Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα «παραθυράκια» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

O υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαΐωάννου
O υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαΐωάννου


Για καταχρηστική χρήση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα από μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, κάνουν λόγο 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Οι βουλευτές μιλούν για την ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99 και ζητούν να εκλείψει η ασυλία τους λόγω της υπαγωγής τους στο εν λόγο άρθρο. 

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι «το τελευταίο διάστημα οι συλλήψεις μεγαλοοφειλετών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών, ενώ έχουν σημαντικές οφειλές στο Δημόσιο από φόρους, πρόστιμα κλπ. άνω των 150.000 ευρώ, συνήθως πολλών εκατομμυρίων, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού οι εταιρείες τους έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα επομένως αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, ενώ συνεχίζουν : «Οπως εικάζεται για πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών, αυτοί κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τις εταιρείες τους, αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως «παράθυρο» αποφυγής των συνεπειών του νόμου και των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους». 

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές ζητούν να μάθουν τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν οι Υπουργοί για να σταματήσει η καταχρηστική χρήση του α.99.

Δεν υπάρχουν σχόλια: