Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ελιγμοί Σαμαρά για τις περικοπές στις επικουρικές

Ελιγμοί Σαμαρά για τις περικοπές στις επικουρικές

Του Δημήτρη Τσιούφου
«Παράθυρο» συνεννόησης για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεως σε συνδυασμό με την προοπτική συγχώνευσης των Επικουρικών Ταμείων, άφησε χθες η Ν.Δ. σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε το προχθεσινό καθολικό «όχι» στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας και το οποίο σχολιάστηκε ως προσπάθεια πρόκλησης ρήγματος στη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η εικόνα που εμφάνιζε τον Αντ. Σαμαρά να προκαλεί συνθήκες ρήξης, με αφορμή το σχέδιο του Γ. Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις, οδήγησαν τη Ν.Δ. σε μία διακριτική αναδιατύπωση των θέσεών της αναφορικά με το αν οι αλλαγές αυτές προβλέπονται ή όχι στις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την αντίθεσή της στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εκτιμάται ότι θα διευθετηθεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ., κύκλοι της Λ. Συγγρού, ωστόσο, σημείωναν χθες ότι αν σε αυτή τεθεί και θέμα παράτασης της θητείας της κυβέρνησης, «ο Αντ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι πρέπει να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ελιγμοί Σαμαρά για τις περικοπές στις επικουρικές
Συνεννόηση Χθες ύστερα από μια σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ του Γ. Κουτρουμάνη και του Στ. Δήμα, που προηγήθηκαν του Υπουργικού Συμβουλίου, οι δύο πλευρές προσήλθαν στη συνεδρίαση διατεθειμένες να βάλουν «νερό στο κρασί τους», με τον υπουργό Εξωτερικών να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή, ύστερα από συνεννόηση με τον Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Δήμας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της Ν.Δ., που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων», σημειώνοντας πως «απουσιάζει και η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Υπάρχει βέβαια, υπογράμμισε ο Στ. Δήμας, «αναφορά στην 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς, όμως, ποσοτικούς προσδιορισμούς», αναφορά που άνοιγε την προοπτική συνεννόησης αφού αρχικά η Ν.Δ. υποστήριζε ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων δεν εμπεριέχεται στις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από το Μνημόνιο ή το Μεσοπρόθεσμο.
Με βάση την αποδοχή αυτή ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να συζητηθεί εκ νέου το θέμα και να αποφασιστεί τότε το τι θα γίνει, μαζί «με τις υπόλοιπες αναγκαίες προσαρμογές», αφού όπως υπογράμμισε «η σύνταξη του νέου Οικονομικού Προγράμματος θα γίνει με βάση την 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου». Έτσι, τόνισε ο κ. Δήμας «θα επιτευχθούν οι στόχοι με πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο και δεν θα ερχόμαστε κάθε φορά, όπως σήμερα, να συζητάμε ή να αποφασίζουμε αποσπασματικά σημαντικά θέματα, όπως περικοπές συντάξεων».
Οταν δε ο υπουργός Επικρατείας Π. Καψής πρότεινε να εγκριθεί η πρόταση του κ. Κουτρουμάνη, ο κ. Στ. Δήμας διευκρίνισε ότι: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».
Λίγο αργότερα και αφού το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε αποφασίσει να συζητηθεί το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του νέου έτους, ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος, ύστερα από συνεννόηση με τον Αντ. Σαμαρά, υποστήριξε ότι «η εμμονή του υπουργού Εργασίας σε νέες και άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων δεν πέρασε». Η υπαναχώρηση, σημείωσε «αποδεικνύει ότι η ρύθμιση για τις επικουρικές κάθε άλλο παρά επείγουσα ήταν, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει».
Διάλογος Η Ν.Δ., τόνισε ο κ. Νικολόπουλος «ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων, όμως διάλογο για συνολικές πολιτικές βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων και διασφάλισης των συντάξεων είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το ταχύτερο δυνατό. Με μια προϋπόθεση: Ότι θα έχουμε πλήρεις και έγκυρες αναλογιστικές μελέτες για κάθε Ταμείο».
Το τομεάρχης της Ν.Δ. παραδέχθηκε ότι στο Μεσοπρόθεσμο και στο Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται γενικές αναφορές ότι χρειάζονται αναλογιστικές μελέτες που πρέπει να γίνουν και πως υπάρχει «ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τα επικουρικά».
Οι όποιες παρεμβάσεις προβλέπονται, επισήμανε «αφορούν μέτρα για την εξυγίανση των Ταμείων και την εξασφάλιση της μελλοντικής τους βιωσιμότητας. Τον εξορθολογισμό των Επικουρικών Ταμείων ας τον συζητήσουμε, συνολικά με το Ασφαλιστικό σύστημα, αλλά να έχουμε στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους». Απορρίπτουμε, κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος «την πρόταση Κουτρουμάνη που επιβάλλει νέες περικοπές, λέμε όχι σε μέτρα αποσπασματικά που δεν λύνουν το πρόβλημα και όχι σε άλλες μειώσεις συντάξεων».
Σε ρόλο ισορροπιστή
Στ. Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών
Ο Στ. Δήμας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της Ν.Δ., που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων», σημειώνοντας πως «απουσιάζει και η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Αργότερα διευκρίνισε: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».
Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: