Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: «Ανίκανη η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις»

ΟΟΣΑ: «Ανίκανη η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις»

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Καταπέλτης για την ελληνική δημόσια διοίκηση είναι το πόρισμα τελευταίας μελέτης του ΟΟΣΑ ο οποίος καταλήγει στη σκληρή διαπίστωση ότι ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός δεν έχει ούτε τις δομές ούτε την ικανότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια που απαιτείται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα έχει φτάσει στο ζενίθ της αδράνειας», υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ σε μελέτη που φιλοξενείται σε πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Σύμφωνα με αυτή, ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού σε συνεργασία με 200μελές επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφού εξέτασαν και τα 14 υπουργεία κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1. Διαπιστώνεται παντού έλλειμμα καταγραφής στοιχείων, γνώσης για την επεξεργασία τους, οργάνωσης και πρακτικής αξιολόγησής τους αλλά και συνεργασίας τμημάτων και υπουργείων μεταξύ τους. Όπως δηλώνει η Κ. Βάρλει, διευθύντρια του τμήματος αξιολόγησης χωρών του ΟΟΣΑ οι σκληρές διαπιστώσεις καταδεικνύουν τι τελικά εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
2. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων ελέγχονται από την κυβέρνηση μόνο δύο φορές το χρόνο και για μερικές ώρες ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία ακόμη όμως και με εκείνους του ίδιου υπουργείου. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την εξουσία, ούτε τις μεθόδους να αναγκάσει νευραλγικά υπουργεία να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική» επισημαίνει. «Η εξουσία των υπουργείων είναι κατακερματισμένη επειδή και τα 14 είναι διεσπαρμένα σε εκατοντάδες κτίρια στην πρωτεύουσα αλλά και γιατί απουσιάζει οποιαδήποτε επαφή».
3. Συνέπεια της πελατειακής πολιτικής, είναι ότι κάθε υπουργείο περιλαμβάνει κατά μέσο όσο 439 διαφορετικά τμήματα. «Τόσο οι σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί αντάμειβαν με ψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι' αυτό δημιουργούσαν νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές».
4. Το 1/5 των υπουργείων να αποτελείται από διευθυντές! Την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων αφού τα περισσότερα τμήματα διαθέτουν το πολύ τρεις ενώ ο μηχανισμός πάσχει από γήρανση και απροθυμία για απόδοση.
5. Τα τελευταία 15 χρόνια εκδόθηκαν σχεδόν 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων.
Οπως καταλήγει ο ΟΟΣΑ η δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, κουλτούρα και ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή παραγωγικής πολιτικής. Οπως δε προειδοποιεί «η Ελλάδα έχει πια ελάχιστο χρόνο για μεταρρυθμίσεις» ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Αντ. Σαμαρά σημειώνοντας πως παρά το ότι η Βουλή ψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2012, έσπευσε να δηλώσει πως εφόσον αναλάβει την εξουσία θα ανακαλέσει εγκριθείσες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα την αύξηση της φορολογίας. Όσον αφορά στα συνδικάτα, διαπιστώνει πως δεν μπορεί να γίνει λόγος ότι θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις αφού ήδη έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις «κατά της αναδόμησης του βολικού γι' αυτά πελατειακού κράτους».
"ΗΜΗΡΕΣΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: