Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο στοιχίζει σήμερα ένας γάμος;


Δύσκολη υπόθεση και φυσικά απόφαση να κάνεις το μεγάλο βήμα ως την εκκλησία και να ενώσεις την τύχη σου με κάποιον άλλο. Ακόμη πιο δύσκολο όμως να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να πληρώσεις το λογαριασμό ενός γάμου πόσω μάλλον σε καιρούς οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας. Ο προϋπολογισμός μοιάζει ασήκωτος, ειδικά στην Κρήτη όπου ένας γάμος μετατρέπεται σε κοινωνικό γεγονός πρώτου μεγέθους και πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το έθιμο. 

Αρχίστε να… μετράτε λοιπόν... Η αυλαία ξεκινά να πέφτει βέβαια πολύ πριν από το γάμο και μαζί η... κεραμίδα του λογαριασμού, από τους αρραβώνες, οπότε το ζευγάρι και πρωτίστως τα πεθερικά και οι κουμπάροι αναλαμβάνουν να πληρώσουν ο καθένας το μερίδιο που τους αναλογεί για όσα υπαγορεύουν απαραιτήτως και απαρεγκλίτως οι κοινωνικές συμβάσεις του μικρόκοσμού μας. Και ο λογαριασμός φουσκώνει... επικίνδυνα καθώς οσονούπω θα προκύψει το πρώτο παιδί, ενδεχομένως και το δεύτερο, και αναπόφευκτα προκύπτουν τα έξοδα της γέννας και ακολούθως της βάπτισης. Όποιος όμως μπει στο χορό θα χορέψει, θέλοντας και μη, και πολλά τραγούδια θα πει. Στο κέντρο και όχι μόνο! 

Από το δαχτυλίδι 

Ο ευτυχής γαμπρός οφείλει να ζητήσει την ευτυχή νύφη πριβέ κάνοντάς της δώρο ένα δαχτυλίδι. Αν το σηκώνει η τσέπη του, αυτό μπορεί να γίνει μονόπετρο, αν πάλι όχι, δε θα τα χαλάσουμε από την αρχή! Τουλάχιστον όχι για αυτό. Το έθιμο ορίζει ότι πρέπει να γίνει το λογόστεμμα, οπότε το δαχτυλίδι δίδεται και επισήμως. Για το κόστος του δε γίνεται επί του παρόντος λόγος, καθώς οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η τσέπη του γαμπρού και πόσο χουβαρντάς μπορεί ή του επιτρέπεται να γίνει. Όταν όμως έρθει η ώρα η σχέση να γίνει επίσημη, το πράγμα αλλάζει. Καθώς δεν μπορείς να αποφύγεις τουλάχιστον τα βασικά. Ήτοι βέρες. Οι οποίες κυμαίνονται από 400 έως 1.000 ευρώ κατά περίσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το... μαλλί δεν μπορεί να φτάσει όσο θέλει ο καθένας. 

Το νυφικό 

Γάμος χωρίς νυφικό δε νοείται φυσικά. Και εκεί αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, καθώς μια απλή ενοικίαση κοστίζει από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Αν τώρα η νύφη έχει πιο ακριβά γούστα και θέλει να το αγοράσει, πρέπει να ξαλαφρώσει το πορτοφόλι από 2.500 έως 5.000 ευρώ. Σε ακόμη πιο... εξτρίμ καταστάσεις, μπορεί και να το ράψει, οπότε ανάλογα με τη διάθεση και το όνομα που θα υπογράψει τη δημιουργία το τελικό ποσό μπορεί να αποκτήσει αρκετά μηδενικά..! Το σετ συμπληρώνεται από παπούτσια - νυφικά - που κοστολογούνται από 200-400 ευρώ, ενώ, αν στο λογαριασμό προστεθούν τα διάφορα αξεσουάρ, όπως καλλυντικά, εσώρουχα, κομμώσεις νυφικές (που κοστίζουν από κάτι έως πολύ παραπάνω από το κανονικό) και τα συναφή μπορούμε να βάλουμε από 1.000 έως αρκετά περισσότερα ευρώ στη λίστα! 

Ο γαμπρός στη φιέστα 

Στην... αντίπερα όχθη ο γαμπρός οφείλει να είναι σένιος και λαμπερός για τη μέρα που τα φώτα της... δημοσιότητας θα πέσουν πάνω του, οπότε χαλάλι τα 800-1.500 ευρώ που κάνει το γαμπριάτικο κοστούμι. Το... σετ συμπληρώνεται από τα στέφανα του γάμου και τα άλλα συνοδευτικά της τελετής που κοστίζουν από 150 έως 250 ευρώ. Πέρα όμως από τα ενδύματα, ένας γάμος προϋποθέτει προσκλήσεις για τους καλεσμένους. Κόστος από 1 έως 2,5 ευρώ η μία. Όσο για τις μπομπονιέρες δε θα κολλήσει τώρα το ζευγάρι στο 1 έως 3 ευρώ που κάνει το κομμάτι. Και καλά με τις προσκλήσεις δεν τρέχει και τίποτα αφού θα πάνε στο καλάθι των απορριμμάτων με μαθηματική ακρίβεια. Οι μπομπονιέρες όμως οφείλουν να είναι όμορφες για να κάνουν εντύπωση και να αντέξουν λίγο παραπάνω στο χρόνο. Οπότε οι περισσότεροι επιλέγουν μοιραία τις λίγο πιο... αλμυρές. Και πιο γουστόζικες. Άλλωστε ό,τι πληρώνεις παίρνεις, που λέει και το ρηθέν. Ουχί υπό των προφητών και δη του Ησαΐα. 

Οι στολισμοί 

Το έθιμο ορίζει ότι πρέπει να στολιστούν η εκκλησία, το αυτοκίνητο και το κέντρο. Υπολογίστε από 2.500 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τα άνθη που θα επιλεγούν, την ποσότητά τους και βέβαια την πολυπλοκότητα του όλου σκηνικού που θα δημιουργήσουν. 

Χαβιάρι το... γλέντι 

Το πιο τσουχτερό όμως χτύπημα για τον προϋπολογισμό - που συνήθως χρεώνεται στους γονείς - είναι η γαμήλια δεξίωση ή γλέντι! Εκεί το ποσό καθορίζεται με βάση το κεφάλι, συνήθως 17-30 ευρώ ανά άτομο. Ανάλογα με το μενού, τα είδη και την ποικιλία που περιλαμβάνει. Συνολικά για περίπου 1.000 καλεσμένους το ποσό που απαιτείται είναι από 15.000 έως και 30.000 ευρώ. Βάλτε τώρα την τούρτα, τα ποτά που συνήθως κερνά ο γαμπρός (και πάνε έξτρα) τα χρήματα που δίνονται στους οργανοπαίχτες ως δώρο, τα συνοδευτικά που μπαίνουν στο τραπέζι των καλεσμένων και ανεβάστε το λογαριασμό κατά το δοκούν. Και να μην ξεχάσουμε ότι το έθιμο ορίζει ο/η κουμπάρος/α πρέπει να αφήσει και κάτι στην εκκλησία (προαιρετικά βεβαίως, συνήθως από 100 έως 200 ευρώ). Σύνολο για έναν μετριοπαθή γάμο από 20.000 ευρώ και άνω και για έναν πιο ακριβό από 40.000 έως... όπου πάει! Αν τώρα το ζευγάρι είναι πιστό στην παράδοση και επιθυμεί να κάνει ένα μυστήριο με όλα τα τυπικά ενός κρητικού γάμου, πρέπει να στήσει απαραιτήτως το σκηνικό ενός πρόγαμου, χωριστά για γαμπρό και νύφη, με πλουσιοπάροχο τραπέζι και γλέντι.


Πηγή neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: