Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου "Πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα"






Στο κατά πόσο βοήθησε η προσωπική του σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά για τη συναίνεση και στις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο Γιώργος Παπανδρέου
Εκτιμώντας ότι μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου υπάρχουν καλύτερες και ασφαλέστερες προοπτικές για τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα για πράγματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Ερωτηθείς για την πολιτική αντιπαλότητα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, άλλοτε συμφοιτητή και συγκάτοικό του, σημείωσε πως πάντα ήλπιζε ότι η προσωπική τους σχέση θα βοηθούσε στην επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης.
"Τώρα υπάρχει εθνική συναίνεση σε αυτή τη βάση, να λάβουμε σκληρά μέτρα, αλλά και να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να γίνει μια χώρα πιο δυναμική, με μια δυναμική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ και την Ευρωζώνη", σημείωσε.
Εμφανίστηκε αντίθετος με όσους εμφανίζονται υπέρμαχοι της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε παράπλευρες ζημίες που θα ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.
"Στην Ελλάδα, όλοι χρησιμοποιούν το ευρώ, οι τράπεζες χρησιμοποιούν το ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα συμβεί. Πρώτα απ' όλα, θα γίνει επιδρομή στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν", τονίζει.
Μία ακόμη συνέπεια, όπως ανέφερε, θα ήταν η επέκταση του φαινομένου στην Ευρωζώνη, καθώς "όταν αποχωρήσει μια χώρα, γιατί να μην αποχωρήσουν μια άλλη, μια τρίτη ή μια τέταρτη, με αποτέλεσμα να λένε οι αγορές "βεβαίως, λοιπόν, έχουν και οι άλλες υψηλό χρέος";.
"Έχουμε φθάσει σε ένα σταυροδρόμι και τώρα απαιτείται η πολιτική βούληση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση, ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και όλα όσα έχουμε πετύχει στην Ευρώπη", επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι ένα "πρότυπο παγκόσμιας κοινωνίας που στηρίζεται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα της εμβάθυνσης της ΕΕ σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επίλυσης της κρίσης στο άμεσο μέλλον και τους δισταγμούς της Γερμανίας, σημείωσε ότι "εφαρμόζουμε αποσπασματικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζοντας με την ελληνική κρίση, η οποία, όπως έλεγα από την αρχή -και έτσι κατέληξε- δεν ήταν απλώς μια κρίση που αφορούσε την Ελλάδα. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη, αυτή είναι μια συστημική κρίση".
Ανέφερε ότι έγιναν μικρά αλλά και μεγάλα βήματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σημειώνοντας πως αυτά ήταν λίγα και έγιναν πολύ αργά. Επισήμανε ότι δεν γνωρίζει αν η Ευρώπη θα λάβει εκείνα τα μέτρα που θα ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ εκτίμησε ότι οι αγορές θέλουν τώρα να δουν ισχυρή βούληση και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση ότι η πίεση για αλλαγή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη και όταν λύσουν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της κρίσης, απάντησε ότι αυτός είναι "νόμιμος προβληματισμός".
"Αν είχε υπάρξει αυστηρότερη παρακολούθηση των κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι' αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντική η παρακολούθηση", υπογράμμισε.
Αυτό είναι κάτι που, όπως ανέφερε, το πληρώνουμε σήμερα. "Πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα για πράγματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη", επισήμανε, τονίζοντας πως "όλοι θέλουμε να ενισχυθεί η διαδικασία παρακολούθησης και ταυτόχρονα να "κολλεκτιβοποιήσουμε" τη διαχείριση του χρέους μας και τη διαδικασία των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τα ευρωομόλογα".
Πηγή news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: