Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ποιός θα πληρώσει για το έγκλημα καταστροφής της χώρας;

Εικόνα προφίλ
Της Ρένας Διακίδη

Από τους ίδιους τους εκφραστές της ολέθριας μνημονιακής πολιτικής, άλλοτε με θράσος, άλλοτε με κυνισμό και άλλοτε με αμηχανία, αλλά πάντα με σκοπιμότητα, ομολογείται η παταγώδης αποτυχία της, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Σαχινίδης και ποιος ξέρει πόσοι ακόμη θα ακολουθήσουν!


Δύο χρόνια μετά την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική αποσάθρωση, εμφανίζονται ως άλλες μωρές παρθένες. Σήμερα, την ώρα που οι ίδιοι άνθρωποι ετοιμάζονται να «διαπραγματευθούν» ένα νέο μνημόνιο και μια νέα δανειακή σύμβαση, με ακόμη πιο επαχθείς και δυσβάστακτους όρους, ομολογούν  με τρόπο που σοκάρει, ότι το Μνημόνιο δεν ήταν η λύση στο πρόβλημα. Ήταν - και είναι  - το ίδιο το πρόβλημα.. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτές τις σοκαριστικές παραδοχές, η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όλοι αυτοί θα είχαν φύγει νύχτα , με αεροπλάνα κι ελικόπτερα. Εδώ το θράσος τους περισσεύει , όπως και η δική μας ανοχή (το είπε προσφάτως κι ο Χρυσοχοΐδης).  Στην περίπτωσή τους, δύο τινά συνέβησαν. Είτε ήταν ανίκανοι να αντιληφθούν το εύρος των συνεπειών της πολιτικής τους και κατέστρεψαν την Ελλάδα, έγκλημα εξ αμελείας, είτε το έγκλημα εκτελέσθη εν ψυχρώ, εκ προμελέτης  και εν πλήρη συνειδήσει… Γι αυτό το έγκλημα ποιος θα πληρώσει;

***************************************

Ευ. Βενιζέλος: «Το DNA του μνημονίου μας οδηγεί σε αδιέξοδο»



Έξι μήνες μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε λίγες μέρες πριν, τη χαριστική βολή στην ακολουθούμενη εδώ και δύο χρόνια οικονομική πολιτική λέγοντας «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος - του μνημονίου - δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον».  Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνηθίζει να λέει σε κλειστό κύκλο «ό,τι και να κάνω βρίσκω μπροστά μου τα λάθη στο DNA του μνημονίου», τόνισε δημόσια τα εξής:
«Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος δεν επιβεβαιώθηκαν.
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για το μέγεθος της ύφεσης, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για τον χρόνο επανόδου της αγοράς στις διεθνείς αγορές, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες διογκούμενης και σωρευμένης ύφεσης και με αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν μπορείς να πετύχεις εύκολα. Άρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν' αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».
Και σημείωσε:  «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η ύφεση. Η ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόγνωση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ύφεση, η οποία είναι σωρευτική, η οποία ήδη αυτή τη στιγμή διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμαζόμαστε φυσικά για μία ύφεση για τέταρτο έτος το 2012. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να αλλάξουμε τα επίπεδα ρευστότητας μέσα στην αγορά. Αν δεν έρθει το χρήμα αυτό, αν το κράτος δεν πληρώσει τις δικές του ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αν μέσω αυτών που θα λάβουν τα όσα θα λάβουν από το κράτος δεν πληρωθούν υπερεργολάβοι και υποκατασκευαστές, αν οι μεγάλοι ανάδοχοι του Δημοσίου δεν διοχετεύσουν το χρήμα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως αστερισμός γύρω από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει το κλίμ».


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Κάναμε λάθος. Έπρεπε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο»!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, υποστήριξε πως ήταν λάθος το μνημόνιο. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Έπρεπε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέτυχε και τόνισε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό στη χώρα, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια».
«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να υπονομεύσουμε την εικόνα της χώρας μας στις αγορές. Αφήσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες να συκοφαντούνται με αποτέλεσμα να έρθει η καταστροφή».

Το μεγαλύτερό του λάθος, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ήταν ότι ανέχθηκε επί 14 μήνες να κόβουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να το μηδενίζουν. «Αυτό το δέχθηκα και ήταν το μεγάλο μου λάθος». Αντίπαλός του, όπως είπε, είναι το «κατεστημένο ΠΑΣΟΚ» και το πελατειακό κράτος. «Θέλω μια Ελλάδα από την αρχή και όχι μια Ελλάδα της δραχμής», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και αφήνει άφωνο το πανελλήνιο!!!



''Πέσαμε έξω''! Ούτε ο Σαχινίδης δεν ξέρει πόσο θα φτάσει το έλλειμμα!


Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη σε ερώτηση του του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ, Παπαδημούλη για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2011.

«Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να σας δώσω μια εκτίμηση για το πού θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω «σε βασικές υποθέσεις που αφορούν την πορεία δημοσιονομικών μεγεθών».
Ο κύριος Σαχινίδης υπενθύμισε ότι,  στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού,  είχε εκφράσει την άποψη ότι ένας από τους λόγους που βαθαίνει η ύφεση είναι και η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά « υπό αυτή την έννοια είμαστε μαζί με όσους λένε ότι στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση περισσότερα χρήματα από τους δανειστές, για να μπορούμε να πάμε σε μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο υπουργός ομολόγησε ότι σε βασικές υποθέσεις για το που θα κινηθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες «πέσαμε έξω», ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι πρόκειται για «αποτυχία όλων» όσων προσπάθησαν να κάνουν εκτιμήσεις, διευκρινίζοντας ότι «αυτές οι υποθέσεις δεν απορρέουν μόνο από το υπουργείο οικονομικών, αλλά έχουν συμφωνηθεί και με τους πιστωτές».

από grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: