Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Την κυβέρνηση Παπαδήμου κατηγόρησε ο Γιάννης Παναγόπουλος σχετικά με τις μειώσεις των κατώτατων μισθών

 

 Την κυβέρνηση Παπαδήμου κατηγόρησε ο Γιάννης Παναγόπουλος στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για το μπαλάκι που πέταξε στους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τις μειώσεις των κατώτατων μισθών. 




Ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας που θα προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο πρότεινε την πραγματοποίηση απεργίας στις 17 Ιανουαρίου.


Για τα εργασιακά, στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο ράδιο9:
ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε:
Για την πρόταση του ΣΕΒ:
«Δεν είδατε χθες αυτή την τραγελαφική κατάσταση; Ο ένας να λέει συζητήθηκε, ο άλλος να λέει δεν συζητήθηκε. Επισήμως δεν έχει κατατεθεί. Σήμερα είπαν όλοι οι εργοδοτικοί φορείς ότι τη συζήτησαν μεταξύ τους αλλά την απέρριψαν. Είναι χωρίς περιεχόμενο όταν είναι σαφής, διακηρυγμένη, καθαρή, η θέση μας ως συνυπογράφοντες τη σύμβαση. Χωρίς τη δική μας συνυπογραφή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η ΕΓΣΣΕ δεν επιδέχεται καμία αλλαγή και κανέναν τεμαχισμό. Η ΕΓΣΣΕ είναι ένα ενιαίο που δεν ψωνίζει ούτε ο εργοδότης ούτε ο εργαζόμενος a la carte. Ισχύει καθ’ ολοκληρία και αυτήν δεν τη συζητάμε. Κατοχυρώνει τα κατώτερα μεροκάματα και για όλους τους εργαζόμενους το 13ο και το 14ο  μισθό».
Για τα παγώματα, ωριμάνσεις, η ΕΓΣΣΕ  είναι ενιαία και δεν τεμαχίζεται. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παρέμβαση συνιστά αλλοίωση της σύμβασης και αυτή δεν μπορεί να γίνει με συμφωνία των συνυπογραφόντων της σύμβασης.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές:
«Είναι το μη μισθολογικό κόστος. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αλήθεια ότι είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Να συζητήσουμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά πρέπει να μας πουν οι εργοδότες που θα βρεθεί το αντίστοιχο ισοδύναμο για τις εισφορές στα ταμεία γιατί τα ταμεία είναι επί ξηρού ακμής.
Τα ταμεία χρειάζονται ρευστότητα εδώ και τώρα».
Για τον κατώτερο μισθό:
«Δεν είναι ο κατώτερος  μισθός που εμποδίζει τις προσλήψεις. Είναι η έλλειψη παραγωγής, είναι η έλλειψη εργασιών.
Αν υπάρξει πρόταση με ισοδύναμα, αυτά τα ακούμε, τα καταλαβαίνουμε αλλά θέλουμε να αποδεικνύονται με συγκεκριμένες μελέτες».
Ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις της τρόικα και ποιες είναι προτάσεις που διαμορφώνονται εγχώρια:
«Η τρόικα, παρά τα όσα λέει, έχει μία ιδεοληπτική εμμονή με αυτήν την πολιτική που ξεκίνησε και την έχουμε ονομάσει συνοπτικά ‘’εσωτερικής υποτίμησης’’. Όλες τις αξίες και κυρίως τους μισθούς,  θέλει να τους υποτιμήσει για να εκκινήσει η οικονομία από μία νέα βάση. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στις τιμές. Αυτή την τεχνογνωσία δεν την έχουν να μας την πουν. 
Η τρόικα έχει στείλει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Η τρόικα αφού διαπιστώνει κάποιες αγκυλώσεις σε διάφορες επιχειρήσεις, πρώην ΔΕΚΟ που έχουν ιδιωτικοποιηθεί αλλά λειτουργούν με παλιά αγκυλωμένα συστήματα, εκεί εντοπίζει ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα θέμα εκεί αλλά θα έπρεπε εκεί που υπάρχει εκεί και να αντιμετωπιστεί. Εδώ όμως είναι το εντυπωσιακό: Η τρόικα λέει επειδή αυτά είναι χρονοβόρα, έχουν νομικές διαδικασίες, υπάρχουν κάποιες συμβάσεις, κάντε μία οριζόντια περικοπή σε όλους για να έχουμε το αποτέλεσμα στη συμπίεση που θέλουμε. Σε αυτό,  δεν πρόκειται να βρουν όχι ευήκοα ώτα αλλά ανθρώπους να πάνε να υπογράψουν τέτοια πράγματα.
Επειδή μας πετάνε και εμάς το μπαλάκι, αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά για τον εξής λόγο: Δεν είναι η τρόικα πλέον, είναι οι κυβερνήσεις που εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα σας δώσουμε το δάνειο. Τι θα πουν στους φορολογούμενους; Θα πουν ότι δίναμε μέχρι τώρα αλλά σταματάμε και καταρρέει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο, επειδή οι ‘’τρελοί Έλληνες’’ δεν θέλουν να κόψουν τον κατώτερο μισθό; Ποιος πιστεύει ότι αυτά συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες»;
-Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβούν αυτά:
«Αυτοί ενδεχομένως μπορεί να πιστεύουν ότι ακόμα υπάρχουν και δράκοι».  
Αν η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις στην περίπτωση που υπάρξει εμμονή για τη μείωση του κατώτερου μισθού:
«Για να καταστρατηγηθεί η ΕΓΣΣΕ υπάρχουν δύο τρόποι: είτε μέσω συναίνεσης, αυτή δεν υπάρχει, δεν γίνεται από εμάς είτε με κάποια νομοθετική παρέμβαση η οποία είναι στα όρια της κοινοβουλευτικής και συνταγματικής νομιμότητας. Κατά τη γνώμη μου συνιστά και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. 
Εδώ δοκιμάζεται η αντοχή, η συνοχή, η δυνατότητα αυτού του κυβερνητικού σχήματος να κάνει κάτι τέτοιο. Εκτιμώ ότι δεν μπορεί να το κάνει. 
Αν επιχειρήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο,  τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι σφοδρές και προ των πυλών. 
Η σύμβαση έχει ισχυρή νομική ισχύ και υπερνομοθετική με την έννοια ότι συνδέεται με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Επειδή με την ΕΓΣΣΕ καλύπτουμε τα δώρα όλων των εργαζομένων, δεν υπάρχει περίπτωση,  ούτε βήμα πίσω. 
Για όλα τα άλλα, υπογράφουμε συμβάσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Δεν μπορούμε να συνεννοούμαστε με μηνύματα καπνού ή με mail. Θα καθίσουμε και στο τραπέζι, θα πούμε τις απόψεις και εφόσον διαφωνήσουμε, αν δεν έχουν να δώσουν επί του μη μισθολογικού κόστους σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις, θα σηκωθούμε να τους πούμε γεια σας».
Ακούστε τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: