Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας


thumb
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, καθώς αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο τρόπος αναθεώρησης της Συνθήκης και η εξεύρεση των αμυντικών «εργαλείων» της Ευρωζώνης έναντι των αγορών αποτελούν τα τρία θέματα που θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της Συνόδου, ενώ Γερμανία και Γαλλία θα καταθέσουν πρόταση για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ζητούν οι προβλέψεις για μία νέα συνθήκη να έχουν οριστικοποιηθεί ώς το Μάρτιο του 2012.
Παράλληλα, σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ γράφει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: