Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ & Η ΕΥΧΗ


του Γιώργου Λιάτσου


και ενώ οι πολιτικές και  οι υπηρέτες τους  κτυπούν την κοινωνική  συνοχή και διχάζουν , οι αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης φαίνεται πως αναβιώνουν .
       
Μέσα στη λαίλαπα της κρίσης  μια αχτίδα αρχίζει να γεννιέται . Όταν οι πολιτικές  επιλέγονται από συστήματα και διαπλεκόμενα  οικονομικά κέντρα και υπηρετουνται από ανήμπορους πολιτικούς και εδρανοσυμφέροντα,   φτάνουμε  δυστυχώς στο αδιέξοδο του σήμερα.

      Έτσι,  με ευρώ ή με δραχμή ο φτωχός θα είναι φτωχότερος και ο πεινασμένος χωμένος μες στους σκουπιδοτενεκέδες των πολυεθνικών super market ,για να βρει και …  χαμένες αξίες.
Τότε νοιώθουμε  ότι η ύπαρξη μας είναι αλληλέγγυα με τον άλλον, τότε οι αξίες επιστρέφουν και η συνοχή γίνεται αρραγής ,  τότε αλλοίμονο σε αυτούς  που  μεταμφιέζονται σε ψεύτικους εθνικοτοπικοσωτήρες
        Σημασία λοιπόν σήμερα πχ δεν έχει πως  και που θα είναι το καλλίτερο δημοτικό παντοπωλείο  της φτώχιας  για να το δείξει η ΤV , αλλά κάθε πότε και πως θα γεμίζει  περισσότερα στόματα με… μακαρόνι , ρύζι ή κρέατα.   ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν σε όσους αποφάσισαν να το κάνουν  και όπως  και για όποιο σκοπό το κάνουν,    σήμερα  προέχουν   οι  συγκεκριμένες  ενέργειες .
     Όμως  οι βιτρίνες περιττεύουν,  εκτός κι αν κάποιοι τις χρειάζονται για να εξιλεωθούν  που μας οδήγησαν   με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ή ακόμα και με την ανοχή τους   σε αυτά τα  κοινωνικά δημοτικά παντοπωλεία  ή αποθήκες …  της φτώχιας . 
    Το ίδιο ισχύει και για την  ένεση του  εθελοντή  γιατρού και  την ασπιρίνη του εθελοντή φαρμακοποιού  που μπορεί να είναι το ίδιο θεραπευτική όπου κι αν παρέχεται , μέσα σε όμορφα κτήρια ή έξω από αυτά –( άλλωστε εκεί φαίνεται πως οδηγούμαστε έξω από αυτά ,   αφού σκοπός τους είναι να   ξεπουληθούν  και αυτά σύντομα  …).
       Όσοι  όμως  σκέπτονται ότι  η  εκμετάλλευση της  φτώχιας σήμερα , ότι είναι ένα καλό  σκαλοπάτι για να αναρριχηθούν  σε πολιτικά  έδρανα και εξουσίες  θα πρέπει να προσέχουν γιατί γλυστράει .
Είναι  πολύ όψιμος ο σπαραγμός   μερικών  που κρύβονται πίσω από διπλούς και τριπλούς υπερπαχουλούς μισθούς , ενώ κατηγορούν  άλλους .
Είναι δηλαδή  σαν αυτούς  τους οικονομικούς  υπουργούς   που με εισοδήματα εκατομμυρίων   στις τσέπες τους , κάνουν τους λυπημένους  για τα χάλια που μας έφτιαξαν ,  αλλά επιμένουν να    θέλουν  να  ορίζουν τις   τρύπιες  μας τσέπες , τα άδεια  μας στομάχια ,  τον πυρετό του παιδιού μας  και  τα αγχωμένα  480 ευρώ του ωρομίσθιου εργάτη .
       Όπως κι αν έχει…  είναι παρήγορο  που καθαρά εθελοντικές  κινήσεις όπως του ‘’ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ’’  του ‘’ΣΥΝΠΡΑΤΩ’’ της ‘’ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ’’ των  ‘’ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ‘’και πολλών άλλων  που δεν αποβλέπουν πουθενά και  μεταδίδουν την αξία της προσφοράς και στους εν γένει  πολιτικούς για να  μπουν κι αυτοί στο γήπεδο του εθελοντισμού. Ένα  γήπεδο  που μέχρι σήμερα ούτε καν ήξεραν που είναι,  γιατί ήταν ημέτεροι των ημέτερων  πολιτικών τους . Τώρα κατάλαβαν  ότι  μόνο  κερδισμένοι μπορούν να βγουν από αυτό το γήπεδο  , γιατί  έχουν και την δύναμη  να προσφέρουν  πολλά περισσότερα υλικά αγαθά από τους απλούς  εθελοντές που προσπαθούν κι αυτοί για την επιβίωση τους , άλλωστε από αυτούς τα έπαιρναν  και συνεχίζουν να τα παίρνουν τόσα χρόνια .
       Ας  γνωρίζουν όμως   όλοι αυτοί  οι κ-λοι που θα θελήσουν να κάτσουν ή να ξανακάτσουν  στα  όποια πολιτικά έδρανα   , σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο θα  ελέγχονται για τις αξίες τους  βαθιά και διαχρονικά , γι αυτό  όλοι εσείς οι απλοί  και πραγματικά  απογοητευμένοι  πολίτες   βρείτε  τη δύναμη να  αρπάξετε  τη  σκούπα σας…  ανά χείρας  και   να σκουπίσετε ότι  πολιτικά  βρώμικο και ψεύτικο  θελήσει  να σας ακουμπήσει . 
   Αφήστε την καρδιά σας να αναγνωρίσει  την προσφορά…  από την προσφορά και δώστε τους το χέρι . Γιατί ο καιρός  μπορεί να  απαιτεί  αλληλεγγύη  αλλά  χωρίς   καρδιά και ψυχή  θα σας  οδηγήσει  πάλι  πίσω …  στην εκμετάλλευση σας  .
    Ας ελπίσουμε ότι το κέρδος αυτής της κρίσης θα είναι  να βρούμε τις χαμένες μας αξίες , την χαμένη μας ανθρωπιά  , την άδολη και ανιδιοτελή  αλληλεγγύη .
 Είναι καιρός  να αναγνωρίζουμε   τους  νέους ιζνογκουντ της πολίτικης  … που  όταν δεν τους  βγαίνει … ο   διχασμός  ανακαλύπτουν  άλλους τρόπους επιβίωσης .
Ενεργός πολίτης
Αργυρούπολης – Ελληνικού
Λιάτσος Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: