Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγάλο στοίχημα του Πούτιν



Η μελλοντική Σιβηρία θα μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η αχανής περιοχή της Ρωσίας που εκτείνεται από τα Ουράλια Ορη ώς τον Ειρηνικό Ωκεανό θα αποκτήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας, τέσσερις μεγάλες γέφυρες και εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς. Στα χωριά της Δημοκρατίας των Σαχά, στην Ανατολική Σιβηρία, θα επενδυθούν 49,5 δισ. ρούβλια και ο μέσος μισθός στην περιοχή θα αυξηθεί στα 57.000 ρούβλια (1.357 ευρώ).
Οι ρώσοι πολίτες προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν τα 450 μέλη της Κάτω Βουλής με πλήθος τέτοιων υποσχέσεων από τα προεκλογικά φυλλάδια της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό, η Ενωμένη Ρωσία θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη. Μόνο που η μαγεία φαίνεται να έχει χαθεί. Μαζί της, δε, είναι πολύ πιθανό να χαθεί και η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Δούμα και επομένως η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η προοπτική αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τέσσερις μήνες πριν μετακομίσει στο Κρεμλίνο ως διάδοχος του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο ρώσος Πρωθυπουργός κινδυνεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης «αδύναμης» - τουλάχιστον για τα δικά του δεδομένα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 67% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2007 θα γίνει 51% στις εκλογές του 2011. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, μ' ένα τέτοιο ποσοστό δύσκολα θα μπορέσουν να μιλήσουν για θρίαμβο ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας και οι ιθύνοντες του κόμματος.
Στην μπλογκόσφαιρα, η Ενωμένη Ρωσία περιγράφεται ως «κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών». Από το ίδιο περιβάλλον, τον κυβερνοχώρο, ξεπηδούν και πολλές πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κομματικοί για να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματος στις αυριανές εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει μόνο προεκλογικά φυλλάδια με υποσχέσεις για έργα. Περιλαμβάνει και πιέσεις, εκβιασμούς ή απειλές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν πως η Ενωμένη Ρωσία έχει ευνοηθεί σκανδαλωδώς από την τηλεόραση και φοβούνται παρατυπίες κατά τις αυριανές εκλογές. «Σύμφωνα με τον νόμο, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για έναν ελεύθερο και ισότιμο συναγωνισμό» επέμεινε χθες ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


«ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Ο Μεντβέντεφ δεν αναφέρθηκε ευθέως στην ομιλία του στην Ενωμένη Ρωσία. Κάλεσε όμως τους Ρώσους να ψηφίσουν «για το μέλλον» - και το σύνθημα του κόμματος είναι «Το μέλλον μάς ανήκει». «Θα έχουμε ένα νομοθετικό σώμα σπαρασσόμενο από ασυμφιλίωτες διαφορές και ανίκανο να αποφασίσει το οτιδήποτε, όπως δυστυχώς έχουμε ήδη ζήσει στην ιστορία μας;» ρώτησε ρητορικά. «Ή θα έχουμε μια λειτουργική Βουλή όπου η πλειοψηφία θα είναι υπεύθυνοι πολιτικοί που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας, καθοδηγούμενοι με βάση τα συμφέροντα των ψηφοφόρων και τα εθνικά συμφέροντα;». Πολλοί ψηφοφόροι, πάντως, δηλώνουν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν αφενός διότι περιμένουν νοθεία, αφετέρου διότι έχουν βαρεθεί πια τους πολιτικούς οι οποίοι δεν υλοποιούν ποτέ τις υποσχέσεις τους. «Το σύστημα διακυβέρνησης της Ρωσίας είναι ο Πούτιν, ο Μεντβέντεφ και οι 83 κυβερνήτες» εξηγεί στη «Φιγκαρό» ένα παλαιό στέλεχος της Ενωμένης Ρωσίας. «Αυτοί οι 83» προσθέτει «ξέρουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται από το αυριανό αποτέλεσμα».

Πηγή Επιμέλεια: Περικλής Δημητρολόπουλος στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: