Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ΜΚΟ για τα Πράσινα Παπιά αναζητά εθελοντές… Πρόεδρο απέκτησε! Γράφει ο Δευκαλίων




Συνήθως θεωρούμε την διαμόρφωση σε διεθνές επίπεδο των τιμών δεικτών, μετοχών και νομισμάτων ως απάντηση στις οποιοσδήποτε πολιτικές αποφάσεις. Εάν δηλαδή οι χρηματαγορές ανέβουν τότε οι πολιτικές αποφάσεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ενώ αν οι χρηματαγορές πέσουν τότε οι πολιτικές αποφάσεις κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση.
Έχουμε και λέμε λοιπόν για την διαμόρφωση των χρηματαγορών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΕ που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Κατ’ αρχάς οι χρηματαγορές ήταν κλειστές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες χρηματαγορές που άνοιξαν ήταν της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 12.00 πμ. Καμιά ουσιαστική θετική ή αρνητική ανταπόκριση οι τιμές δεικτών, μετοχών και νομισμάτων παρέμεναν ουσιαστικά αναλλοίωτες. Ήταν φανερό πως οι Ασιάτες περίμεναν του Ευρωπαίους να πάρουν θέση. Να εγκρίνουν ή να απορρίψουν δηλαδή τις αποφάσεις της πρόσφατης ΕΕ.
Και πραγματικά έτσι και έγινε. Μόλις άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έγινε φανερό ότι πηγαίναμε σε μία ευρεία πτώση τιμών δεικτών και μετοχών. Τελικό αποτέλεσμα: Φρανκφούρτη -3,36%, Παρίσι -2,61%, Λονδίνο -1,83%, Νέα Υόρκη -1,34% και φυσικά Αθήνα -2,08%. Ταυτόχρονα το ευρώ κατέρρεε έναντι του...
δολαρίου, αφού η τελική ισοτιμία στις 12 Δεκεμβρίου ήταν ευρώ/δολάριο 1,31. Σήμερα 13 Δεκεμβρίου οι χρηματαγορές της Ασίας ακολούθησαν την ευρωπαϊκή πτωτική πορεία: Τόκιο -1,17% και Σαγκάη 1,94%.
Συμπέρασμα: οι χρηματαγορές απέρριψαν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ.
Θέλετε και το αποτέλεσμα αυτής της απόρριψης; Πολύ σύντομα, αλλά σίγουρα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (μιας και μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο) τα spread της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας θα αρχίσουν να διευρύνονται. Δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού αυτών των χωρών θα αυξάνονται. Μαύρα μαντάτα για το Ελληνικό Δημοσιονομικό Πρόβλημα.
Και τα μαύρα μαντάτα ήρθαν ακριβώς με την απόρριψη των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ. Νέες ιταμές και σκληρότατες απαιτήσεις της περιβόητης τρόικας, για την ομαλή συνέχεια του ελληνικού προγράμματος. Απαίτηση για νέες απολύσεις, περίπου 40.000 στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 751 ευρώ σε 450 ευρώ. Ο πολύς και συνήθως λαλίστατος υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι η ύφεση θα φτάσει εφέτος κοντά στο 6% (που είναι οι εποχές που έσκιζε τα ρούχα του για ύφεση περίπου 5%...), αλλά και να δηλώσει ότι τα νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του προϋπολογισμού του 2011 και όσες προκύψουν το 2012, θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2012 από νέα κυβέρνηση. Πάει και αυτός, ο πολύφερνος και παν-ευφυής, τερμάτισε!
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ απέτυχαν για μία ακόμα φορά να πείσουν τις χρηματαγορές ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους. Αλλά ο χρόνος τελειώνει κι η ιστορία δεν έχει κάνει μόνιμη στάση στις Βρυξέλες.
Η κρίση χρέους έπρεπε να αντιμετωπισθεί από την υφιστάμενη ευρωπαϊκή ηγεσία προκειμένου να μην παρασυρθεί ο πλανήτης σε περιπέτειες. Και αφού η υφιστάμενη ευρωπαϊκή ηγεσία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους έγκαιρα προκειμένου να μην μπει ο πλανήτης σε περιπέτειες, πρέπει να αλλάξει. Συνεπαγωγικά και ευνόητα λοιπόν, εντός του 2012 θα προκύψουν αλλαγές στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή ηγεσία.
Δηλαδή Μέργκελ και Σαρκοζί, εντός του 2012 μάλλον μας αποχαιρετούν. Άρα μεγαλώνει το club των τέως ηγετών που θα ψάχνουν για δουλειά.  
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για τα Πράσινα Παπιά αναζητά εθελοντές… Πρόεδρο απέκτησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: