Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ξεβράκωμα στο Ελληνικό...

thumb

Αυτό δεν είναι σχέδιο, αυ­τό είναι κανονικό στριπτίζ – και επί το ελληνικότερον, κανονικό ξεβράκωμα» σχολίαζε εν εξάλλω στο «Ποντίκι» άνθρωπος που γνωρί­ζει πρόσωπα και πράγματα, αναφερό­μενος στην πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπού­λημα του Ελληνικού.


Η αντίδρασή του δεν ήταν υπερβολι­κή, αλλά εναρμονισμένη με την κοινή λογική, αφού δεν είναι δυνατόν για την αξιοποίηση της μεγαλύτερης ελεύθερης δημόσιας γης στην Ευρώπη η πρό­σκληση προς τους επενδυτές να είναι σε στυλ ό,τιθέλετε, όπου θέλετε, όπως θέλετε, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη λογική Παπακωνσταντίνου.
Εάν διαβάσει κάποιος με προσοχή τις 52 σελίδες της πρόσκλησης εκδήλω­σης ενδιαφέροντος, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα κείμενο που διαπνέεται από ραγιάδικη νοοτροπία και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει μονέδα να «αξιοποιήσει» όπως γουστάρει τα 6.200.000 τετραγωνικά μέτρα του πρώ­ην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Έκθεση ιδεών
Και όταν λέμε ραγιάδικη νοοτροπία εννοούμε ότι στην πρόσκληση ενδι­αφέροντος αναφέρονται γενικώς και αορίστως – κάτι σαν έκθεση ιδεών – η στρατηγική για την αξιοποίηση του χώρου, οι αρχές και ο στόχος. Εν ολίγοις, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ζεστό χρήμα για τη μαύρη τρύπα και τους τόκους τωνδανείων, προσφέρουν γην και ύδωρ στους επίδοξους επενδυ­τές και δεν κρατούν για τον εαυτό τους ούτεκαν το δικαίωμα του στρατηγικού σχεδιασμού, όπως θα γινόταν σε κάθε σοβαρή και σύγχρονη πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που αναφέρουν είναι ότι επιτρέπονται όλα εκτός από την εγκατάσταση βιομηχανι­κών μονάδων! Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το σχέδιο Σουφλιά για την αξιοποίηση του Ελληνικού, που είχε προκαλέσει την έκρηξη οργής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατήγγειλε άθλιες μεθοδεύσεις και ξεπούλημα, μοιάζει... αθώα περιστερά μπροστά στην τερα­τώδη έμπνευση του σημερινού ΠΑΣΟΚ.
Ας δούμε, όμως, τα «μαργαριτάρια» της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και τα ορθάνοιχτα παράθυρα που αφήνει στους επενδυτές για να κάνουν ό,τι τους βολεύει, αφού ο «διάβολος» κρύ­βεται πάντα στις λεπτομέρειες και στη διατύπωση...

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έχοντας, φαίνεται, πρεμούρα μην τυχόν παρε­ξηγηθεί από τους επίδοξους επενδυ­τές, ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι «το Ταμείο δεν προτίθεται να επιβάλει υποχρεώσεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το Ακίνητο» - όπου «Ακίνητο» λέγε με Ελληνικό - ακόμη και κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αφού, δηλαδή, έχει γίνει η προεπιλογή των επενδυτών.
Το μόνο που ζητά είναι να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ζητήματα τελείως γενικού περιεχομένου, τα οποία ο καθένας αντιλαμβάνεται με τελείως δι­αφορετικούς τρόπους, όπως είναι... η δημιουργία μιας περιοχής - ορόση­μου μικτών χρήσεων, η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας, η εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών αναφο­ρικά με τον σχεδιασμό, την κα­τασκευή, τη χρηματοδότηση και τη  λειτουργία  του  έργου και - δώστε την προσοχή σας -  η διευκόλυνση της κυ­κλοφορίας  πεζών εντός του «Ακινήτου» και η προώθηση της χρή­σης των μέσων μαζι­κής μεταφοράς...
Κατά την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αναφέ­ρεται στην προκήρυξη, οι επενδυτές που έχουν προεπιλεγεί «θα εν­θαρρύνονται να   λάβουν υπόψη τους Στρατηγικούς Στό­χους και τις αρχές αξιοποίησης»... Οι επενδυτές, δηλαδή, δεν υποχρεώνο­νται να λάβουν υπόψη τις αρχές αξιοποίησης... Πάλι καλά που δεν έγραψαν ότι παρακαλούνται εάν δεν τους κάνει κόπο και εάν δεν τους πέφτει βαρύ να ρίξουν μια ματιά και στις «αρχές αξιο­ποίησης» του Ταμείου... Και ποιες είναι αυτές; Κρατήστε... μικρό καλάθι.

Ο «πάρτα όλα»
Το Ταμείο και πάλι σπεύδει να ξεκα­θαρίσει, για μην χαλάσει τη διάθεση των επενδυτών, ότι οι αρχές αξιοποίησης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Ο μοναδι­κόςπεριορισμός που θέτει είναι ότι δεν επιτρέπονται οι βιομηχανικές χρήσεις. Οι ενδεικτικές, λοιπόν, χρήσεις είναι:
♦ Ιδιωτικές κατοικίες.
♦ Επιχειρηματικά πάρκα (συμπεριλαμ­βανομένων γραφείων, κέντρων έρευ­νας και ανάπτυξης).
♦ Τουριστικά καταλύματα (συμπερι­λαμβανομένων ξενοδοχείων, ολοκληρωμένων οικιστικών θερέτρων).
♦ Εμπορικά καταστήματα.
♦ Κέντρα αναψυ­χής.
♦ Υγεία / περί­θαλψη.
♦ Ακαδημαϊκούς / εκπαιδευτικούς χώρους.
♦ Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Η παρουσίαση των ενδεικτι­κών χρήσεων αφήνει τα πάντα ανοικτά... από καζίνο και καμπα­ρέ μέχρι ξενοδοχεία 5 αστέρων, ιδιωτικά   πανεπιστήμια,   ιδιωτικά νοσοκομεία και ό,τι άλλο μπο­ρεί να ανοίξει την όρεξη των επενδυτών...
Οι χρήσεις που προβλέπονται
Οι αρχές αξιοποίησης έχουν, όμως, και συνέχεια. Δώστε προσοχή στη διατύπωση που επιφυλάσσεται για τις άλλες χρήσεις, που στο παρα­πάνω εδάφιο δεν συμπεριλαμβάνονται. Όπως αναφέρει το Ταμείο, οι αρχές αξιοποίησης «αναμένεται να επιτρέπουν στους Προεπιλεγέντες να εξετάσουν και ορισμένες άλλες χρήσεις κατά την εκπόνηση του Επι­χειρηματικού Σχεδίου» όπως:
♦ Κεντρικό πάρκο, εμπλουτισμένο με σχετικές δραστηριότητες.
♦Άλλες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου και άλλους εξωτερικούς χώ­ρους (π.χ. εκτός του κεντρικού πάρκου, δρόμους όπως ορίζεται κατω­τέρω και εξωραϊσμούς ιδιωτικών χώρων).
♦ Μερικά περιορισμένα κτίρια και/ή εγκαταστάσεις για χρήση από δη­μόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωσή τους (π.χ. διοικητικά γραφεία για δημόσιους / κοινωνικούς φορείς / υπηρεσίες, δημόσια σχολεία, εκκλησία κ.λπ.).
♦ Σχετικές κοινόχρηστες υποδομές (ενδεικτικά: δρόμους, πεζοδρό­μια, δίκτυα αποχέτευσης, παροχές κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνια­κά και συναφή δίκτυα και άλλα).
Στην πρόσκληση αναφέρεται επίσης ότι με νόμο θα προσδιοριστούν ο συντελεστής δόμησης που αναμένεται να είναι τουλάχιστον 0,4 και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης που θα είναι 50% ή και μεγαλύτερο

Δεν υπάρχουν σχόλια: