος θα πρέπει να είναι πλεονασματικός, θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς το θέμα του ελλείμματος και οι ξένοι να αναλάβουν το θέμα του χρέους. Άρα, η ανάγκη αλλαγής πολιτικής είναι άμεση και επιτακτική».
Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «η ημερομηνία εξαρτάται από την ολοκλήρωση του PSI» και επειδή «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καθυστέρηση στο PSI που να δικαιολογεί την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της καταλληλότερης ημερομηνίας, εμείς μένουμε στο ότι θεωρούμε την 19η Φεβρουαρίου ως την καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών».
Ακόμη πιο ενδεικτικές των προθέσεων της Λ. Συγγρού ήταν οι αναφορές του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, Μαξ. Χαρακόπουλου, που υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. βρίσκεται με την ψήφο του ελληνικού λαού στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στηρίζουμε, πρόσθεσε, «την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε νερό στο κρασί μας για λάθη στις ακολουθούμενες πολιτικές που θεωρούμε λανθασμένες ή ότι παραιτούμαστε του δικαιώματός μας να διορθώσουμε αυτά τα λάθη μετά τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου». Ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε και αυτός ότι «η 19η Φεβρουαρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών», πρόσθεσε ότι «αν θα χρειαστούν δυο-τρεις παραπάνω εβδομάδες για το PSI, εδώ είμαστε να το δούμε».
Με το Βενιζέλο; Εξίσου... αντιπολιτευτικός εμφανίστηκε και ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Λυκουρέντζος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ρωτήθηκε αν μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από την παρούσα κυβέρνηση και ήταν κατηγορηματικός. «Διορθωτικές κινήσεις; Με ποιον; Με τον κ. Βενιζέλο στην κυβέρνηση;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Να μας πει ο κ. Βενιζέλος, τι πρόκειται να κάνει. Εμείς τα Εξωτερικών και Άμυνας έχουμε. Ο κ. Βενιζέλος, λοιπόν, που είναι πολυπράγμων και ικανός επί των οικονομικών, να μας απαντήσει τι διορθωτικές κινήσεις θα κάνει. Η πρόταση, η δική μας, είναι εντελώς διαφορετική. Η δικιά μας μιλάει για στρατηγική ανάπτυξης».
Ο κ. Λυκουρέντζος άφησε ταυτόχρονα αιχμές και κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας πως «αν ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει περισσότερα μ' αυτή την κυβέρνηση, είναι γνώμη του». «Εμείς», πρόσθεσε, «ξέρουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι για να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, να καταβληθεί η 6η δόση, να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να πάμε σε εκλογές . Δεν έχει κανένα νόημα παρά πέρα». Άλλωστε, κατέληξε, «αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ευτελίζουν το δημόσιο βίο, όταν ο ένας υπουργός μετά τον άλλον διαπληκτίζονται μεταξύ τους κατ' αυτό τον τρόπο».

πηγη Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: