Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Παραίτηση με αιχμές των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη



Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Αμφότεροι είχαν αναλάβει καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι δύο εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ζητώντας την αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση», αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους.
Παρεμβάσεις κατήγγειλαν και οι εφοριακοί
Nωρίτερα, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους κατήγγειλαν και οι εφοριακοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη 48ωρη απεργία τους αύριο και μεθαύριο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Χ. Νικολακόπουλο να κατονομάζει μάλιστα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού ακυρώθηκε η συγχώνευση των ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση των συγκεκριμένων ΔΟΥ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κατήγγειλε επίσης, ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά, καθώς οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλά και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών των υποθέσεων αυτών.
Όσον αφορά εξάλλου τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλης, για τη διαφθορά στις εφορίες, ο κ. Νικολακόπουλος γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων, αναγνωρίζοντας ότι «η διαφθορά υπάρχει, αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών», ενώ «η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες».
Ο κ. Νικολακόπουλος έκανε λόγο για διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε τέλος, στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες αναφέροντας ενδεικτικά ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.
Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ είναι η συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ ΔΟΥ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το θέμα της κινητοποίησής τους.
ΠΗΓΗ NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: