Τη χρεωκοπία των πολιτικών λιτότητας ομολογούν Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς η Ευρωζώνη κλυδωνίζεται επικίνδυνα
Τεταμένο ήταν το κλίμα χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Στην επιφάνεια βγήκαν όλες οι υφέρπουσες κόντρες υπέρ ή κατά της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, υπέρ ή κατά της «περισσότερης» Ευρώπης, υπέρ ή κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, υπέρ ή κατά των πολιτικών δημοσιονομικής «ορθοδοξίας».
Παρόντες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ήταν οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Eurogroup, αλλά και ωσεί παρούσα η καγκελάριος Μέρκελ, που έχει πυροδοτήσει με τις απόψεις της περί αλλαγής των συνθηκών την όλη συζήτηση
Αλλά και το θέμα της Ελλάδας έπαιξε τον ρόλο του χτες στο Στρασβούργο. Από το βήμα της Ευρωβουλής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι η 6η δόση από το πρώτο «πακέτο» στήριξης για την Ελλάδα θα εκταμιευτεί στα τέλη Νοεμβρίου. «Περιμένουμε επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία θα αναφέρονται οι ακριβείς προθέσεις και πληροφορίες της νέας κυβέρνησης σχετικά με τα όσα συμφωνήσαμε στις 26 και 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Και δεν διευκρίνισε αν εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση η γραπτή δέσμευση και η υπογραφή από τους επικεφαλής των κομμάτων, στην οποία φαινόταν να επιμένει μέχρι και το βράδυ της Τρίτης η Κομισιόν
Ο Γιούνκερ δήλωσε με κάποια ασάφεια ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί με το ζήτημα της εκταμίευσης της 6ης δόσης πριν από το τέλος του μήνα και υπενθύμισε απλώς τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες η δόση θα πληρωθεί εφόσον «εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα» και υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα οικονομικών μέτρων στη βάση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
"Δυστυχώς αποτύχαμε"
Πέραν του «καυτού» θέματος της Ελλάδας -ίσως και εξαιτίας του- ο πρόεδρος της Κομισιόν, επέλεξε το βήμα του μοναδικού εκλεγμένου από τον λαό σώματος της Ε.Ε. για να παραδεχθεί εμμέσως ότι απέτυχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την έξοδο από την κρίση. «Δυστυχώς», ομολόγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο, «δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ’ όλη την Ευρώπη θα επιδεινωθούν». Ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε έντονη κριτική στα κράτη - μέλη που προσπαθούν να υιοθετήσουν «ακραίες οικονομικές συμπεριφορές» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να επιμένεις μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία και να παραβλέπεις την αλληλεγγύη. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς να μιλάς μόνο για ανάπτυξη και να αγνοείς τη δημοσιονομική πειθαρχία». Ο Μπαρόζο πρότεινε, ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους, την επιβολή δικαιότερης φορολογίας στους Ευρωπαίους πολίτες, τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων. Η επιμονή του σ’ αυτό το τελευταίο τού εξασφαλίζει σύγκρουση με το Βερολίνο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών της Ευρωζώνης και των οικονομικών τους στόχων θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ προανήγγειλε «πολύ σημαντικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες» για την Ευρωζώνη.
"Είμαστε και θα μείνουμε 17"
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προσπάθησε χτες να ρίξει τους τόνους, που έχουν ανέβει λόγω Μέρκελ, λέγοντας ότι «πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς μια καλύτερα δομημένη Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Ε.Ε.». Απαντώντας, ουσιαστικά, στις ενστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που είναι και ο πιο... ενοχλημένος από τις πρωτοβουλίες της Μέρκελ, ο βαν Ρομπάι τόνισε ότι η στενότερη συνεργασία των 17 μελών της Ευρωζώνης δεν οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» οι χώρες που έχουν το ίδιο νόμισμα να λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις από κοινού, ωστόσο αρνήθηκε ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι υπόλοιπες 10 χώρες της Ε.Ε. Και απαντώντας εμμέσως στις ιδέες περί... εθελούσιας εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη υπογράμμισε τον αριθμό «17», λέγοντας: «Επαναλαμβάνω: 17, ούτε περισσότεροι ούτε λιγότεροι».
Η Μέρκελ και η κυριαρχία
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε ούτε χτες να μιλήσει για την αναγκαιότητα αλλαγής των Συνθηκών, ώστε να προβλέπονται αυστηρές ποινές στις δημοσιονομικά «ασύνετες» χώρες, που να φτάνουν έως και την παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τα ελλείμματα και το χρέος τους. Η Μέρκελ επέμεινε στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη η οποία θα έχει λόγο στη διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών προκειμένου να «φρενάρει» τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου να ενισχυθεί το ευρώ και η αξιοπιστία του σε διεθνές επίπεδο», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι «ακόμη δεν έχουμε δώσει ικανοποιητική απάντηση στα προβλήματα της Ευρωζώνης», ενώ τόνισε ότι «η Γερμανία βλέπει την ανάγκη, σε αυτό το περιβάλλον, να δείξει στις αγορές και στον κόσμο ότι η Ευρωζώνη παραμένει ενωμένη και ικανή να απαντήσει στην κρίση». Απέφυγε, ωστόσο, επιμελώς να αναφερθεί στην έκδοση ευρωομολόγου ή σε αποφάσεις μαζικής αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ. Τις δύο αυτές κινήσεις, τις οποίες τώρα ζητούν ακόμη και ο... Αμερικανός πρόεδρος, ακόμη και η Deutsche Bank, δεν τις συζητά η καγκελάριος.
Ο προσκεκλημένος της Μέρκελ, ο Κένι, επέμεινε, στις δικές του τοποθετήσεις, περισσότερο στα σημεία σύγκλισης με το Βερολίνο, παρά σε αυτά που τους χωρίζουν. «Έχουμε απόλυτο συμφέρον να ενισχυθεί το ευρώ και η Ε.Ε. και συνεπώς τα βήματα προς την αναθεώρηση των συνθηκών συνιστούν μεγάλη πρόκληση», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι το Δουβλίνο θα ήθελε να έχει «περιθώρια χάραξης εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής» ακόμα και με μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη. Ο Κένι διαβεβαίωσε τη Μέρκελ ότι η κυβέρνησή του «έχει διαρκώς κατά νου τη μείωση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».
Διάλειμμα στην ελεύθερη πτώση αγορών και χρηματιστηρίων λόγω παρέμβασης ΕΚΤ
Η Φραγκφούρτη αγόρασε χθες μαζικά ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να πέσει το κόστος δανεισμού για την τρίτη και τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης
Είναι η ηρεμία μετά την καταιγίδα ή απλώς ένα μικρό διάλειμμα; Προφανώς το δεύτερο. Μετά το μακελειό της Τρίτης, χτες επικράτησε για λίγες ώρες μια κάποια ηρεμία στην αγορά ομολόγων, όχι διότι αίφνης αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές οικονομίες ούτε επειδή «ξεδοντιάστηκαν» οι κερδοσκόποι. Αυτή η μίνι παύση συναγερμού ήταν επίτευγμα της επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έσπευσε να αγοράσει μαζικά ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να πέσει το κόστος δανεισμού για την τρίτη και τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, όχι σε λογικά, αλλά πάντως σε μη απαγορευτικά επίπεδα.
Βρέθηκε η μαγική λύση; Το διευθυντήριο της ΕΚΤ δεν ασπάζεται αυτή την άποψη. Ναι μεν ανέλαβε και πάλι χτες το ρόλο του πυροσβέστη, αλλά το κάνει... κατ’ εξαίρεση και απορρίπτει τις συνεχώς αυξανόμενες εκκλήσεις για αποφασιστική παρέμβαση μέχρι τελικής πτώσεως, καθώς εκτιμά -και υποχρεούται εκ του καταστατικού της κεντρικής τράπεζας- ότι είναι δουλειά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιλύσουν την κρίση χρέους. Και δη μέσω μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Κι ενώ η Γερμανία φρενάρει όσο μπορεί την ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει μια τεράστια «κακή τράπεζα», η Γαλλία, που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών και χτες, έχει άλλα σχέδια. «Εμπιστευόμαστε την ΕΚΤ ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη», είπε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων δεν δικαιολογείται». Με άλλα λόγια, το Παρίσι ζητεί εμμέσως από την ΕΚΤ να αγοράσει και γαλλικά ομόλογα για να μειωθούν τα spread. Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά: «Η κεντρική τράπεζα, την ανεξαρτησία της οποίας υπογραμμίζω, ξεκαθάρισε ότι στα δύσκολα θα κάνει το σωστό».
ΠΗΓΗ avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου