Στον αστερισμό των πολιτικών συνεργασιών κινείται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος προς την κατεύθυνση της συγκρότησης του διακηρυγμένου αντιμνημονιακού -αντινεοφιλελεύθερου μετώπου αποδίδουν ήδη τους πρώτους καρπούς παρά τις δυσκολίες και τις όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα στο εσωτερικό του σχήματος. Η κυοφορούμενη από καιρό συνεργασία με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα επισημοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την ίδια να δηλώνει ότι «προσχωρεί» στον «κοινό και αναγκαίο αγώνα για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου» και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Διατηρώ την ιδιότητά μου ως ανεξάρτητης βουλευτού» υπογράμμισε η ίδια ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για κάποια πολιτική ή εκλογική «μεταγραφή» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για συνεργασία με ισότιμους όρους.
Η συνεργασία με τη Σακοράφα, ευρέως αποδεκτή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ομαλά, ωστόσο συνεργασίες όπως αυτή με την Κοινωνική Αριστερά, η οποία κοινοποιήθηκε διά ανακοινώσεων στις αρχές Δεκέμβρη, ή αυτή με την Ενωτική Κίνηση, που βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων, αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ.
Oχι «μεταγραφές»
Πάντως η ηγεσία του ΣΥΝ, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής εξουσιοδοτήθηκε από την πλειοψηφία του κόμματος και παρά τις κατατεθειμένες και σταθερές διαφωνίες της μειοψηφίας, να συνεχίσει στην κατεύθυνση των επαφών με τον χώρο του «σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ» που έχει διαφοροποιηθεί από την πολιτική του «κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα να εντείνει το κάλεσμα κοινής δράσης και ενότητας προς τις δυνάμεις που το αρνούνται (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Σε αυτό το πλαίσιο, και ύστερα από πρόσκληση της Ενωτικής Κίνησης στη βάση δικών της διερευνητικών επαφών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης. Η Ενωτική Κίνηση έχει διακηρύξει ότι οι επαφές που πραγματοποιεί έχουν στόχο «την ενωτική δράση της Αριστεράς εν όψει των εκλογών και την επεξεργασία προοδευτικού προγράμματος εξόδου της χώρας μας από την ύφεση και την κρίση». Αν και αμφότερες οι πλευρές διαπιστώνουν την κοινή τους αντίληψη για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι συζητήσεις προς το παρόν δεν έχουν υπεισέλθει σε προγραμματικές «λεπτομέρειες».
Με «όχημα» τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την Κουμουνδούρου πάντως λέγεται ότι οι προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη βάση αυτών των συζητήσεων. Ειδικότερα, στην απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, σημειώνεται ότι: α) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα μέσω του οποίου επιχειρούμε πολιτικές συνεργασίες. β) Βάση της προγραμματικής μας πρότασης είναι ο βασικός πυρήνας των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. γ) Όσον αφορά τις εκλογικές συνεργασίες ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασικό στοιχείο στη σηματοδότηση του ψηφοδελτίου και ο επικεφαλής της Κ.Ο. είναι επικεφαλής στην κατά τον νόμο εκλογική διαδικασία.
Με άλλα λόγια, τα παραπάνω αντιστοιχούν στη διατύπωση περί συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με «πυρήνα» τις δυνάμεις της Αριστεράς. Από εκεί και πέρα, αρμοδίως επισημαίνεται ότι οι επιδιωκόμενες συνεργασίες με συλλογικότητες και πρόσωπα δεν νοούνται αποκλειστικά υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ - εφόσον μάλιστα δεν μιλάμε για «προσχωρήσεις» -, αλλά γίνονται σε ισότιμη βάση. Επομένως μια εκλογική τους έκφραση μπορεί να αποτυπώνεται και στον τίτλο.
«Όχι» στις συμφωνίες κορυφής
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ πάντως το Αριστερό Ρεύμα κατέθεσε δικό του κείμενο στο οποίο επικεντρώνεται στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη συμπαράταξη της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη βάση ενός προοδευτικού εναλλακτικού προγράμματος με αφετηρία τη στάση πληρωμών επί του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Πεποίθηση του Αριστερού Ρεύματος είναι ότι χωρίς να ικανοποιούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν είναι δυνατή η απαλλαγή από την τρόικα και τα μνημόνια και πως ο αντιμνημονιακός προσανατολισμός δεν
είναι επαρκής και μπορεί να λειτουργήσει και «αποπροσανατολιστικά». Όσο για τις συνεργασίες, το Ρεύμα αξιώνει από την ηγεσία αυτές «να έχουν οικοδομηθεί σε στοιχειώδεις βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που έχουν προκύψει με όρους πολιτικής φερεγγυότητας και αξιοπιστίας, μέσα από κοινές διαδρομές και κυρίως κοινές δράσεις, κοινούς αγώνες και πρωτοβουλίες». Κάτι που αμφισβητεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση προσώπων από τους «ΠΑΣΟΚογενείς», όπως ο πρώην σύμβουλος του... τέως πρωθυπουργού Νίκος Κοτζιάς κ.ά.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 22-12-11)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου