Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Εκδήλωση Αυτόνομης Παρέμβασης: Η κρίση εργαλείο στα χέρια των ισχυρών για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων



Οι κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την Ε.Ε. και οι επιπτώσεις τους στις εργασιακές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας η Αυτόνομη Παρέμβαση. Οι ομιλητές, με διεξοδικές και τεκμηριωμένες αναλύσεις εξήγησαν τους λόγους και τα αίτια της κρίσης, όπως και το πώς οι νεοφιλελεύθερες επιταγές οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή τραγική κατάσταση. Παράλληλα επισημάνθηκε πως η κρίση αξιοποιείται για την απορρύθμιση και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.
Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γέμισαν την αίθουσα, έσπευσαν να ακούσουν τις παρεμβάσεις των ομιλητών και να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα, τόσο για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις όσο και για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων.


“Οργανωμένη η κρίση”
Ο πανεπιστημιακός Κ. Βεργόπουλος, μίλησε για την παρούσα οικονομική κατάσταση και τη λεγόμενη, όπως τόνισε, “κρίση δημοσίου χρέους”. Ο ίδιος υπογράμμισε πως “πρόκειται για εντελώς φτιαχτή κρίση” και πρόσθεσε πως “οργανώθηκε από το νεοφιλελεύθερο σύστημα”. Παράλληλα σημείωσε πως κομβικό σημείο αποτελεί η συμφωνία του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας που μετέτρεψαν τις οικονομίες των κρατών σε ιδιωτικές και κάθε έννοια δημοσίου σε ιδιωτικό. Επίσης μίλησε για την υποχρέωση των κρατών να δανείζονται από την ελεύθερη αγορά και “να κρεμιούνται από τα spread”, ενώ πρόσθεσε πως τότε μπήκαν οι βάσεις για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Ταυτόχρονα επισήμανε το ζήτημα των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων των χωρών της Ευρωζώνης και τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε η Γερμανία απέναντι στις οικονομίες των περιφερειακών χωρών. Λέγοντας πως δίκαιο είναι να πληρώσουν την κρίση “αυτοί που επωφελήθηκαν από τα δάνεια”, είπε ότι “αν διαλυθεί το ευρώ, θα θεωρηθεί ως ήττα από την κοινή γνώμη” και πρόσθεσε πως “επίτευγμα θα είναι το πώς μπορεί να διορθωθεί το ευρώ”. Καταλήγοντας υπογράμμισε πως “είναι επείγουσα η ανάγκη ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού”.

“Διάλυση της Ευρωζώνης για να έχει μέλλον η Ευρώπη”
Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση του καπιταλισμού μπορεί “να αποδειχθεί μεγαλύτερη ακόμα και από το '29, καθώς είναι πολύπλευρη”, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “παγκόσμιο πείραμα που βρίσκεται υπό κατοχή”. Ο ίδιος υπογράμμισε πως “η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τα Μνημόνια και τις Συνόδους Κορυφής” και χαρακτήρισε “μια τρύπα στο νερό” την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου. Μιλώντας για το τι πρέπει να κάνει η αριστερά, είπε για το χρέος ότι πρόκειται για “βαθύτατα ταξικό και άδικο για τον κόσμο της εργασίας” και πρόσθεσε πως “μια λαϊκή εξουσία δεν μπορεί να το αναγνωρίσει”. Επανέλαβε την πρόταση για στάση πληρωμών προς τους δανειστές και συμπλήρωσε πως “η Ευρώπη για να σταθεί στα πόδια της πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη και οι χώρες που την αποτελούν να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα”. Επίσης πρότεινε να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να ανασυγκροτηθεί ο δημόσιος τομέας, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων.

Η κρίση αξιοποιείται για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Ο πανεπιστημιακός Γ. Κουζής περιέγραψε διεξοδικά το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό πλαίσιο, ενώ έκανε επισημάνσεις στο πεδίο των αλλαγών που συντελούνται στις εργασιακές σχέσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η εργασιακή απορρύθμιση ξεκίνησε στην Ελλάδα ήδη από το '90 και πρόσθεσε πως “είχαμε μια σταδιακή απορρύθμιση στη διάρκεια της 20ετίας, με σειρά μέτρα, όπως ευέλικτες μορφές εργασίας κ.λπ.”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως “η κρίση αξιοποιήθηκε για την επιπλέον υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων”, ενώ σημείωσε ότι πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η προσέγγιση των νέων εργαζομένων.
Τέλος, ο δικηγόρος και μέλος του “Νέου Αγωνιστή” Β. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο Μνημόνιο και στη συμβολή του στην καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης και την ανάπτυξη του ιδιωτικοποιημένου ασφαλιστικού συστήματος, ενώ επισήμανε πως “τα συνδικάτα πρέπει να προκηρύξουν γενική πολιτική απεργία με αίτημα την ανατροπή της κυβέρνησης”. Τη συζήτηση συντόνισε η Δ. Σπανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: