Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κατά 2 εκ. ευρώ μειώθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης




Κατά 2 εκ. ευρώ μειώθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το 2011 τα προϋπολογισθέντα έφθαναν τα 52 εκ. ευρώ ενώ για το νέο χρόνο προϋπολογίζονται στα 50 εκ. ευρώ. Η οικονομική συγκυρία και ο βαθμός υλοποίησης των προϋπολογισμών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας υλοποίησης του ψηφισθέντος προϋπολογισμού σε περίοδο σφοδρής ύφεσης.

Τα 11,6 εκ. ευρώ φθάνει το τεχνικό πρόγραμμα έργων, αυξημένο κατά 2,5 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, μόνο οι 500 χιλ. ευρώ αφορούν έργα από ιδίους πόρους του Δήμου και το υπόλοιπο ποσό είναι διεκδικούμενο από άλλους φορείς.  
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης περιέγραψε την κατάσταση: «Τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρσι. Τα έσοδα του Δήμου είναι μειωμένα. Σ’ αυτή τη συγκυρία πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τους δημότες με νέα βάρη. Όπως είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά τηρήσαμε τη δέσμευσή μας για εξίσωση των τελών προς τα κάτω και στους κατοίκους της δημοτικής κοινότητας της Αργυρούπολης σε σχέση με αυτούς του Ελληνικού. Επίσης καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος του νέου ενιαίου πλέον Δήμου κατά 1,3 εκ. ευρώ». Ο κ. Κορτζίδης αναφερόμενος στη γενική κατάσταση της οικονομίας ανέφερε πως «μόνο η ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής μπορεί να αλλάξει την εικόνα». Σχετικά με τα έργα τόνισε: «Δεν έχει χρήματα ο Δήμος για να κάνει μεγαλύτερο πρόγραμμα τεχνικών έργων».
Για φτωχό τεχνικό πρόγραμμα έκανε λόγω ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σύγχρονη Πόλη» Χάρης Πασβαντίδης: «Περισσότερα από 11 εκ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος είναι από διεκδικούμενα χρήματα. Κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί πως θα παρθεί όλο το ποσό αυτό» σημείωσε. Αντιλαμβανόμενος την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, δήλωσε και έκανε πράξη αυτός και η παράταξή του την υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό ο κ. Πασβαντίδης έκρινε πως είναι εκτός πραγματικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σκέλος των εσόδων με τη μείωση για το 2012 να υπολογίζεται γύρω στο 30%. «Ο προϋπολογισμός δε πρόκειται να υλοποιηθεί. Δε θα πιάσουμε τους στόχους των εσόδων» τόνισε και καταψήφισε.
Πρόγραμμα «μη έργων» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» Γιάννης Τσαρπαλής. Ο κ. Τσαρπαλής αναφερόμενος στον προϋπολογισμό αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στα προϋπολογισθέντα έσοδα και τόνισε: «Δεν πρόκειται να πλησιάσουμε την πρόβλεψη ούτε κατ’ ελάχιστο». Αναφερόμενος στα έξοδα διαπίστωσε «γίνεται συνειδητά κατάτμηση έργων» και ζήτησε «να γίνονται διαγωνισμοί και να υπάρχει διαφάνεια». Αναφερόμενος στα βεβαιωθέντα για τα σχολεία, επισήμανε πως δεν έχει καταβληθεί όλο το ποσό (περίπου 509 χιλ. ευρώ) αλλά μέρος αυτού (εκκρεμούν να δοθούν περίπου 200 χιλ. ευρώ). Ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης υποστήριξε πως το ποσό που εκκρεμεί δόθηκε από το δήμο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Ο κ. Τσαρπαλής καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.
Στις αιχμές του κ. Τσαρπαλή απάντησε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης υποστηρίζοντας: «Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια. Όλα περνούν από την οικονομική επιτροπή και δημοσιεύονται».
Σχετικά με τα σχολεία και τα βεβαιωθέντα ο αντιδήμαρχος παιδείας Βασίλης Μπούκας τόνισε πως τα χρήματα δε δόθηκαν για τη μισθοδοσία, είναι διαθέσιμα και εκκρεμεί σχετικό ένταλμα για να δοθούν.
Την άμεση ανακούφιση των λαϊκών αναγκών ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Θοδωρής Λιάππης. Ο κ. Λιάππης χαρακτήρισε επίσης φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου πως εφαρμόζει τον «Καλλικράτη». Σχετικά με τον προϋπολογισμό τόνισε πως είναι συνέχεια του κρατικού προϋπολογισμού που δημιουργεί αυταπάτες «στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων». Τέλος σημείωσε πως έτσι όπως διαμορφώνεται γενικότερα η πολιτική οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην δρα ανεξάρτητα από το κράτος ως όφειλε. 
Ο κ. Λιάππης καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.
Το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2012 δε ψήφισε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Ξηνταβελώνης. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Πεσιρίδης, Εφραιμίδης, Ξηνταβελώνης, Αράπογλου, Θεοδώρου, Ζωγόπουλος και Ιωαννίδης
Πηγή epikairanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: