Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή αναμένουν οι μετεωρολόγοι


Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή αναμένουν οι μετεωρολόγοι - με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα, στη νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου και πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. 


Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και στο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέγιστη στη Θράκη να φτάνει τους 8 βαθμούς, από -2 έως 12 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στην Ήπειρο, από 5 έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 5 έως 14 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Ασθενείς άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο, ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι σε μέτριους μέχρι ισχυρούς. 

Ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν σε μέτριους μέχρι ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα προβλέπονται για την Αθήνα.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 βαθμούς, αλλά στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 10. 

Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς και από το απόγευμα μέτριοι.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά, προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 6 βαθμούς. Ασθενείς άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Θερμαϊκό.

Tο Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. 

Δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της βόρειας χώρας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. 

Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα σταματήσουν, αρχής γενομένης από τη βορειοδυτική χώρα. 

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε Β-ΒΔ 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από τα βορειοδυτικά.

Την Κυριακή, Πρωτοχρονιά, στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και έως το απόγευμα θα σταματήσουν παντού.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.  
Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.Οι βοριάδες δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι παγετός.  
Την Τρίτη δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά.Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Πηγή ta nea.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: