Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία>"Εθελοντικά" στην επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Tαμείου



Χθες η Ελλάδα μοιράστηκε τον χρόνο των καναλιών και τα πρωτοσέλιδα του ηλεκτρονικού διεθνούς Τύπου με την Ιταλία, η οποία οδηγείται «εθελοντικά» στην επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως ο Παπανδρέου την Τετάρτη το βράδυ, έτσι κι ο Μπερλουσκόνι το βράδυ της Πέμπτης έγινε ο σάκος του μποξ σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στο περιθώριο της συνάντησης του G20 στις Κάννες. Μόνο που σε αυτή τη σύνοδο, πέραν των Μέρκελ και Σαρκοζί, συμμετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ιταλία πρόκειται να υποβάλλεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο από το ΔΝΤ, ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ε.Ε., ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επέμεινε ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν κλειδί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους. «Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», είπε και πρόσθεσε ότι «όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων μέτρων».
Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης». Υπενθυμίζεται ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η επιτήρηση στην Ελλάδα, και κυρίως στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, πριν οι δύο αυτές χώρες συρθούν να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Άλλωστε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι «το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνησή της».
Ο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του βγήκε στις Κάννες να δηλώσει ότι η πρωτοβουλία για την πρόσκληση του ΔΝΤ ήταν της κυβέρνησής του, ενώ ο υπουργός του των Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, υποστήριξε αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ:
«Δεν το σκεφθήκαμε ως οικονομική στήριξη, αλλά για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Πρόκειται για μια νέα μορφή τεχνικής υποστήριξης, μετά από αίτημα της Ιταλίας, για να γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως δεν φαίνεται να πτοείται. Αν και φυλλορροεί η κυβερνητική πλειοψηφία του, αν και του τρίζουν τα δόντια οι εταίροι του, τόσο εντός της Ιταλίας όσο και εντός της Ε.Ε. δηλώνει αναντικατάστατος: «Αναρωτιέμαι, όταν κάθομαι στο τραπέζι του G20, ποιος άλλος θα μπορούσε να εκπροσωπεί την Ιταλία καλύτερα από μένα. Και δεν βρίσκω κανέναν στο πολιτικό προσωπικό της Ιταλίας».
Κατά τον Μπερλουσκόνι, «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα». Ο Καβαλιέρε πρόσθεσε ότι στην Ιταλία «η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να πετύχει την έγκριση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Πάντως οι Γάλλοι μάλλον τρέμουν μια κατάρρευση της Ιταλίας περισσότερο από τον Μπερλουσκόνι. Γι' αυτό και ο Σαρκοζί επιδιώκει την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του μηχανισμού στήριξης EFSF στην αγορά ομολόγων, ώστε να μειωθεί η πίεση στα ιταλικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. «Η Ιταλία δεν είναι μόνη της» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: