Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Μήνυμα ελήφθη", η απάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί σε S&P


Με μια λιτή ανακοίνωση και σε ύφος επιδεικτικά ψύχραιμο αντέδρασαν η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί στην προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s, ότι θέτει υπό καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση τη Γερμανία και άλλες 14 χώρες της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδος και Κύπρου), μεταξύ αυτών τη Γαλλία, τη Φιλανδία, τη Ολλανδία, τη Αυστρία και το Λουξεμβούργου, χωρών δηλαδή που μέχρι σήμερα αξιολογούνται με "ΑΑΑ"

 (δείτε σχετικό θέμα).
Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε το βράδυ, της Δευτέρα, στο Βερολίνο αναφέρεται ότι "Γερμανία και Γαλλία έλαβαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης και ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη".
"Βερολίνο και Παρίσι επιβεβαιώνουν την πεποίθηση τους, ότι οι κοινές προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ενισχύσουν της δημοσιονομική και οικονομική συνεργασία στη Ευρωζώνη και θα στηρίξουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη", τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.
Τυφλή ιδεολογία σταθερότητας
Η προειδοποίηση της S&P έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την μίνι σύνοδο κορυφής Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν στα βασικά σημεία ενός σχεδίου για τη διάσωση του ευρώ. Η νέα συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Τετάρτη, και θα σταλεί υπό τη μορφή επιστολής στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν θα Ρομπέι για να τεθεί υπό συζήτηση στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, μια από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις, όπως αναφέρουν οι αναλυτέ, αν τις δούμε και μέσα από το πρίσμα της προειδοποίησης από την S&P, επιβεβαιώνουν καταρχήν εκείνους από τους σχολιαστές που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία έχασε πολύ χρόνο στο να διαγνώσει τα πραγματικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, επιμένοντας σε αυτό που ο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ αποκάλεσε, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ως "τυφλή ιδεολογία της σταθερότητας".
Εκτός αυτού όμως, πολλοί Γερμανοί αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι "ο κατάλογος των μέτρων πουν ανακοινώθηκε στο Παρίσι, δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα και να ξαναδώσει στην ευρωζώνη τη χαμένη της αξιοπιστία έναντι των αγορών".
Ανάμεσα στις πρώτες αντιδράσεις από Γερμανία είναι αυτή του Νόρμπερτ Μπαρτλ, εμπειρογνώμονα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού, ο οποίος ανέφερε ότι η προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν τον ξαφνιάζει και δείχνει ακριβώς ότι η κρίση θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.
Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Χανς Μίσελμπαχ ήταν πιο σαφής. Αποκάλεσε εντελώς αυθαίρετη την προειδοποίηση της S&P και τόνισε ότι "στόχος της ήταν να επιτείνει το κλίμα νευρικότητας λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής".
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακής Έρευνας (IMK) Γκούσταβ Χορν στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt. "Η γερμανογαλλική συμφωνία είναι απογοητευτική, δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα τα επιτείνει", τονίζει ο κ. Χορν.
Κατά την άποψή του κ. Χορν, οι αυτόματες κυρώσεις και η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία δεν δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και στραγγαλίζουν ακόμη περισσότερο χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
Σε ότι αφορά την τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών σχολιαστές παρατηρούν ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και τόσο χρόνο δεν διαθέτει η Ευρωζώνη.
"Υπερβολική και άδικη" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της Ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με AAΑ και ότι θέτει "υπό αρνητική επιτήρηση το αξιόχρεο 15 χωρών της Ευρωζώνης - πλην Ελλάδος και Κύπρου".
Παράλληλα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε "έκπληκτος για την κίνηση αυτή" επικαλούμενος "τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως τα οικονομικά προγράμματα στην Ιταλία και την Ιρλανδία".
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν ο οποίος ανέφερε ότι "στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s δεν ελήφθη υπόψη η ανακοίνωση Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες".
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία –η οποία περιλαμβάνει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη- είναι "ισχυρή, και στοχεύει στην επίλυση όλων των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση τα τελευταία δύο χρόνια". Επιπλέον, ο κ. Μπαρουέν επισήμανε ότι "η προσεχής Σύνοδος Κορυφής, που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή, θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη".
Σε ότι αφορά τη Γαλλία, ο Φ. Μπαρουέν δήλωσε ότι "δεν υφίσταται ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα λιτότητας και η γαλλική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους".
Στοιχεία: Deutsche Welle
από emea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: