Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ :«Θα στηρίξω το ευρώ με όλες τις δυνάμεις μου»


"Annus horribilis" για την Ευρώπη η χρονιά που φεύγει. Η καγκελάριος Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της δεσμεύτηκε να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. "Η Γερμανία, είμαστε όλοι εμείς".

Η Ευρώπη, το μέλλον του κοινού νομίσματος, οι προσπάθειες διεξόδου από την δημοσιονομική κρίση είναι από τα βασικά σημεία του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος της καγκελαρίου Μέρκελ.  Η Μέρκελ προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπατριώτες της υπογραμμίζοντας ότι οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι, ακόμη κι αν η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη.


«Πιο στενή συνεργασία»
Η καγκελάριος στη ΒουλήΗ καγκελάριος στη ΒουλήΗ γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια γρήγορη ανασκόπηση των κυριότερων γεγονότων που άλλαξαν στην κυριολεξία τον πολιτικό χάρτη στην Β. Αφρική. Αναφέρθηκε στον φοβερό σεισμό της Ιαπωνίας, στο καταστροφικό τσουνάμι με τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών και το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Φουκοσίμα, μια δύσκολη χρονιά που συνοδεύτηκε από πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση. Η κυρία Μέρκελ έδωσε μεγάλη έμφαση όμως και στην ιδέα της ενωμένη Ευρώπης που χάρισε στην γηραιά ήπειρο πολλές δεκαετίες ειρήνης, ελευθερίας, δικαιοσύνης,  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Υποσχέθηκε δε ότι θα κάνει η ίδια προσωπικά το παν για να στηρίξει το ευρώ.
"Σε μερικές ώρες", είπε η Αγκελα Μέρκελ, "συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από τότε που οι μηχανές αυτόματης ανάληψης έβγαζαν τα πρώτα χαρτονομίσματα του ευρώ. Από τότε το κοινό νόμισμα έκανε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και ενίσχυσε την οικονομία μας. Στη οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 μας προφύλαξε από τα χειρότερα. Σήμερα, μπορείτε να με εμπιστευθείτε ότι θα κάνω το παν για να ενισχύσω το ευρώ. Αλλά αυτό θα έχει επιτυχία μόνο όταν η Ευρώπη διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος. Ένα από αυτά είναι ότι το κοινό νόμισμα θα επιτύχει μόνο όταν συνεργαστούμε πιο στενά από ότι στο παρελθόν".
«Η Γερμανία, είμαστε όλοι εμείς»
Η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να στείλει αισιόδοξα μηνύματα μέσα στη χώρα της υπενθυμίζοντας τις καλές οικονομικές επιδόσεις. «Η Γερμανία πορεύεται καλά, ακόμη κι αν η επόμενη χρονιά θα είναι χωρίς αμφιβολία δυσκολότερη από τη φετινή». Από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα δεν έλειψαν βέβαια και ανθρώπινες αναφορές σε αξίες, όπως η οικογένεια.
"Αγαπητοί συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, στον καθένα από μας η νέα χρονιά φέρνει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κυβέρνησης. Θέλουμε η χώρα μας να παραμείνει αυτό που ήδη είναι: ανθρώπινη και επιτυχημένη. Επ' αυτού θέλουμε να ενισχύσουμε την οικογένεια για να γίνει η κοινωνία πιο φιλική προς τα παιδιά, να αλλάξουμε το σύστημα πρόνοιας, ώστε να είναι αποδοτικό και να παρέχει βοήθεια και στο μέλλον σε εκείνους που το χρειάζονται, όπως οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι.
Η καγκελάριος ολοκλήρωσε με ένα στίχο του ποιητή Χάινριχ Χάινε: "Η Γερμανία, είμαστε όλοι εμείς…"
 
Ειρήνη Αναστασοπούλου/ZDF
ΠΗΓΗ www.dw-world

Δεν υπάρχουν σχόλια: