Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ασθενείς περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για χειρουργική επέμβαση ή εξέταση



Δραματική είναι η κατάσταση στα κρατικά μας νοσοκομεία. Ασθενείς περιμένουν ακόμη και ένα χρόνο σε λίστες αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση. Η εξέλιξη αυτή είναι σοβαρή και χρήζει άμεσης επίλυσης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

Η ύπαρξη λιστών αναμονής για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές εξετάσεις επιβεβαιώνονται και μέσα από την έκθεση (2010) της γενικής ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Επικαλούμενη, μάλιστα, στοιχεία, τα οποία τηρούνται στα νοσοκομεία, σημειώνει ότι ο χρόνος αναμονής ασθενών για ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Ενδεικτικά, αναφέρει τα ακόλουθα παραδείγματα: Διαπιστώθηκε ότι για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως ορθοπεδικά, αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου, η αναμονή είναι μερικά χρόνια, ενώ για εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία απαιτείται χρόνος αρκετών μηνών. Αρκετοί μήνες αναμονής απαιτούνται για τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων καρδίας (12 μήνες), για δοκιμασία κοπώσεως και επίσκεψη σε καρδιολόγο (3-4 μήνες), για οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις (6 μήνες), για τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων στα Ακτινολογικά Τμήματα (5 μήνες), για γυναικολογικές επεμβάσεις (2 μήνες) και για εξέταση από παιδοενδοκρινολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοκαρδιολόγο (6, 4 και 3 μήνες, αντίστοιχα). 
Επιβάλλεται, το υπουργείο Υγείας να εξετάσει σοβαρά το θέμα και να βρει λύσεις, διότι είναι απαράδεκτο να παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: