των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Βαγγέλη Αργύρη σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε.
Με δήλωσή του κάνει λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα», τα οποία «προκλήθηκαν από ακατανόμαστες ακριτομυθίες ανευθυνοϋπευθύνων», βάσει των οποίων στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2009 «δεν καταγράφονται ως τραπεζικές καταθέσεις ποσά ύψους 449.000 ευρώ που προέρχονταν από την εκποίηση δυο ακινήτων (από κληρονομιά)».
Στην δήλωσή του ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται να εκποίησε οικόπεδο 845 τμ με κτίσμα 91 τμ στη Σαρωνίδα έναντι 348.916 ευρώ και τρία διαμερίσματα στην Εύβοια έναντι 100.000 ευρώ, ενώ τα εν λόγω ποσά δεν εμφανίζονται στα δηλωθέντα εισοδήματά του.Μάλιστα, ο κ. Αργύρης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά και σχολίασε ότι «ακόμα και κάτω από το μαξιλάρι του να έχει βάλει κάποιος χρήματα, οφείλει να το δηλώσει». Πάντως, ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει ότι από το ποσόν των 449.000 ευρώ που αποκόμισε από την εκποίηση των ακινήτων του, την ίδια περίοδο είχαν καταβληθεί σε μετρητά:
- Για φόρους κληρονομίας προς την Α’ ΔΟΥ Αθηνών 226.638 ευρώ
- Για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων 34.188 ευρώ
- Για εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών 71.241 ευρώ
- Για φόρο εισοδήματος 20.349 ευρώ
- Καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 68.000 ευρώ
Όπως υπογραμμίζει στην δήλωσή του «συνολικά κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά 420.417 ευρώ». Και καταλήγει με δηκτικό πνεύμα: «Υποχρέωση παροχής τέτοιων πληροφοριών δεν υπάρχει βέβαια στο νόμο περί πόθεν έσχες. Αντίθετα υπάρχουν άλλες διατάξεις που υποχρεώνουν να σεβόμαστε την αλήθεια και προστατεύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό ας το έχουν όλοι υπόψη τους».
Αντιδράσεις για τους «11»
Την ίδια στιγμή, με αιχμές σχολίασαν και άλλοι βουλευτές τη δημοσιοποίηση από τον κ. Αργύρη ότι έντεκα βουλευτές εμφανίζουν στις δηλώσεις τους μειωμένες καταθέσεις και ότι θα ερευνηθεί το θέμα από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές αφορούν εκροή χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας «δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας, οι ορκωτοί λογιστές να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες». Αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ σχολίασε ότι: «οι έντεκα βουλευτές πρέπει να δώσουν στοιχεία στη Βουλή. Άρα όφειλε η Βουλή, για να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, να ολοκληρώσει τον έλεγχο και εν συνεχεία να δημιουργούνται ερωτηματικά που προσβάλουν και την κοινωνία κι εμάς τους έντιμους φορολογούμενους βουλευτές».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Οι θεσμοί και τα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες είναι ανεπαρκείς και τον καθιστούν εντελώς αναποτελεσματικό. Για την περίφημη υπόθεση των 11, αν και μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα ζητήσω ενημέρωση και εξηγήσεις».
Πηγή www.blog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου