Το Λονδίνο έθεσε όρους, που προκάλεσαν εκνευρισμό σε Βερολίνο και Παρίσι. Οι «17» της ευρωζώνης επικεντρώνονται πλέον σε δική τους συμφωνία.
Ο γαλλογερμανικός άξονας επεδίωκε και τα 27 κράτη – μέλη να υποστηρίξουν τις αλλαγές στη συνθήκη για την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, αλλά η Βρετανία έθεσε κάποιους όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε σταθερά αντίθετος στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντα του City του Λονδίνου.
Οι όροι, που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή της συνθήκης, είναι «απαράδεκτοι» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. «Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ» είπε. Η νέα συμφωνία, συμπλήρωσε, θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε προθεσμία ως το Μάρτιο για να κυρωθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δε συνιστά " Ευρώπη δύο ταχυτήτων".
Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός,Ντέιβιντ Κάμερον.
Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία, στην οποία έχουν κατ’ αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη της ευρωζώνης και 6 κράτη της ΕΕ.
Εκτός μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μετάσχει στις προσπάθειες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών και επιφυλακτικός για τη δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση εμφανίζεται ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξη σε εφημερίδα του Βελγίου.
Ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εκφράζει την ενόχλησή του για την «κακοφωνία», που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις, που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης, και υποδεικνύει στους Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν ένα σαφές μήνυμα, προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.
Ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εκφράζει την ενόχλησή του για την «κακοφωνία», που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις, που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης, και υποδεικνύει στους Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν ένα σαφές μήνυμα, προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.
Πολύ ανήσυχος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς έχει τεράστια επίπτωση και στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες μπορούν να βρουν λύση αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική θέληση. Αν βρουν την πολιτική θέληση, είπε, έχουν την ικανότητα να καθησυχάσουν τις αγορές.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες
έχουν τη δυνατότητα να "σβήσουν τη φωτιά" που πυροδοτεί την κρίση χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ζουν Αζούμι. "Εχουν το απαραίτητο νερό για να σβήσουν τη φωτιά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας Υπουργός, την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η διαπραγμάτευση
Σκληρό πόκερ που φθάνει μέχρι και την απειλή διάσπασης της ευρωζώνης, βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο, που επικαλείται εκτιμήσεις διπλωματών. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτοείο Reuters και που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Το προσχέδιο κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Το ESM θα έχει στη διάθεσή του 500 δισ. ευρώ περισσότερα από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το EFSF, θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα μέχρι τα μέσα του 2013. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».
Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ. Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πάντως στο Reuters ότι το Βερολίνο αντιτίθεται σε πτυχές του προσχεδίου και κυρίως στο ενδεχόμενο εκχώρησης τραπεζικών αρμοδιοτήτων στο ΕSM.
Νωρίτερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο, η κ. Μέρκελ είπε ότι «το κοινό νόμισμα «έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε». Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινηθούν σε μία «δημοσιονομική ένωση σταθερότητας». Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου συνεδρίασε, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος των διαπραγματεύσεων, η λεγόμενη «ομάδα της Φρανκφούρτης», δηλαδή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ (η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα της Συνόδου), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ενδεχομένως η Κριστίν Λαγκάρντ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αλλαγή των Συνθηκών και ο βρετανικός «παράγοντας»
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να μπουν αυστηροί κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσής τους, το αργότερο ως το Μάρτιο του 2012. Η δε Γερμανία, έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν συναινέσουν οι «27» να προχωρήσουν σε αλλαγή των Συνθηκών, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τους «17» της ευρωζώνης και με όποια άλλη χώρα επιθυμεί να ακολουθήσει. Σημειώνεται ότι υπέρ της αλλαγής των Συνθηκών τάχθηκε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο συμφωνίας μόνο σε επίπεδο «17», προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, οι οποίοι φοβούνται τον διχασμό της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό οι κύριοι Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, επιθυμούν την όσο το δυνατό περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών, η οποία δεν θα χρειάζεται την επικύρωση των εθνικών κοινοβουλίων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα διστάσει να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη νέα συνθήκη της ΕΕ εάν δεν προασπίζει τα βρετανικά συμφέροντα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη κατά τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο.
Σε αντάλλαγμα της αυστηρής πειθαρχίας, ο πρόεδρος της ΕΕ, στην επιστολή του προς τους «27», προτείνει, δειλά, τη δημιουργία ενός συστήματος ευρωομολόγων, «σε βάθος χρόνου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, επιμένουν πως η νέα Συνθήκη που θα προκύψει θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη νομική βάση για τη δημιουργία ευρωομολόγων. Ωστόσο, η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, και η Γαλλία συμφωνεί με τη γερμανική θέση.
Πηγή sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου