Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ


Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ
Αν πριν ένα χρόνο είχε νόημα να μιλάμε για αντιμνημονιακό μέτωπο, σήμερα, ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις και με αυτά που σαν κόμμα προβλέπουμε ότι θα έλθουν, το προτεινόμενο μέτωπο θα είναι άνευ σημασίας αν δεν αποκτήσει ουσιαστικό και ξεκάθαρο περιεχόμενο.

 
Προσωπικά έχω και μια σχετική απέχθεια προς τον όρο και τα αρχικά του Α.Μ.Ε γιατί πρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν «αριστερό μέτωπο - Α.Μ.Ε» από τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Α΄ το φλογισμένο Δεκέμβρη του ΄44 και συγκεκριμένα στις 23 Δεκέμβρη του 44 όταν με τις ευλογίες του Ηντεν, ίδρυσε το ΑΜΕ για να συσπειρώσει «σοσιαλιστές», «ριζοσπάστες» «κεντροαριστερούς» «κεντρώους», ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσει την ΕΑΜική «απειλή».

Όμως, σήμερα, που ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει πλήρως τα αδιέξοδα, όχι απλά μιας κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος και όλο και πιο ευρύτερα ακούγεται ότι: «εξαιρετικά τα λέει ο Συριζα και ο Τσίπρας» , η στόχευσή μας δεν μπορεί να έχει ορίζοντα μόνο τις εκλογές, όποτε γίνουν, αλλά το κέρδισμα συνειδήσεων για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, με καθαρό το πρόταγμα της σοσιαλιστικής προοπτικής.
Είναι γεγονός ότι είναι εξαιρετικές οι αποκαλύψεις, η αδυσώπητη κριτική, οι αγώνες που κάναμε και στα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και στα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης Κερένσκι.
Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι ήρθε η ώρα, και ίσως να έχουμε κιόλας καθυστερήσει, να μην ασχολούμαστε τόσο με το P.S.I, τα C.D.S, τους οίκους αξιόλογησης (οίκους ανοχής) και να δηλώσουμε καθαρά ότι όλα αυτά τα κατευθυνόμενα ΙΔΙΩΤΙΚΑ κατασκευάσματα αποτελούν για μας παρελθόν.
Τη Ριζοσπαστική αριστερά δεν την ενδιαφέρει ο τζόγος αλλά η σωτηρία και η ευημερία του λαού και της χώρας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα, που αντί για οποιεσδήποτε χρήσιμες προτάσεις βελτιώσεων, να κόψουμε το Γόρδιο δεσμό, που απλά σημαίνει την απαλλαγή της χώρας από τις διάφορες εξαρτήσεις Ε.Ε. – ΔΝΤ- Ευρωζώνες, με ένα πρόγραμμα άμεσων αλλά και μακρoπρόθεσμων αλλαγών , λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό, ότι πρόσκαιρα αυτός ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός, αλλά αποτελεί τη μόνη ελπίδα.
Ο λαγός Καρατζαφέρης δεν είναι αφελής, όταν λέει στους «συμμάχους» να προσέξουν μήπως γίνει η Ελλάδα, Κούβα της Μεσογείου.
Ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
Αυτό που φοβάται είναι την ανεξάρτητη Ελλάδα ή ακριβέστερα φοβάται τη σπίθα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ΦΥΣΑΕΙ ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Άμεσα λοιπόν σύντροφοι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοπτικής.
Απαραίτητοι άξονες:
-Δεν πουλάμε την κοινωνική ιδιοκτησία
- Εθνικοποιούμε το τραπεζικό σύστημα με μια κεντρική Τράπεζα και αρκετές μικρές «ηθικές τράπεζες» ειδικού σκοπού.
- Στάση πληρωμών στους νταβατζήδες τώρα, πριν είναι αργά, και τα χρέη τα μετακυλιστούν από τους Ναούς του τζόγου στους εργαζόμενους των άλλων χωρών.
- Ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών , κυρίως αυτών που αφορούν στεγαστικά δάνεια και καμιά επιείκια στα θαλασσοδάνεια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κ.λ.π.
Η Ελλάδα δεν είναι καθυστερημένη χώρα, για να μας φοβίζουν ότι θα γίνουμε Αλβανία , αν ακολουθηθεί άλλη πολιτική. Ανήκει , παρά τη λεηλασία από το παρασιτικό κεφάλαιο, στις αναπτυγμένες οικονομίες και έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Αυτοί που φοβούνται την αντίδραση των αγορών και τη δήθεν απομόνωση της χώρας , δεν παίρνουν υπόψη τους ότι ο κόσμος αλλάζει.
Οι λαοί της Ευρώπης αρνούνται να γυρίσουν στο Μεσαίωνα και οι απόπειρες δήθεν απομόνωσης της χώρας μας από τις χυδαίες αγορές, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τις «λαϊκές αγορές».
Η κυβέρνηση όμως της αριστεράς πρέπει από τώρα, να προτάξει και να προτείνει ένα πρόγραμμα μέτρων από το επισιτιστικό ζήτημα μέχρι την εξωτερική πολιτική.
Να σπείρουμε τώρα, για να μπορούμε να θερίσουμε αύριο.
Χωρίς να είμαι οπαδός του ουτοπικού σοσιαλισμού, ίσως χρειαστεί αντί να κλείνουν παραγωγικές μονάδες, να λειτουργήσουν για ένα χρονικό διάστημα με αυτοδιαχείριση των εργαζομένων, π.χ εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα.
Είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί και από εμάς, διαβάζοντας την όμως ανάποδα, η μελέτη που παρήγγειλε ο ΣΕΒ η οποία αφού παρουσιάστηκε μετά εξαφανίστηκε , ακριβώς γιατί αποκαλύπτει αν διαβαστεί διαφορετικά, τις δυνατότητες μιας ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με μοχλό ανάπτυξης ένα νέου τύπου κοινωνικό τομέα.
Γιατί όσο και αν περιμένουν τα παπαγαλάκια των αγορών και οι θλιβεροί ρεπόρτερ των μεγάλων καναλιών την έλευση επενδυτών , αυτό δε θα γίνει, γιατί απλά οι επενδυτές σήμερα είναι ελάχιστοι. Και αν έρθουν κάποιοι, αυτοί θα είναι κυρίως τζογαδόροι και μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά.
Διαβάζω ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε πάλι η κίνηση των καταθέσεων στην Ελβετία, καθώς και ότι εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ οι αγορές ακινήτων από Ελληνες, στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου και μάλιστα χωρίς παζάρια στις τιμές. Επίσης ότι οργιάζει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από Ελληνες «εφοπλιστές».
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ας αναφερθούμε στον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν κληθεί να παίξουν, τα παπαγαλάκια και οι μαύροι λιμνοκόρακες
Είχα την εντύπωση ότι οι μαύροι λιμνοκόρακες είναι είδος πουλιού που δεν υπάρχει στη χώρα μας. Για όσους δεν γνωρίζουν , τα πουλιά αυτά τρέφονται και είναι ουσιαστικά οι καθαριστές των συμπαθέστατων ιπποπόταμων .
Όμως τα αντιπαθέστατα παχύδερμα των αγορών, έχουν την ανάγκη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας , από δύο είδη πτηνών:
Τα παπαγαλάκια και τους μαύρους λιμνοκόρακες.
Στη χώρα μας τα είδη αυτά κατοικούν κυρίως στα μεγάλα συγκροτήματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τα μεν παπαγαλάκια έχουν εντολές να καταστήσουν αξίωμα το «δικτατορία των αγορών ή θάνατος» , ξεχνώντας ότι ο Γαλιλαίος, παρά τα μεσαιωνικά βασανιστήρια, αναφώνησε «και όμως η γη κινείται».
Οι δε μαύροι λιμνοκόρακες, εθελοντικά αναλαμβάνουν εκστρατείες με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες, κρύβοντας όμως επιμελώς τα τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα των αγορών και των εργοδοτών τους.
Όμως σε εποχές κρίσης που δεν αφορούν τα παχύδερμα αλλά τους ανθρώπους , χρειάζονται και οι μαύροι λιμνοκόρακες να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογές.
- Έτσι τα μαργαριτάρια δεν χρειάζονται πλέον σαν αξεσουάρ στο δελτίο των 8μμ γιατί προκαλούν.
- Άλλος, κάνει σκόντο στο αγαπημένο του άθλημα, τη φόρμουλα 1 και περιορίζεται σε αγώνες με τράμπατ.
- Ο ευαίσθητος απέναντι στην αδικία , Γιάννης, που δεν άντεξε και βιοπράγησε για ένα λάθος σφύριγμα διαιτητή, συστήνει υπομονή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα στον άνεργο, το συνταξιούχο, το νέο δίχως μέλλον προτείνοντας « σφίξε τη γροθιά σου μέχρι να ματώσει , αλλά μην αντιδράς και σκύψε το κεφάλι.
- Άλλος, έκοψε την αγαπημένη του συνήθεια να τρώει πατσά με τον Πεταλωτή για να παίρνει φρέσκια τη γραμμή ενώ δήθεν αγανακτεί με την άγρια λιτότητα. Επειδή δε υπήρξε δαιμόνιος ρεπόρτερ και με ντοκτορά στα οικονομικά , θα τον προκαλούσα σε μια εκπομπή του να μας παρουσιάσει από τα ΜΟΠ ( Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) μέχρι και σήμερα, που πήγαν τα χοντρά και που τα ψιλά, καθώς και τις ζημιές ή τα υπερκέρδη των αττικών διαδρομών.
Μπορεί να συνεργαστεί και με τον Τάσο , μιας και ο αρχιλιμνοκόρακας Αλέξης Π. έχει πιο σοβαρές ασχολίες.
- Οσο για το ζευγαράκι του πρωινού του Σαββατοκύριακου που καλούν τους νέους να μην αλλάξουν χώρα αλλά να αλλάξουν τη χώρα, να είναι σίγουροι ότι η χώρα θα αλλάξει και δυστυχώς γι αυτούς δε θα μετατραπεί σε Μπομπολιστάν.
Οι άνθρωποι θα προστατέψουν τους ιπποπόταμους όπου και να βρίσκονται.
Όμως αργά ή γρήγορα θα εξαφανίσουν με τον αγώνα τους τα παχύδερμα των αγορών.
Κι αν με ρωτήσετε τι θα γίνουν οι μαύροι λιμνοκόρακες ,θα σας απαντήσω ότι θα γίνουν απλά αυτό που προτείνουν: εφεδρεία.
Ξαναγυρίζω όμως στα σοβαρά , γιατί τα παραπάνω ήταν απλά μια παρένθεση για να βγάλω το άχτι μου.
ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ο λαός μας απαιτεί την τιμωρία των ενόχων και αυτό δεν αφορά τους πολιτικούς που έχουν κυβερνήσει αλλά και αρκετούς άλλους με έναν ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες.
Η τρομακτική καθυστέρηση ενός τέτοιου παλλαϊκού αιτήματος δεν οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στην ανίκανη δημόσια διοίκηση αλλά σχετίζεται με το χρόνο που χρειάζεται το κυρίαρχο κατεστημένο να σβήσει τα «ίχνη».
Θεωρώ ότι μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έχει την τόλμη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, όχι γιατί θα είναι μόνο πιο ικανή αλλά γιατί έχει το ηθικό πλεονέκτημα να έχει μιλήσει έγκαιρα και για την κρίση και για τις συνέπειες.
Θυμίζω ότι η βασική προγραμματική θέση της Ριζοσπαστικής αριστεράς ήταν και συνεχίζει να είναι η οικονομία των σύγχρονων αναγκών και όχι του άκρατου καταναλωτισμού. Εξάλλου εμείς δεν χειροκροτήσαμε ποτέ τις δυο κυρίες στη μεγαλειώδη τους πορεία προς τον Σάμαρανκ , που κόστισε πάνω από 20 δις ευρώ και χωρίς να τα μάθουμε όλα.
Με ουσιαστικό λοιπόν έλεγχο του πόθεν έσχες, για όσους προκύψουν ζητήματα υπεξαίρεσης του δημόσιου χρήματος, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ της ακίνητης περιουσίας τους.
Έχω σοβαρές υπόνοιες ότι πολλές επιχειρήσεις πτώχευσαν , δεν αναφέρομαι στις μικρές και παραγωγικές αλλά στις παρασιτικές που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να πτωχεύσουν οι ιδιοκτήτες τους.
Ίσως μάλιστα ο ΓΑΠ αυτό να ήξερε όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνο που η αποστολή του ήταν να προστατεύσει το μαύρο χρήμα , λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Τέσσερις προτάσεις που χρειάζονται ανάλυση
1) Αντί για βουλή , λαϊκή εθνοσυνέλευση που θα προκύψει με απλή αναλογική, και θα πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της.
2) Κατάργηση του Καλλικράτη και θέσπιση Λαϊκής Αυτοδιοίκησης που κυρίως θα στηρίζεται σε παραγωγικούς εργατοαγροτικούς συνεταιρισμούς
3) Όλα τα αξιώματα να είναι τιμητικά και άμισθα με εξασφάλιση όμως από το κράτος των απαραίτητων μέσων για την άσκηση της αποστολής τους.
4) Άμεση απαλλαγή από τα δεσμά του ευρώ που είναι πλέον ανασχετικός παράγοντας κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας.
Άλλωστε όλο και περισσότερες απόψεις , ανεξαρτήτως προέλευσης , συγκλίνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Επειδή το χιούμορ δεν πρέπει να λείψει από τη ζωή μας και για να ευθυγραμμιστούμε με τα υπόλοιπα νότια «γουρουνάκια», η Ισπανία θα γυρίσει στην πεσέτα, η Ιταλία στη λιρέτα και εμείς για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα καθιερώσουμε για εθνικό νόμισμα τη ψωλέτα, για να γίνει πράξη και το ρητό
« θα γυρίσει ο τροχός θα.......και ο φτωχός»
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω τρείς επισημάνσεις:
1) Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μας μόνο στο μέτρο που τους προσφέρουμε το αληθινό μας πρόσωπο
Αυτή η σχέση καθορίζει την αξία της προσφοράς μα και το ίδιο μας το πρόσωπο.
2) Αρετή είναι να αγωνίζεσαι για την ευτυχία των περισσότερων
3) Το κομμουνιστικό μανιφέστο γράφτηκε από τον Μαρξ και είναι ακόμη και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο
Είμαι αισιόδοξος ,γιατί διαισθάνομαι ότι αυτήν την περίοδο , με την πρόοδο της τεχνολογίας, γράφεται ένα θαυμάσιο συλλογικό έργο με τίτλο
« κομμουνιστικό ποίημα»
Θανάσης Μπαρτσώκας
ΥΓ . Επειδή βρίσκομαι στον αντίποδα των απόψεων του Κούβελα για τους ποιητές, ο αξέχαστος σύντροφός μας Τάσος Λειβαδίτης έγαφε:
Ο κόσμος
Μόνο όταν τον μοιράζεσαι
υπάρχει
Πηγή iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: