Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νέα μέτρα επί τάπητος με φόντο τη μείωση του ΑΕΠ



Μπορεί στις Βρυξέλλες να αποφάσισαν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία στη χώρα μας, όμως οι μαύρες τρύπες παραμένουν με τα έσοδα και τις δαπάνες να καταποντίζονται και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε είναι βέβαιο ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει με διψήφιο νούμερο.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν το επίκεντρο της συζήτησης με τους επικεφαλής της τρόικα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι ίδιοι θα ζητήσουν νέα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 3ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2010, αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2010. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2010. Σημαντική μείωση κατά 71,4% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.
Αύξηση κατά 3,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4%. Μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 11,4%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2005 – 2ο τρίμηνο 2011 είναι αναθεωρημένες λόγω κυρίως της αναθεώρησης των ετησίων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005‐2010, της εφαρμογής βελτιωμένης μεθόδου (Denton method) για την προσαρμογή των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ στα αντίστοιχα ετήσια αποτελέσματα του ΑΕΠ, της εφαρμογής της νέας ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων της ΕΕ (NACE αναθεώρηση 2), της αξιοποίησης νέων δεικτών (τριμηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών και τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες) και της εφαρμογής βελτιωμένης μεθοδολογίας με την επεξεργασία των στοιχείων με μεγαλύτερη ανάλυση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή:Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: