ΔΗΠΑΚ: Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΦΣ να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση των φαρμάκων επί πιστώσει στρέφεται ευθέως ενάντια σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχά λαϊκά στρώματα
ακόμα και για τη ζωή των ασθενών που χρειάζεται να πάρουν φάρμακα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους ή να ξεπεράσουν ακόμα και απλές ασθένειες, προχώρησε η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ). Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες, οι φαρμακοποιοί δε θα δίνουν φάρμακα σε κανέναν ασφαλισμένο αν δεν πληρώνει ολόκληρο το κόστος του φαρμάκου και όχι μόνο τη συμμετοχή του, από την 1.1.2012, επειδή τους χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα βρεθούν στην ανάγκη, συνταξιούχοι, χρόνιοι πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν, με δεδομένη και την άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, βρίσκονται μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Τη στιγμή, μάλιστα που πολλοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τη συμμετοχή τους μέχρι 25% για φάρμακα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκβιασμό στο λαό και απόφαση που «βγάζει λάδι» τα μονοπώλια φαρμάκου αλλά και την κυβέρνηση.
Η ηγεσία του ΠΦΣ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, κάνοντας λόγο για χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς που ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. τα οφείλει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου. Κάτι που είναι γεγονός, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το να παίζουν κυριολεκτικά επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των ασφαλισμένων. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ακόμα πως ήδη 245 φαρμακεία έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν, ενώ έκλεισαν ήδη 45. Επίσης, έχουν αποσταλεί κατασχετήρια σε 130 φαρμακεία. Και πρόσθεσαν ότι η κατάσταση θα οξυνθεί με δεδομένη την απελευθέρωση του επαγγέλματος, μετά και την απελευθέρωση του ωραρίου. Ομως γι' αυτή την πραγματικότητα δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες και οι μεγαλέμποροι των αποθηκών φαρμάκου που πουλάνε για το κέρδος.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η λύση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί να μετακυλίουν το κόστος και τον εκβιασμό στους ασφαλισμένους, αλλά να αγωνιστούν μαζί με το εργατικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των οφειλών των Ταμείων με επιχορήγησή τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρέμβαση της ΔΗΠΑΚ
Την πρότασή της να χορηγούν οι φαρμακοποιοί φάρμακα με τη χρήση του βιβλιαρίου ασθενείας στους αρρώστους και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες με το εργατικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των οφειλών των Ταμείων με επιχορήγησή τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό επικαιροποιεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών» με αφορμή τη χτεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Στην πρόταση της ΔΗΠΑΚ όπως εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στις 10.12.2011, τονίζει:
«Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΦΣ να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση των φαρμάκων επί πιστώσει στρέφεται ευθέως ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί τους καλεί να πληρώσουν ολόκληρη τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων από την τσέπη τους, τη στιγμή μάλιστα που η αντιλαϊκή πολιτική τούς οδηγεί στη χρεοκοπία.
Δε στρέφεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του "μαύρου μετώπου", που επιδιώκει να πληρώνουν οι ασθενείς όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κλπ. Την πολιτική που οδηγεί τα Ταμεία στη χρεοκοπία.
Την απάντηση σε αυτή την κατάσταση πρέπει να την δώσουν οι φαρμακοποιοί με χαμηλά εισοδήματα, μαζί με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας άμεσα να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους δωρεάν φάρμακα και οι φαρμακοποιοί να πληρώνονται έγκαιρα για τα φάρμακα που χορηγούν στους ασθενείς. Με κρατική ευθύνη οι φαρμακοποιοί να αποδίδουν το ΦΠΑ και τις οφειλές τους στις εταιρείες αφού έχουν εξοφληθεί πρώτα από τα ασφαλιστικά ταμεία».
Πάντως, και από αυτή την εξέλιξη, αυτό που προκύπτει είναι ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν άμεσο συμφέρον από την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Φάρμακο. Μόνο τότε το φάρμακο θα είναι κοινωνικό αγαθό, θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν ανάγκη και θα το έχουν δωρεάν. Στα πλαίσια ενός κρατικού Ενιαίου Φορέα Παραγωγής, Εισαγωγής, Διανομής και Ερευνας Φαρμάκου η παραγωγή θα σχεδιαζόταν σύμφωνα με τις ανάγκες, η έρευνα θα διεξαγόταν σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και όχι το κέρδος, τα φάρμακα θα ήταν πιο ασφαλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου