Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ



Ανάκληση της απόφασης για κατάργηση της εισφοράς του 4‰
που καταβάλουν οι φαρμακοποιοί υπέρ του ΠΦΣ
ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης

Συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας του να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργηθεί η εισφορά της τάξης του 4‰ που καταβάλουν οι αγοραστές φαρμακοποιοί υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και η οποία δεν επιβαρύνει την τιμή του φαρμάκου και άρα τον ασφαλισμένο – καταναλωτή.
Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο ο Βουλευτής αναφέρει ότι «αναστάτωση στο χώρο των φαρμακοποιών έχουν προκαλέσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει, που προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς 0,4% υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί ως συνδρομή προς το σύλλογό τους». Προσθέτει δε ότι «ήδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή, σημειώνοντας μάλιστα ότι για ακόμα μια φορά στοχοποιούνται οι φαρμακοποιοί, ενώ απορεί ότι στελέχη της κυβέρνησης δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η εισφορά αυτή δεν επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση την τιμή των φαρμάκων».
Επιπλέον, θεωρεί σημαντικό ότι «το συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης βαρύνει εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά τους αγοραστές φαρμακοποιούς που έχουν φαρμακείο, μειώνει το ποσοστό κέρδους τους και δεν επιβαρύνει την τιμή των φαρμάκων, άρα και τον ασφαλισμένο». Υπογραμμίζει δε πως «το 4 ‰ αποτελεί συμφωνημένη εισφορά τους προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ το ποσό που εισπράττεται από την συγκεκριμένη εισφορά πάει κατά 80% στην Τράπεζα της Ελλάδος ( για το ΚΑΕΦ-Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιών) και κατά 20% στον ΠΦΣ για τα λειτουργικά του έξοδα».
Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης, αναγνωρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη εισφορά δεν επιβαρύνει καθόλου την τιμή του φαρμάκου, ούτε αφορά τον καταναλωτή και άρα τον ασφαλισμένο», ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών «να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργηθεί η εισφορά της τάξης του 4‰ που καταβάλουν οι αγοραστές φαρμακοποιοί υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: