Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογικό πλάνο ετοιμάζει η ΝΔ


Εκλογικό πλάνο με ορίζοντα για κάλπες τον Απρίλιο, βάζουν σε εφαρμοφή στη ΝΔ αμέσως μετά τα Φώτα. Στο γαλάζιο στρατηγείο καταστρώνουν ειδικό σχέδιο για κάθε περιφέρεια της χώρας, με κεντρικό στόχο να αποκτήσει το κόμμα δυναμική που θα φέρει κοντά την αυτοδυναμία, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ καταλήγουν ότι η κομματική ηγεσία πρέπει να αποφύγει μια μάχη για την ημερομηνία της κάλπης και να επικεντρωθεί στην κατάρτιση και παρουσίαση ενός προγράμματος που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ΝΔ.


«Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη. Μια ή δύο εβδομάδες νωρίτερα ή αργότερα δεν αποτελεί μείζον ζήτημα. Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τη νέα δανειακή σύμβαση και μετά να μιλήσει ο λαός. Και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή», σχολίαζε χθες εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τον «οδικό χάρτη» προς τις κάλπες υπάρχει πλήρης συμφωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.


ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ. Με βασικό επιχείρημα ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα να αποφευχθεί μια παρατεταταμένη προεκλογική περίοδος, από τη Λεωφόρο Συγγρού θα εξακολουθήσουν να προκρίνουν την επιτάχυση των σχετικών διαδικασιών, ώστε οι κάλπες να στηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για εκλογές πριν από το Πάσχα, αλλά οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ΝΔ δεν σκοπεύει να μπει σε έναν κύκλο φθοράς και να προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις αποκλειστικά και μόνον για την ημερομηνία των εκλογών. «Η παρούσα Βουλή είναι δεδομένο ότι ολοκληρώνει σύντομα τον βίο της. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της ΝΔ και εμείς προτιμούμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο», είναι το δικό τους μήνυμα.


ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Στο εσωτερικό πεδίο, το γαλάζιο επιτελείο θα κινηθεί με στόχο να παρουσιάσει ένα μετεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στη μείωση φόρων και εισφορών, με τις ευλογίες της τρόικας. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση να περιγράφονται γενικοί στόχοι στον τομέα της δημοσιονοκής πολιτικής, ώστε να υπάρχει περιθώριο «τροποποιήσεων», όπως χαρακταριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που και τους στόχους αυτούς θα μπορούν να ικανοποιήσουν, αλλά ταυτόχρονα θα εκπέμπουν και μήνυμα αλλαγών στη «μνημονιακή» πολιτική. Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, πάντως, η ΝΔ εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει όλες τις παρεμβάσεις που θα κληθεί να προωθήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου - από την απευλεθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως την πλήρη άρση του καμποτάζ και το σχέδιο συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων οργανισμών. Θα αντιταχθεί, ωστόσο, στην προοπτική των απολύσεων στο Δημόσιο, επιμένοντας στην εφαρμογή της δικής της πρότασης για μόνιμη εργασιακή εφεδρεία.
Επιτελικά στελέχη του κόμματος ευελπιστούν ότι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών θα περιοριστούν και οι απαιτήσεις των εκπροσώπων της τρόικας που επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς - όπως λένε - «κι αυτοί έχουν πλέον αντιληφθεί ότι κάθε σχέδιο για νέες περικοπές και νέους φόρους επιτείνει την ύφεση και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο». Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν, μάλιστα, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας να προωθηθεί ακόμη και από την παρούσα κυβέρνηση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ή ένα σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ, καθώς κρίνουν ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για ένα τέτοιο βήμα. Η πρόταση, μάλιστα, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όσες συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές κάρτες, από τη Λεωφόρο Συγγρού αντιμετωπίζεται ως «δικαίωση» των θέσεων της ΝΔ.

ΠΗΓΗ Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: