Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Υπό διάλυση οι «πράσινες» Νομαρχιακές και Τοπικές

Υπό διάλυση οι «πράσινες» Νομαρχιακές και Τοπικές
των Σταυριανής Καραμανίδη και Κωνσταντίνου Αγγελάκη


Μην με ξαναπάρετε τηλέφωνο. Τελειώσαμε με το ΠΑΣΟΚ!» είναι οι φράσεις που ακούγονται κατά κόρον στις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ με τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Τοπικών Οργανώσεων του Κινήματος.


Οι ανώνυμοι στρατιώτες και άλλοτε «ψυχή» του κόμματος δηλώνουν στους... πρώην συντρόφους τους, κοφτά και κατηγορηματικά, την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την πάλαι ποτέ πανίσχυρη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας τις κομματικές τους ταυτότητες και διαγραφόμενοι από τα μητρώα των μελών. Έτσι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη «μνημονιακή» πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία διετία.
Οι πρώτες αποχωρήσεις του καλοκαιριού έχουν πάρει σήμερα μορφή επιδημίας, με τις Νομαρχιακές να μετράνε καθημερινά απώλειες και τις Τοπικές να βάζουν ακόμη και «λουκέτο». Τα παραδοσιακά «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ροδόπης, Χίου, Δωδεκανήσων και των νομών της Κρήτης «γκρεμίζονται» το ένα μετά το άλλο σαν τραπουλόχαρτα – τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα «Επίκαιρα», κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, συνάντησαν αρκετές δυσκολίες που αφορούσαν στο γεγονός ότι οι περισσότερες κλήσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος ήταν αναπάντητες. Επιπλέον, ορισμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν ούτε να συνομιλήσουν με το περιοδικό, εκφράζοντας έτσι την πικρία τους για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Αποδεκατίστηκαν στην Κρήτη
Η πρόσφατη μεταφορά των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης επιβεβαιώνει τη δραματική μείωση των μελών του ΠΑΣΟΚ. Σε ένα από τα παραδοσιακά «κάστρα» του, που μετρούσε μέχρι πριν από δύο χρόνια χίλια μέλη στη νεολαία και τουλάχιστον εκατό ενεργά στελέχη στο σκληρό πυρήνα της Νομαρχιακής, σήμερα δεν έχουν μείνει ούτε οι μισοί!
Όπως εξηγεί στα «Επίκαιρα» ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου, Μιχάλης Καραδημητρίου, «η αγανάκτηση του κόσμου έβαλε φρένο στην καταβολή των συνδρομών και οδήγησε αναγκαστικά στη μετακόμιση, σε ένα χώρο λιγότερων τετραγωνικών και χαμηλότερου ενοικίου». Όσο για τον ίδιο, αιτιολογεί την πρόσφατη παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους αρχής. «Εμείς δεν ψηφίσαμε ποτέ την πολιτική που εφαρμόζεται. Ο Παπανδρέου μάς πρόδωσε».
Ο επιχειρηματίας Ευτύχης Μανωλακάκης βρίσκεται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ από 13 χρόνων, εδώ και τριάντα ένα συναπτά έτη, χωρίς να λείψει ποτέ από τους αγώνες του κόμματος. Ο ίδιος, ωστόσο, φέτος δεν ανανέω σε την κάρτα μέλους στο κόμμα, εκφράζοντας έτσι την πλήρη αντίθεσή του. «Ο γιος του Ανδρέα και εγγονός του “Γέρου” έχει διαλύσει πλήρως τη χώρα, γι’ αυτό και πάρα πολλά στελέχη του κόμματος έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά μου, αηδιασμένα και πικραμένα», λέει, για να συμπληρώσει κατόπιν ότι, «αν κάποτε απαλλαγεί η δημοκρατική παράταξη από αυτούς τους προσκυνημένους στο Υπουργικό και έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που δεν έχει εμπλακεί σε αυτή τη συμμορία, τότε θα επιστρέψω», υπονοώντας την αλλαγή ιδεολογικής πλεύσης του κόμματος.
Ζητούν να διαγραφούν τα μέλη
Στη Δυτική Αττική, η γραμματέας της Νομαρχιακής, Ηρώ Ζερβάκη, παρατηρεί σημαντικότατη συρρίκνωση των ενεργών μελών. «Στην περιοχή μας, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων, ο κόσμος έχει κλειστεί στο καβούκι του. Δίνει προτεραιότητα στα προβλήματα επιβίωσης που πλέον έχει να αντιμετωπίσει και αφήνει πιο πίσω την πολιτικοποίηση», τόνισε η κυρία Ζερβάκη μιλώντας στα «Επίκαιρα». Φυσικά, δεν λείπουν τα φαινόμενα διαγραφής. Πρώην μέλη της Νομαρχιακής, οδηγούμενα από την απογοήτευση, την αγανάκτηση σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως από το έλλειμμα στόχου, έφτασαν στο σημείο να αποποιηθούν το «πράσινο» παρελθόν τους και να καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες. «Δεν είναι δυνατή η αριθμητική εκτίμηση, γιατί τα μέλη αδρανοποιούνται χωρίς να ενημερώσουν τα όργανα, αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως δύο χρόνια πριν», υπογράμμισε η γραμματέας.
Αυτομολούν μέσω... facebook
Με συνθήματα όπως «Θέλω κι εγώ να Διαγραφώ», «Κατάθεση Παραιτήσεων Φίλων, Μελών, Στελεχών ΠΑΣΟΚ» έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχετικά γκρουπ στο facebook. Η Νάνσυ, μέλος του γκρουπ «Κατάθεση Παραιτήσεων», πρώην μέλος του κόμματος, δεν μπήκε καν στον κόπο να απευθύνει την παραίτησή της στην Τοπική της περιοχής της. Όπως είπε στα «Επίκαιρα», έχει επιλέξει την «αυτοδιαγραφή», αφού η θητεία των οργάνων έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και, όπως φαίνεται, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί με εκλογή νέων εκπροσώπων.
Πιο ηχηρή «διαδικτυακά» ήταν η αποχώρηση του γραμματέα Νεολαίας του Γέρακα, Λάμπρου Γκόγκα. Με την ομιλία της παραίτησής του αναρτημένη στο facebook και την κατάθεση της ταυτότητάς του να είναι πλέον γεγονός, ο ίδιος σημειώνει στα «Επίκαιρα»: «Παραιτήθηκα γιατί ήμουν κάθετα αντίθετος με την πολιτική που εφαρμοζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Αισθανόμουν ότι αυτά που κάποτε πίστευα και οραματιζόμουν, οι αρχές, η ιδεολογία, δεν υπάρχουν πια. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι ή να σωπάσουμε και να καταλήξουμε σαν κάποιους υπουργούς που έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους. Αν θες να κάνεις πολιτική, πρέπει να δείξεις έμπρακτα στα όργανα τη διαφωνία σου».
Ίδια εικόνα μεταφέρει και ο παραιτηθείς γραμματέας της Νεολαίας Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Σωτήρης Τσουκαρέλης. «Οι περισσότερες, αν όχι όλες, Τοπικές Οργανώσεις δεν λειτουργούν πια, δεν ακολουθείται καμία διαδικασία, συνεδριάζει μία στο τόσο μια επιτροπή και μόνο οι βουλευτές του κόμματος έχουν παραμείνει ενεργοί, κάνοντας εμφανίσεις μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου η αντιπαράθεση με τον κόσμο δεν είναι εφικτή».
«Τσουνάμι» οι παραιτήσεις των γραμματέων
Στην Ιπποκράτους δεν προλαβαίνουν να μετράνε παραιτήσεις. Και όχι μόνο των απλών μελών, αλλά και των ίδιων των γραμματέων των οργάνων. Από τη Νομαρχιακή της Αιτωλοακαρνανίας και τον πρώην γραμματέα Σπύρο Τορουνίδη έφτασε επιστολή στο ΠΑΣΟΚ, που αναφέρει:
«Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά εραστές της. Δυσκολευόμαστε να υποστηρίζουμε τέτοιες πολιτικές, που εφαρμόζονται σήμερα και εξαθλιώνουν τη μεσαία και κατώτερη κοινωνική τάξη, την κοινωνία στο σύνολό της».
Παραίτηση δήλωσε και ο Χανιώτης γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χριστουλάκης, με τη δήλωση: «Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει χάσει το δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα».
Δηλώνοντας ότι θέλει να συνεχίσει να κοιτά στα μάτια όσους τον εμπιστεύτηκαν «και κυρίως τα παιδιά μου», αποχώρησε από το κόμμα και ο γραμματέας της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ Νάουσας, Γιάννης Αργυρίου.
Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί εξέφρασε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά και Νήσων, Γιάννης Αξαρλής. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να παραδεχτεί ότι υπάρχει σοβαρότατος προβληματισμός μεταξύ των Πειραιωτών για την πορεία του κόμματος. «Μπορεί να εκφράζεται με αδράνεια, έως και φαινόμενα του στιλ “πάω σπίτι μου”», είπε χαρακτηριστικά. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για έναν απλό φόβο διάλυσης, αφού οι Τοπικές Οργανώσεις του 3ου και 4ου διαμερίσματος της πόλης βάζουν πλέον οριστικά «λουκέτο», λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο γραμματέας. 
Δημήτρης Σακελλάρης: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει πολιτική πλεύση, δεν έχει νόημα ύπαρξης»
Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και επικεφαλής των εκατό στελεχών, τα οποία προ ολίγου καιρού απέστειλαν ανοιχτή επιστολή για την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υπήρξε ένα συλλογικό κόμμα. Από τη στιγμή που, με ευθύνη του συνόλου της ηγετικής ομάδας του Κινήματος, το ΠΑΣΟΚ έπαψε να λειτουργεί, να αποφασίζει, να δεσμεύει την ηγεσία του, το κόμμα άρχισε σταδιακά να διαλύεται σε επίπεδο βάσης. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει περιεχόμενο πολιτικού περιεχομένου και πολιτικής πλεύσης, δεν έχει νόημα ύπαρξης. Σε μια περίοδο όπου η Δημοκρατία και οι συλλογικές αποφάσεις συρρικνώνονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, χρέος των εθνών είναι να περιφρουρήσουν την εσωτερική τους αυτονομία και τη διαδικασία δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων που παράγονται από κάθε λαό ξεχωριστά. Και το ΠΑΣΟΚ έχει έναν κομβικό ρόλο σε αυτό, στο να περιφρουρήσει αυτές τις αρχές και τις αξίες».
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 24/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: